Este tentant să ne îmbrăcăm copiii ca pe păpuși adorabile. Magazinele sunt pline de piese colorate, pline de paiete și personaje din desene animate. Ai o paleta largă de opțiuni, de la accesorii pentru cap pe post de urechi de animăluțe, la zâne, prinți sau prințese, dar realitatea este că multe dintre ele încurcă, deranjează sau distrag atenția copilului. Orice părinte este de acord că mai importante decât amuzamentul adulților sunt confortul copiilor și libertatea de a alerga, de a se cățăra sau de a explora așa cum au chef.
Un copil pasionat de mișcare, care iubește timpul petrecut în natură și e atent la mediul în care trăiește, va fi plin de energie, mai creativ și mai sigur pe el. Un copil care se joacă liber va deveni un adult independent. În plus, jocul îl va ajuta să se simtă bine în pielea lui și să aibă o relație mult mai sănătoasă cu propriul corp.
Pentru că libertatea de mișcare și explorarea mediului înconjurător merg mână în mână cu hainele confortabile, îți recomandăm următoarele principii pentru alegerea lor. Alege haine funcționale care se îmbracă ușor. În funcție și de vârsta copilului și de abilitățile sale, evită pe cât posibil nasturii, sistemele complicate de închidere și de îmbrăcare. Ariciul este mai ușor de închis decât șireturile, capsele și fermoarele sunt de preferat față de nasturi. Ideea este să faci un parteneriat cu copilul atunci când are nevoie de ajutor la îmbrăcare sau dezbrăcare, nu să îl tratezi ca pe o păpușă.
Hainele trebuie să permită libertate de mișcare. Așadar, ele trebuie să fie lejere, elastice, practice, să permită întinderea, aplecarea, orice contorsionare. Dacă tu nu te-ai duce la yoga purtând rochie scurtă și tocuri cui, de ce copilul tău ar trebui să iasă la joacă purtând pantaloni care îl țin, rochii strâmte care abia îi permit să ridice o paletă de bedminton sau pelerine de super-erou care se agață de copaci și de leagăne? Așadar, optează pentru colanți, pantaloni scurți din bumbac, tricouri și bluze care se închid cu fermoar, îmbrăcarea modulară dă mai mult confort pentru că cei mici se încălzesc rapid alergând mult.
Alege acele haine care încurajează explorarea. E posibil ca un copil să uite că poartă haine sensibile, care se curăță greu sau se rup ușor, dar adulții reușesc să le protejeze în multe condiții, chiar dacă asta înseamnă, de exemplu, să le spună celor mici să nu stea pe iarbă, să nu se cațere sau să deseneze cu cretă pe asfalt. Dar tocmai asta e bucuria jocului, mai ales în aer liber! Așadar, dacă ai haine deosebite pe care vrei să le păstrezi mult timp, nu le propune niciodată când ieșiți la joacă ci, mai degrabă, când aveți o ședință foto de familie.
Încurajează-le independența oferindu-le variante. Copiii își manifestă trăsăturile de personalitate foarte devreme și chiar și gusturile. Vei fi uimită să observi preferințele pentru anumite culori sau texturi, dacă le dai ocazia să aleagă. Totuși, pentru preșcolari este indicat să oferi două sau trei variante când vă pregătiți să ieșiți din casă, pentru că dintre mai multe va fi mai greu de ales și va stârni frustrare momentul de indecizie, atât pentru tine, probabil în întârziere, cât și pentru copilul care nu poate să îmbrace în același timp 3 tricouri care îi plac.
Lasă copilul să fie stilistul tău. Un joc care îi dezvoltă perspicacitatea, creativitatea, dar îl ajută să înțeleagă ce înseamnă ținute adecvate pentru diferite momente ale zilei este cel în care copilul îți alege și asortează ție hainele. Pe https://www.putereajocului.ro/cum-sa-crestem-copii-independenti/ găsești și alte astfel de idei foarte simpatice!