Maldive! Cum iti suna aceasta destinatie de vacanta, in afara de ”exotic”? Daca cineva te-ar invita sa mergi in Insulele Maldive ai sti spre ce zona a globului urmeaza sa te indrepti? Consultantul www.free-spirit.ro iti ofera toate detaliile despre aceasta destinatie de vis.
Maldivele formeaza un arhipelag din Oceanul Indian (aflat la sud-vest de Sri Lanka, langa Ecuator) care cuprinde 1.190 insule de coral, intre care 26 de atoli principali. 202 dintre aceste insulite sunt locuite iar pe 87 dintre ele se afla resorturi turistice. Si pentru ca tot suntem la cifre, iti spunem ca in Maldive gasesti 99% apa si mai putin de 1% pamant. Interesant este ca aceste insule compun cea mai joasa tara din lume, solul lor, asa putin cum e el, aflandu-se, in medie, la numai 1,5 metri deasupra nivelului marii, cel mai inalt ”varf” fiind in insula Villigili: 2,3 metri! Motiv de ingrijorare majora pentru locuitorii din Maldive, care se tem ca daca vor continua schimbarile de climat, tara lor - cea mai mica din Asia! - ar putea fi acoperita de ape.
”Odata ajuns in Maldive vei descoperi o tara eminamente islamica, in care e bine sa te imbraci respectand regulile vestimentare ale acestei religii. Mai exact, modest. E ok daca, de pilda, mergi pe strazile din capitala Malé in sort si tricou. Dar nu e in regula daca te expui in bikini. Costumele de baie sunt acceptate doar in resorturile turistice. Fiecare complex turistic din Maldive e situat asadar pe propria lui insula, iar unica ”problema” este sa alegi pe care dintre ele vrei sa-ti petreci vacanta. Cele mai exclusiviste branduri hoteliere sunt prezente aici, intrecandu-se in a oferi luxul complet clientilor sai, de la valeti personali la piscine private si servicii de masaj in camera. Practic fiecare insula are targetul sau: pentru familii, pentru amatorii de scufundari si snorkeling, pentru cei cu buget relativ mai mic sau pentru cei care doresc doar o experienta de relaxare totala in mijlocul naturii”, ne-a spus consultantul Free Spirit Travel, Oana Pricop. Probabil te intrebi ce ai mai putea face in Insulele Maldive, in afara de a sta la soare si a te balaci in ape turcoaz. Cu siguranta, multe dintre activitatile turistului in Maldive au legatura, intr-un fel sau altul, cu apa.
Ce poti sa faci in Maldive
Daca esti romantic, o plimbare, la apus, cu barca traditionala dhoni, s-ar putea sa te emotioneze si sa faci declaratii de dragoste la foc automat. Te poti plimba printre insulele nelocuite pe care se afla, totusi, amenajate locuri in care ti se va da de baut si de mancat in vreme ce muzicieni locali canta la instrumentele lor pitoresti (numite bodu beru) pentru a atrage delfinii. Daca iti place sa scormonesti adancurile marilor si oceanelor, ai suficient de multe argumente pentru a face diving sau snorkeling, cu atat mai mult cu cat in toate resorturile din Maldive vei gasi de inchiriat echipamentul necesar, atat pentru scufundari, cat si pentru windsurfing, kitesurfing, kneeboarding, wakeboarding, jet ski, parasailing, banana boat, canoe si caiac, sailing cu catamaranul etc. Viziteaza atolul Addu, fiindca aici coralii au scapat de furiile uraganului El Nino si te vor incanta. Daca esti amator de pescuit, o excursie in larg, cu barca cu motor, perfect echipata pentru o partida de zile mari, e tot ce iti trebuie. Iar daca o faci pe timp de noapte, vei prinde baracude sau pesti-veverita.
Daca tanjesti dupa un strop de urbanism, viziteaza capitala Malé.
”De la Malé ia un feribot catre insula artificiala Hulhumalé, in care descoperi orasul utopic care e pregatit sa ”salveze” populatia Maldivelor atunci cand apa va acoperi tara. Hulhumalé se afla de-a dreptul la ”munte”, adica la 2 metri deasupra nivelului marii. Villigili este un alt orasel, de pe o alta insula, in care te poti bucura de experienta contactului cu traiul locuitorilor din Maldive, te poti relaxa la plaja, poti face un picnic sub palmieri sau poti privi la un meci de cricket, chiar daca nu intelegi nimic din regulile acestui joc bizar. Sunt doar cateva dintre posibilitatile pe care ti le ofera aceste insule fascinante, al carui ”portret” fotografic pare desprins din albumele Paradisului.
