Miercuri, 2 martie 2016, Galeria de Artă și Casa de Licitație AraArt organizează la Casa Capșa o licitaţie cu lucrări de artă plastică şi decorativă, printre care se numără nume importante ale picturii românești: Nicolae N. Tonitza, Ștefan Luchian, Ion Andreescu, Jean Alexandru Steriadi, Iosif Iser. Pe lângă acestea, licitația AraArt va include două lucrări ale unui autor contemporan care s-a stins din viață anul trecut: Valeriu Pantazi, poet, scriitor și pictor roman.
Ambele tablouri sunt expresii picturale ale frumuseții inconfundabilului Balcic, un loc ce a inspirat de-a lungul timpului numeroase opere artistice.Dintre acestea, lucrarea “Balcicul sub zăpadă” merită o atenție deosebită fiindcă este compusă din două fragmente tăiate, ambele semnate Pantazi. Pictura în cauză, un ulei pe carton evaluat la prețul de pornire de 750 euro, amintește de povestea reîntâlnirii miraculoase a celor două lucrări tonitziene “Iarna pe uliță” și “Zăpadă pe acoperișuri”, incluse anul trecut în licitația AraArt numărul 27.
“Din punctul meu de vedere, există două situații pentru care s-a ajuns aici: fie un negustor a tăiat lucrarea dintr-un deficit de cunoștințe sau... mai grav, un deficit de conștiință, fie înșuși Pantazi a fost de acord cu înjumătățirea lucrării sale la un anumit moment, din rațiuni financiare cel mai probabil. Spun asta dat fiind că în albumul «Artiști români contemporani», apărut în 2015, deci pregătit cel mai probabil în timp ce pictorul era încă în viață, lucrarea este prezentată sub această formă înjumătățită cu mențiunea «colecția artistului».De altfel, cazuistica tablourilor tăiate poate fi confirmată și de alți experți din lumea artei, unii dintrei ei chiar coordonatori ai volumului amintit mai sus, chiar dacă uneori, atunci când interesele o dictează, omit să amintească despre astfel de situații și să tragă un semnal de alarmă pentru neglijența, nepăsarea și poate chiar oportunismul negustoresc pe care aceste secționări ale operelor de artă îl denotă. ” a declarat Prof. Dr. Ariadna Zeck, istoric de artă și expert evaluator AraArt.
Celalalte lucrări şi detaliile tehnice sunt disponibile pe site-ul Galeriei de Artă şi Casei de Licitaţii AraArt, www.araart.ro