Ghidul unei petreceri reușite

Ficăruia dintre noi îi place să fie înconjurat de cât mai mulți prieteni. Să ne întâlnim, să ne vizităm, să petrecem împreună ore agreabile degustând un pahar de vin bun, mâncând diverse feluri de mâncare preparate de maeștri în ale bucătăriei (din gașca de prieteni, bineînțeles, că doar nu ne permitem zilnic restaurante de 5*), să spunem bancuri, să vorbim câte în lună și în stele despre noi, modă, politică, sport, filme, cărți, teatru, muzică etc. Te regăsești? Că doar că nu sunt singurul cu aceste plăceri nevinovate, nu-i așa? Ce poate fi mai provocator decât să îți vină rândul să te viziteze, tu fiind responsabil de reușita unei după-amieze sau seri perfecte? Ah, nu prea știi ce (mai) trebuie să faci pentru a le asigura câteva ore perfecte? Atunci ia un pix și notează-ți câteva sfaturi:

1.

Calculează-ți numărul de invitați în funcție de capacitatea casei, a livingului (gradinii, camerei de oaspeți) și, extrem de important, în funcție de bugetul pe care vrei să-l aloci acestui mic eveniment! Gândește-te cu câtă bucurie vin ei la tine în vizită, iar dacă nu o făceau în trecut cu prea mare entuziasm, de-acum încolo fii sigur că așa va fi!

2. Casa ta trebuie să fie curată și primitoare, toaleta luna iar bucătăria oglindă! Exact ca-n reviste. Nimic nu poate fi mai penibil decât să vezi lucruri aruncate aiurea prin sufragerie, chiuveta din baie nespălată, baia mirosind, prosoapele folosite de ceva timp, săpunul aproape consumat etc. Imaginează-ți cu câtă ‚plăcere’ ați mânca niște preparate într-o bucătărie plină de oale și cratițe unsuroase, tronând nespălate lângă o masă plină de pete de grăsime, frimituri și resturi de mâncare sau alimente începute și abandonate...

Sau dacă ai descoperi o chiuvetă plină cu vase și apa stătută care refuză să dispară prin scurgerea înfundată? Și, Doamne ferește, să mai vezi și antenele vreunui gândăcel cum dispar în sertarul cu tacâmuri... Cred că, în acel moment, e clar că întâlnirea este ratată. De aceea o să-ți dezvălui două mici secrete: orice obiect folosesc pentru a găti ceva, îl spăl, respectiv îl pun la loc imediat după ce și-a îndeplinit treaba. Apoi curăț oalele și cratițele cu Soluţie arsuri vase Asevi, un produs gel concentrat care elimină fără efort resturile de grăsime sau de mâncare arse, redându-le strălucirea. Ba, mai mult decât atât, pentru a nu avea surpriza de a se înfunda chiuveta, o tratez, din când în când, cu soluția de desfundat țevi Asevi Turbo care în 5 minute desfundă perfect, dezinfectează și elimină toate reziduurile.

3.

Investește câțiva lei în lumânări parfumate și șervețele colorate, pe care ar fi bine să le asortezi la culorile feței de masă și a veselei. Nici nu-ți închipui cu câtă plăcere vor mânca, vor bea și se vor distra prietenii tăi! Micile detalii fac mereu diferenţa.

4.    Să nu-ți lipsească gheața din frigider și, mai ales dacă este vară, băuturile reci, nonalcoolice sau alcoolice.

5.    Să gândești corect timpii de servire cu antreuri, fel principal, desert și fructe, pentru că musafirii tăi nici nu trebuie să să imbuibe brusc, dar nici să se înveselească prea subit de la alcool... până când le oferi tu primele bucate.

6.    Dacă ai o muzică ambientală, la un volum moderat, astfel încât să facă posibilă discuția voastră fără să ridicați aiurea tonul, atunci folosește-o.

Și poate că te vei orienta înspre un stil acceptat de mai toți, pentru că sunt sigur că deja cunoști gusturile muzicale ale prietenilor tăi.

În ceea ce privește fumatul, fii o gazdă desăvârșită iar dacă ai spații deschise sau dacă există o ventilație bună, cere înainte permisiunea nefumătorilor, și odată acordată, adu-le scrumiere. Dacă nu se poate fuma în locația principală, aranjează din timp un spațiu civilizat pentru cei ce au acest viciu!