Luminile Aurorei Boreale, transformate în simfonie cu ajutorul inteligenței artificiale dezvoltate de Huawei

Huawei, lider în tehnologie și al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, a transformat luminile fascinante ale Aurorei Boreale într-o simfonie, cu ajutorul unui sistem personalizat bazat pe inteligența artificială încorporată în Huawei Mate 20 Pro, cel mai nou și mai puternic flagship al Huawei, lansat toamna aceasta. Proiectul realizat în colaborare cu experți în fotografie și muzică, la capătul căruia a luat naștere simfonia “Sound of Light”, a urmărit să testeze limitele modului prin care oamenii pot folosi inteligența artificială pentru a converti imaginile în note muzicale.

În cadrul proiectului bazat atât pe tehnologie, cât și pe artă, colaboratorii au avut misiunea de a capta luminile spectaculoase care apar deasupra Norvegiei, dar și de a crea un sistem personalizat bazat pe inteligența artificială, compatibil cu Huawei Mate 20 Pro, care să recunoască și să analizeze diferitele caracteristici ale luminilor și să le convertească în elemente muzicale. Provocarea finală a echipei artistice a fost să creeze o experiență multi-senzorială care juxtapune inovațiile în inteligența artificială cu sunetul produs de Aurora Boreală.


Aurora Boreală, de la imagine la sunet


Luminile Nordului au fost filmate pe câmpurile din Tromsø, Norvegia, de către Kjetil Skogli, un fotograf celebru pe plan mondial pentru modul spectaculos în care reușește să capteze Aurora Boreală.

După terminarea filmărilor, materialele au fost trimise în studiourile de înregistrări, unde compozitorul Mark Sayfritz a lucrat cu sistemul personalizat cu inteligență artificială pentru a crea o simfonie bazată pe imaginile cu Aurora Boreală, care a fost mai apoi rulată pe un smartphone Huawei Mate 20 Pro.


Liniile muzicale au ajuns apoi la James Shearman, unul dintre cei mai buni dirijori și compozitori ai lumii, care le-a aranjat pentru o interpretare orchestrală, în celebra sală de concerte Brahms din Viena. Pe durata întregii călătorii a simfoniei “Sound of Light”, de la urmele fascinante de lumină, la notele muzicale, capabilitățile inteligenței artificiale integrate în Huawei Mate 20 Pro au reprezentat o sursă de inspirație pentru depășirea tuturor așteptărilor.


Rolul Huawei Mate 20 Pro în “Sound of Light”


Pentru realizarea simfoniei “Sound of Light” a fost nevoie de un dispozitiv puternic.

Huawei Mate 20 Pro s-a dovedit a fi partenerul perfect în acest demers - proiectul folosind multe dintre caracteristicile extraordinare ale dispozitivului pentru a susține sistemul personalizat bazat pe inteligență artificială.


Compozitorul Mark Sayfritz spune: "Introducerea inteligenței artificiale în muzica pe care am creat-o a dat naștere unei game largi de posibilități creative. Analiza Aurorei Boreale de către un sistem bazat pe inteligența artificială, capabil să identifice lucruri precum culoarea, dimensiunea, forma și viteza, va putea genera de acum înainte variații ale expresiilor mele muzicale."


În mod normal, toate elementele muzicale generate ar fi trebui să utilizeze computere de mare performanță pentru faza de prelucrare înainte de concertul live. Cu toate acestea, cu ajutorul sistemului personalizat de inteligență artificială, echipa a reușit să transforme smartphone-ul Huawei Mate 20 Pro într-un calculator de generație viitoare.

În timpul concertului live, datele convertite au fost transmise prin Huawei Mate 20 Pro la sintetizatoare conectate, creând astfel accente muzicale speciale în timpul spectacolului. Tehnologia avansată și bateria puternică au contribuit la performanța smartphone-ului și s-au dovedit esențiale pentru a susține un concert live.


"Inteligența Artificială a fost de mult timp o prioritate în eforturile de cercetare și dezvoltare ale Huawei. Ca multe tehnologii importante din viața noastră, inteligența artificială ne permite să ne depășim limitele, făcând posibile lucruri pe care nu credeam că le vom realiza vreodată. Iar “Sound of Light” surprinde cu exactitate această idee", a declarat Peter Gauden, Global Senior Product Marketing Manager, Huawei CBG.


Sunetele Aurorei Boreale, auzite live, într-un concert organizat în Viena


Răspunzând la întrebarea "Ce sunete produce Aurora Boreală”, spectacolul creat în colaborare cu inteligența artificială a avut loc în sala Brahms a Musikverein din Viena, Austria, pe 28 noiembrie.

În prezența a peste 300 de spectatori, sunetul incredibil al Aurorei Boreale a fost interpretat de Synchron Stage Orchestra, sub atenta îndrumare a dirijorului James Shearman. Seara a debutat cu filmul care a prezentat călătoria de la cer pe scenă și a culminat cu spectacolul live.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod