Marul de Voinesti, Ingredientul Secret de la Electrolux in luna septembrie

Furnizor ales de 50% dintre chefii europeni cu Stele Michelin, Electrolux continua seria The Secret Ingredient, impartasind in fiecare luna sfaturi simple care sa te ajute sa realizezi la tine acasa feluri de mancare la standardele unui restaurant. Pentru luna septembrie, Electrolux a ales un ingredient autohton: marul de Voinesti. Cu aproape 100 de ani de experienta culinara, realizand aparatura profesionala pentru Chefii de top ai Europei, Electrolux continua Ingredientul Secret - o platforma creata cu scopul de a extinde posibilitatile culinare in bucatariile casnice. Aceasta platforma furnizeaza indicii lunare, sfaturi si tehnici stranse in colaborare cu chefi de top, dar si cu bloggeri culinari.



„Frumosul de Voinesti” este un soi romanesc realizat acum mai bine de 50 de ani la Statiunea Pomicola Voinesti, din judetul Dambovita. Gustul fructului romanesc este de un dulce aromat, usor acidulat. Culoarea acestuia este in preponderenta galbena, cu dungi rosii. Este un soi care are perioada de recoltare in fiecare toamna, dupa 20 septembrie. De la recoltare, acesta poate fi depozitat spre consum pana la 30 de zile. Frumosul de Voinesti si Deliciosul de Voinesti sunt soiuri excelente pentru prepararea diverselor tipuri de tarte sau prajituri si sunt, totodata, primele fructe cu care se poate incepe diversificarea la bebelusi. Conform cercetatorilor de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, merele romanesti sunt mai gustoase decat cele din tari precum Turcia, Italia sau Polonia.
Cercetatorii au aratat ca merele romanesti sunt mai dulci decat cele din Italia si Turcia. De asemenea, cantitatea de minerale si de substante nutritive in cazul produselor romanesti este cu 25%, respectiv 80% mai mare decat in cazul merelor poloneze.

Merele pot sta la baza unor preparate, precum sosuri, cidru sau suc, si pot fi folosite in diverse retete de prajituri sau feluri principale. Caracteristicile merelor difera de la un soi la altul, de aceea unele soiuri sunt mai potrivite pentru anumite preparate decat altele. Merele cu gustul dulce, proaspat sunt potrivite pentru a prepara non-termic retete simple, precum sosul de mere. Merele tari, cu un gust aromat, puternic sunt folosite de regula in salate, iar cele usor moi si zemoase pot fi gatite termic.


Merele sunt bogate in vitamine, fibre si antioxidanti si nu contin grasimi, colesterol sau sodiu. Consumul de mere poate avea un impact pozitiv asupra sanatatii, iar, conform ultimelor studii, acestea reduc riscul de diabet, atac cerebral, cancer si protejeaza creierul de boala Alzheimer.Alege doar merele tari, si nu pe cele moi, nici pe cele care au o culoare pala, crestaturi, urme vizibile de lovituri sau pe cele deteriorate. Pune merele intr-un bol, acopera-l cu o carpa umeda si depoziteaza-l departe de lumina soarelui, intr-un spatiu racoros, de preferat la frigider. Umezeala si temperatura scazute pastreaza merele proaspete pentru mai mult timp decat daca sunt depozitate la temperatura camerei.
Spala mereu merele inainte de preparare, pentru a indeparta pesticidele si chimicalele de pe coaja. Indeparteaza semintele cu un cutit sau cu un instrument de bucatarie special.

Surse: http://pmdb.ro/ ; www.history.com.