Pregatirea organismului pentru un nou an scolar

Inceputul unui nou an scolar inseamna o noua perioada de probleme pentru micutii elevi. Soarele, caldura, ionii negativi de la mare sau de la munte, faptul ca sunt mult mai izolati de alti copii, toate acestea fac ca, pe perioada vacantei, starea de sanatate a copiilor sa fie mult mai buna. Odata cu inceperea scolilor, faptul ca acestia se aduna laolalta  in sali de clasa in general prost aerisite si igienizate, impreuna cu schimbarea temperaturii mediului inconjurator,face ca afectiunile, in special cele respiratorii,  sa explodeze efectiv. Ce putem face, ca parinti, in astfel de situatii?

In primul rand, trebuie sa nu solicitam suplimentar organismul si sa-l lasam sa faca cum stie el mai bine. Imbracamintea trebuie sa fie lejera; o imbracaminte prea calduroasa duce la activarea mecanismelor prin care corpul isi scade temperatura si, la cea mai mica expunere, copilul raceste.

Copii trebuie sa fie cat mai liberi, sa faca multa miscare in aer liber, sa manance sanatos, in special fructe si legume crude.

Sistemul imunitar se intareste prin contactul cu diverse microorganisme. Asa cum creierul invata matematica cu ajutorul problemelor, lucrand, memorand diversele tipuri de situatii si aplicand formula corecta, tot asa sistemul imunitar ia permanent contact cu microorganismele din mediu, invata cum sa le anihileze si, cand e cazul, actioneaza prompt si eficace. Un copil tinut “sub clopotul de sticla” va fi mult mai sensibil in fata bolii decat unul care ia contact frecvent cu germenii din mediul inconjurator.

Alimentatia bogata in vitamine si substante cu rol de crestere a imunitatii sustine corpul in activitatea lui de preventie. Legumele crude si, in special, fructele, contin toti compusii necesari sistemului imunitar. Suplimentar putem folosi tinctura de Echinacea, tincturi sau siropuri presate la rece din fructe de padure sau din catina.

In farmacii sau in magazinele de produse naturiste se gasesc gata preparate o gama larga de produse pentru cresterea imunitatii care sunt de mare ajutor.

Odihna este un alt factor de care trebuie tinut seama. S-a dovedit ca lipsa de somn si stresul activeaza simultan sistemele nervos, endocrin si imunitar, ducand la o scadere a rezistentei organismului in fata bolilor. Ca dovada, de multe ori, cand in timpul unei viroze este aplicat un tratament eficace, bolnavul cade intr-un somn adanc si se trezeste mult ameliorat.

Homeopatia nu este o metoda de preventie. Totusi, tratamentul homeopat al afectiunilor acute are ca efect, in timp, o crestere a rezistentei organismului in fata bolilor. Intocmai ca un copil tratat cu rabdare si blandete, care isi revine incet in urma unei traume, tot asa corpul nostru, dupa un tratament bland, fara efecte adverse si eficace, cum este cel homeopat, se reface si se intareste pe termen lung.

Daca nu homeopatia nu poate preveni o afectiune, in schimb, este extrem de eficace in tratamentul acesteia, odata instalata.

Remediile homeopate, aplicate inca de la primele semne de boala, au rezultate uneori miraculoase. Astfel, intr-o viroza cu debut clasic cu rinoree, mialgii, stranut, stare generala alterata, Oscillococcinum sau Influenzinum pot rezolva problema in timp foarte scurt. Phytolacca, Belladonna sau Lachesis sunt utile in afectiuni faringiene. O enteroviroza poate beneficia de tratament cu Podophyllum, Arsenicum sau Aloe. Exemplele sunt nenumarate. Tin insa sa atrag atentia ca nu se recomanda niciodata automedicatia cu remedii homeopate. Ele nu se administreaza de rutina, un anumit remediu intr-o anumita boala, ci particularizat, in functie de anumite caracteristici pe care pacientul le prezinta in tabloul bolii. Prescriptia lor se poate face corect numai de catre un medic cu pregatire in domeniu, care stie ce anume trebuie investigat pentru a administra remediul corespunzator.  Asadar, pentru a avea o sanatate buna, copiii trebuie sa se joace cat mai mult in aer liber, sa manance sanatos, sa se odihneasca.
Si sa rada mult.Un copil fericit inseamna un copil sanatos si fara probleme.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod