Acest aspect, cât și alte obiceiuri de cumpărare ale părinților în ceea ce privește jucăriile pentru copii, reiese dintr-un studiu efectuat de magazinul online JucariaVesela.ro pe un eșantion de 398 de persoane.
Diversitatea magazinelor și multiplele opțiuni disponibile sunt atractive pentru părinții români, însă bugetul alocat lunar de aceștia pentru jucăriile copiilor depășește rareori suma de 100 RON.
În general, părinții nu se limitează la un număr de jucării lunar, ci mizează pe instinct alegând ori de câte ori consideră că au găsit ceva drăguț sau educativ pentru copilul lor. 59,1% dintre respondenți spun că țin cont de anumite tendințe/concepte atunci când aleg jucăriile celor mici, printre preferințe numărându-se jucăriile educative Montessori și Waldorf. La polul opus, 51,7% au declarat că aleg jucăriile copiilor ținând cont de funcționalitatea acestora.
Părinții români susțin că cel mai important aspect atunci când aleg jucăriile copiilor este calitatea materialului. 88,3% dintre aceștia susțin că sunt atenți ca acestea să nu conțină substanțe toxice, ftalați, clor, solvent, în timp ce doar 7,4% verifică dacă jucăria este un produs original al brandului ales.
Întrebați dacă copilul lor folosește un smartphone, 94,6% dintre părinții români au declarat că nu au cumpărat momentan unul, copiii de până la 6-7 ani preferând mai degrabă activitățile în aer liber (78,2%), urmați de cei care optează mai degrabă pentru jucăriile tradiționale în locul jocurilor pe telefon sau tabletă (38,6%).