Reconstrucţia zâmbetului în urma paraliziei de nerv facial! Tehnica BABYSITTER, intervenţie în premieră în România!

Dr. Dragos Zamfirescu, Doctor în Stiinţe Medicale, Medic Primar în Chirugie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă si echipa sa din cadrul Clinicii Zetta, a efectuat ieri, 12 mai 2014, in premiera in Romania, o reconstructie de zambet in urma paraliziei de nerv facial utilizand tehnica babysitter.
In urma cu 6 luni pacienta a fost operata in vederea excizarii unei tumori cerebrale. Interventia a implicat si sectionarea unui segment al nervului facial consecinta fiind o paralizie hemifaciala. Pacienta a urmat desigur si radioterapie. Paralizia mușchilor faciali ai mimicii cauzeaza pierderea miscarii voluntare si a expresiei faciale involuntare. Este o afectiune devastatoare cu consecințe funcționale, estetice și psihologice profunde. Simptomele includ uscăciune oculară și lăcrimare, dificultăți de vorbire, incontinență orala, depreciere în masticație, și obstrucție a căilor respiratorii nazale. Pe langa acestea, pacientii pot suferi de tulburari de comunicare si disfunctii de ordin social datorate suferintei emotionale semnificative.

Pentru o recuperare cat mai buna, aceasta interventie trebuia efectuata cat mai rapid dupa interventia de aliminare a tumorii, intrucat musculatura faciala, nestimulata, se poate atrofia in timp.
Dr. Dragos Zamfirescu, unicul medic din Romania care aplica tehnica babysitter spune ca pacienta se afla la limita maxima in care se poate spera ca muschii sa fie inca functionali.

Reanimarea feței paralizate se concentrează pe restaurarea formei și redarea funcționalității, fiind o provocare imensa din punct de revedere reconstructiv si necesită management multidisciplinar. Obiectivele sunt de a asigura o protecție a ochiului, de a obține simetria faciala in stadiu de repaus, simetria mișcării faciale voluntare și pentru a restabili expresia facială involuntara. Probabil că zona cea mai importanta pentru reconstrucție, din punct de vedere funcțional și estetic , este complexul muscular buco-zigomatic, care este responsabil de zâmbet și pentru tonusul obrajilor.

Metoda clasica are o durata de regenerare de minim 6 luni, perioada in care musculatura faciala s-ar atrofia definitiv.
Aceasta ar presupune conectarea a 1-2 fascicule din nervul facial sanatos contralateral cu nervul facial de pe partea afectata prin intermediul unor grefe de nerv (cross face).

Acesta este motivul pentru care Dr. Dragos Zamfirescu si echipa sa au optat in aceasta situatie pentru o metoda chirurgicala aparte care se numeste babysitter. Aceasta presupune folosirea nervului maseter sau a nervului hipoglos ca sursa de axoni sanatosi care vor reinerva musculatura denervata mult mai repede (2-3 luni). Pacienta va incepe sa contracte musculatura faciala la miscarile limbii sau ale gurii. Dupa ce axonii proveniti de la nervul facial sanatos contralateral au traversat fata in 6-8 luni, acestia se vor conecta la musculatura „antrenata” pana atunci de nervii aflati pe post de babysitter. Astfel, tonusul muscular este păstrat pana ce zâmbetul spontan va fi restaurat.

Este o interventie extrem de complexa care poate avea si complicatii ulterioare precum infectiile, cicatrici hipertrofice, hematoame, miscari involuntare in timpul efectuarii celor voluntare, deficit senzorial in zona inferioara a piciorului de unde a fost prelevata grefa, etc.

De altfel, din cauza perioadei lungi de recuperare, este posibil chiar si asa ca muschii sa se atrofieze astfel ca poate fi necesara o alta interventie de transplant a unui muschi pentru a suplini actiunea celor afectati (fibrozati si inactivi).

Dragoș Zamfirescu, coordonatorul echipei, este doctor în știinţe medicale, medic primar în chirugie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă la Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca” Bucureşti, Clinica Zetta şi șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, la catedra de chirurgie plastică.
Are o experienţă de peste 17 ani în chirurgie plastică, 16 ani în microchirurgie reconstructivă şi 14 ani în chirurgie estetică.

Din echipa medicala au mai facut parte medicii chirurgi plasticieni Dr. Andrei Stefanescu, Dr. Corina Popoviciu si medic specialist anestezist Dr. Irina Rentea.

Clinica Zetta este un centru de excelenţă în chirurgia estetică, plastică şi reparatorie. Tehnologia de ultimă generaţie a clinicii este selectată special pentru a asigura lezarea minimă a ţesuturilor şi o recuperare mai rapidă a pacienţilor. Clinica Zetta inseamna o echipa medicala exceptionala, cu o vasta experienta, cumulati in mii de ore de operatii sofisticate, autori a numeroase lucrari de specialitate si studii, contributori la congrese profesionale internationale, la curent cu cele mai noi practici, generatori ai unor noi solutii medicale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod