În fața intenției Ministerului Educației Naționale de a introduce manualul unic, specialiști de renume în educație sunt îngrijorați și pun la îndoială efectele pozitive pe care o astfel de inițiativă le-ar produce. A anula diversitatea, libertatea și posibilitatea de alegere este sinonim cu a plasa învățământul românesc pe o direcție ce duce înapoi, înspre trecut.
În fața ideii de a anula libertatea de alegere și diversitatea abordărilor, profesori, experți în educație și nu numai și-au exprimat îngrijorarea că promovarea unei singure perspective este sinonim cu a-i condamna pe elevi la o formă neo-comunistă de dictatură educațională.
În acest sens, profesorul Ion Cicu, autor al manualului INTUITEXT de Matematică pentru clasa a V-a, face următoarele precizări: „În ultima vreme s-a discutat mult pe tema manualelor școlare. E bine să fie un manual unic sau e bine să avem manuale alternative. Există, evident, păreri pro și contra. Sunt argumente și de o parte și de alta. După părerea mea, argumentele pentru manuale alternative sunt mai multe și mai puternice.
În primul rând, s-a dovedit de-a lungul istoriei, competiția a fost cea care a determinat progresul. Un argument, cred eu, suficient de puternic pentru a fi de partea manualelor alternative. În altă ordine de idei. În cei 40 de ani petrecuți la catedră am fost în situația de a preda la clase paralele. Niciodată lecția ținută la o clasă nu a semănat cu lecția de la cealaltă clasă. A depins foarte mult de răspunsurile primite la anumite întrebări, de motivația și interesul elevilor. Un exemplu care era foarte clar și relevant la o clasă putea să nu aibă nicio relevanță la cealaltă clasă. Iată de ce manualele alternative sunt o soluție. E drept că profesorul la clasă își alege un manual, dar elevul poate folosi un manual alternativ care este mai apropiat de stilul său de învățare. Nu trebuie să și-l cumpere; sunt postate toate manualele pe site-ul ministerului. Dacă mă gândesc la profesori pot afirma, fără a greși prea mult, că practica pedagogică și metodica predării au mult de suferit pe timpul cât studentul se pregătește pentru a deveni profesor. Manualele alternative îi pun la dispoziție mai multe abordări ale aceleași teme, astfel încât el poate să aleagă varianta cea mai potrivită, atât pentru stilul său cât și pentru stilul general al clasei la care predă.”În concluzie, anularea libertății, a șansei de alegere și informare coroborată cu interzicerea folosirii materialelor auxiliare în studiul la clasă pe termen nelimitat trec în prezent - în opinia MEN - drept soluții reformatoare, benefice, sănătoase pentru viitorul învățământului românesc.
În realitate, însă, vom recrea o „societate egalitară” construită pe o idee unică, aceeași totdeauna pentru toți.