Ca nu e nici o exagerare in ce am spus, o dovedesc cei peste 1.000.000 de turisti care vin anual aici in vacanta”, a subliniat Oana Pricop, consultantul pentru care Maldive, Republica Dominicana, Cuba, Mexic, Brazilia sau Jamaica nu au nici un secret.
Joaca golf!
Cateva complexuri turistice din Maldive ofera posibilitatea practicarii golfului, celor impatimiti de acest sport. Sunt de cea mai buna calitate, fiind dotate cu absolut tot ce are nevoie un jucator profesionist sau unul incepator.
Mergi la shopping!
Amatorii de shopping pot desfasura aceasta placuta activitate fie in resorturile in care isi petrec vacanta, fie in capitala Male sau pe insulele nelocuite. Si in hoteluri sunt o multime de buticuri. Cea mai cunoscuta strada comerciala este Majeedhee Magu. Suveniruri-artizanat gasesti pe strazile Orchid Magu si Chaandhanee Magu. Unul dintre cele mai mari centre comerciale este STO Trade Centre, din Orchid Magu. Pietele locale merita, de asemenea, vizitate.
Fotografiaza din hidroavioane!
Dintr-un hidroavion vei avea o priveliste fantastica asupra arhipelagului, de aceea, un tur special pentru a face fotografii din acest tip de avion, e recomandat, ba chiar e una dintre principalele activitati din Maldive. O sedinta foto deasupra Maldivelor costa 150 $ pentru adulti si 75 $ pentru copii.
Distreaza-te ca-n filme!
Viata de noapte din Maldive se desfasoara, in principal, in marile resorturi de pe insule, acolo unde gasesti multe cluburi, unele subacvatice, care organizeaza inclusiv petreceri pe plaja, pigmentate cu tot felul de activitati, precum cursele de crabi sau vizionarea de filme.
Lucruri pe care trebuie sa le stii despre Insulele Maldive
- Capitala: Malé - 150.000 locuitori, una dintre capitalele lumii cu cea mai mare densitate de locuitori pe km patrat.
- Moneda: Rufiyaa (100 Rufiyaa = 25 lei) dar in resorturile de pe insule se poate folosi fara grija si dolarul american.
- Cu ce ajungi in Maldive din Romania: cu diverse companii aeriene - Qatar, Emirates, Turkish, un zbor de pana in 20 de ore, cu tot cu escale si legaturi.
- Cu ce ajungi din Malé pe insulita ta: cu hidroavionul sau cu barca, depinde de distanta dintre capitala si resortul in care ai ales sa stai.
- Diferenta de fus orar: Bucuresti + 3 ore
- Care e cea mai buna perioada pentru a vizita Maldivele: Insulele au un climat tropical, prin urmare temperatura variaza foarte putin de-a lungul anului, situandu-se undeva intre 25 si 30 de grade. Perioadele mai - iunie si septembrie - noiembrie sunt dominate de ploi. Cu toate ca acestea nu dureaza mult, sunt dese si sacaitoare. Sezonul uscat este intre decembrie si aprilie.
- Ce sa nu iei in Maldive: Alcool. In principiu, va fi confiscat la intrarea in tara dar returnat la plecare.
- Viza de intrare: Nu ai nevoie de viza prealabila. Tara primeste cu bratele deschise pe toata lumea. Cu toate astea, vei primi pe pasaport, la debarcare, o viza de 30 de zile. Trebuie sa arati biletul de avion de intoarcere si faptul ca ai cu ce sa te intretii pe perioada sederii.
- Limba vorbita: Limba oficiala este dhivehi, insa engleza e vorbita pe scara larga.
- Vaccinuri: Nu sunt necesare.
- Animale: In mod ciudat, nu poti intra cu caini in Maldive, dar iti poti aduce pisica (daca dovedesti ca e vaccinata)
- Insecte: Insulele se afla sub ”protectia” tantarilor, asa ca e necesar sa ai cu tine creme impotriva acestora.
Posteaza comentariu