Te bucuri în fiecare dimineață de cafeaua ta preferată. Dar ce faci atunci când în jurul tău auzi tot felul de mituri ”neprietenoase” legate de lichidul negru și amărui? Le dai sau nu crezare? De-a lungul vremii, cafeaua a trezit multe controverse din cauza efectelor pe care le are asupra organismului.
Pregătește-ți o cafea, cum altfel, și hai să lămurim câteva dintre cele mai cunoscute mituri.
1. Cafeaua băută după-amiază cauzează insomnie -cafeină este procesată de ficat foarte repede și mai mult de 75% din cantitate este eliminată în următoarele 4-6 ore.
Chiar te bagi în pat la ora 21?2. Apa fiartă face cafeaua mai bună - odată ajunsă la temperatura de fiebere, apa extrage din boabele de cafea uleiurile amare, iar licoarea finală va fi un fiasco.
3. Cafeaua te trezește din mahmureală - cafeaua accentuează ușor deshidratarea organismului și nu face decât să înrăutățească simptomele mahmurelii.
4. Cafeaua te ajută să slăbești - efectele stimulatoare ale cafeinei pot accelera ușor metabolismul, dar nu într-atât încât să te fericească atunci când te urci pe cântar. O ceașcă de cafea poate să-ți reducă dorința de a mânca/ronțăi, dar nu există suficiente dovezi pentru a demonstra faptul că este aliata kilogramelor în minus.
5. Femeile însărcinate nu ar trebui să bea cafea -cafeina nu afectează fătul, dar medicii recomandă ca viitoarele mămici să nu consume mai mult de o ceașcă pe zi. Cafeină poate ajunge prin placenta la făt, dar nu există studii concrete care să demonstreze că-l afectează negativ.
6. Cafeaua dă dependență - cafeina stimulează sistemul nervos central, ceea ce ar putea determina o ușoară dependență, dar cu toate acestea, o zi-două de repaus nu te fac mai certăreață sau mai agresivă.
7. Cafeaua provoacă boli de inimă, cancer, osteoporoză -relaxează-te, totul va fi bine! Un consum moderat de cafea, aproximativ trei cești pe zi, nu face rău sănătății. Dacă ai tensiunea mai ridicată, este însă posibil să-ți crească pulsul. Dar nu există nici o legătură între cafea și un nivel ridicat al colesterolului ori apariția bolilor cardiovasculare.
8. Cafeaua mai închisă la culoare este mai concentrată -de fapt, aceasta este foarte prăjită și strică gustul cafelei. O face mai acidă.
Dacă îți place cafeaua proaspăt prăjită ori dacă măsori în gând crema lăsată de espressor în ceașca de cafea, te invitam la True Artisan Café. Ȋi vei vedea pe cei mai buni baristas din România întrecându-se pentru un loc în finala Campionatului Mondial de AEROPRESS de la Dublin și vei bea cea mai bună cafea proaspătă din Bucureşti. Sâmbată, 23 aprilie, între orele 10 și 22, la The Ark. Află mai multe pe www.artisancoffee.ro.