Ela Craciun iti spune de ce este periculos ca cei mici sa bea din paharele altora

Ela Craciun marturiseste ca si-a educat cei doi copii sa nu bea din paharele colegilor lor de la gradinita sau de la scoala.
Cunoscuta vedeta din blogosfera spune ca fiecare parinte ar trebui sa ii explice celui mic, inca din primii ani de viata, ce sunt bacteriile, infectiile, pe intelesul lui, astfel incat copiii sa isi dezvolte singuri comportamentul protector.   

“Am observat si la petrecerea Alesiei, dar si la alte evenimente destinate celor mici, un obicei pe care il au cei mai multi: sa bea din alte pahare decat ale lor. Fie ca nu sunt atenti unde isi pun paharul, fie ca uita, fie ca sunt prea grabiti sa fuga la joaca, iar cand vin se reped la primul pahar pe care il vad, ori poate sunt curiosi sa vada daca nu cumva ce este in paharul ceiluilalt este mai bun decat ce beau ei, copiii nu tin cont ce pahar sau cana folosesc.Nu am putut ramane indiferenta la acest subiect pentru ca noi acasa am incercat foarte mult sa ii educam pe copii sa nu bea din paharul altcuiva.
Din motive de igiena, educatie, am considerat ca trebuie sa stie acest lucru si sa fie un fel de principiu cu care sa porneasca in viata.Ca sa inteleaga si parintii de ce este atat de important sa ii educe pe micuti in acest sens, am stat de vorba cu doamna Dr. Antonescu Irina, medic pediatru. Mi-a explicat de ce nu este bine si ce risca copiii atunci cand beau dupa altii, fie ei copii sau adulti.

Este foarte greu de explicat copiilor, pentru ca ei au o varsta mica si atunci conteaza extrem de mult educatia pe care o au de acasa. Daca ne vad pe fiecare dintre noi ca ne folosim paharul sau cana noastra asa vor face si ei. Trebuie sa le povestim despre infectii, usoare sau mai grave, si cum se plimba ele de la un copil la altul.
De exemplu, mononucleoza infectioasa sau boala sarutului- inainte o vedeam frecvent la adolescenti, de o vreme am inceput sa o intalnesc des la copilul de gradinita. Se transmite prin saliva, iar copiii nu au auzit niciodata despre asta. Adolescentii se saruta, cei mici nu fac asta, insa daca eu beau cu cana ta se ajunge tot acolo. Si mai este o problema: in gradinite sunt sticle mari de apa cu pahare de unica utilizare, numai ca paharele se incurca intre ele pentru ca toate arata la fel. Eu, daca folosesc un pahar de acest tip, il pun pe masa, vine un copil si pune un paharul din care a baut el, atunci eu nu mai stiu din care pahar sa beau. 

Un alt obicei pe care l-am vazut la adulti foarte des este acela de a gusta din sticla celui mic.
Altii baga suzeta in gura, pe motiv ca o dezinfecteaza, apoi i-o dau celui mic. Este un obicei gresit si medicul pediatru ne spune de ce:Le explic frecvent adultilor ca in gura noastra avem o gramada de bacterii. Noi avem o imunitate si nu facem infectia respectiva, dar sugarul sau copilul va fi pus in pericol, mai ales daca mama are anumite probleme cu dantura, spune medicul pediatru Dr. Antonescu Irina.Sper din toata inima sa va tineti departe de suzeta sau tetina biberonului si sa le povestiti, prin povesti create de voi despre bacteriile si infectiile pe care le pot lua folosind paharul, furculita, lingurita colegului, fratelui sau chiar pe ale parintilor.
Nu trebuie sa uitam ca ceea ce ii invatam pe copii acasa vor face si in societate cand vor creste.Sa fiti sanatosi si atenti la educatia pe care o oferim micutilor nostri”, a scris Ela Craciun pe blogul ei, www.elacraciun.ro.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod