Spre exemplu, margarina, pateul vegetal, crenvurștii vegetali și produsele din soia sunt printre cele mai folosite de cei care țin post, dar nu sunt deloc recomandate de nutriționiști.
“Preferatele mele în post sunt supa de linte, salata de avocado, hummus, fructe, orez cu legume sau quinoa, pastele cu sos pesto, supa de roşii şi ciorba de burtă vegană. Cam astea sunt variantele mele sănătoase, nu mor de foame şi mă şi hrănesc bine. Bineînţeles că există şi clasicele: pâine cu pate vegetal, pâine cu margarină, chifteluţe de soia, etc. Nu orice produs de post este benefic şi vă poate pune în pericol sănătatea. De siluetă nu mai vorbesc. Iar dacă ar fi să fac un top, discutat cu nutriţionistul, acesta ar suna cam aşa:
• Margarina
• Pateul vegetal
• Brânza tofu
• Crenvurști/ cârnați vegetali
• Șnițele din soaia
• Lapte din soia
• Cașcaval de post
• Iaurt vegetal
• Chipsuri
Atenție mare și la cantitatea de zahăr și E-urile pe care aceste produse le conțin!”, mărturisește Ela Crăciun.
Vedeta a găsit înlocuitori sănătoși pentru margarina, pate vegetal și laptele din soia. „Margarina am înlocuit-o cu untul de cocos făcut în casă.
Dr. Ruxandra Pleșea, nutriționistul la care a apelat Ela Crăciun, a explicat de ce produsele de post conțin atât de mulți conservanți periculoși. „Sunt sigură că știți, dar vreau să vă reamintesc că mare parte din produsele de post conțin aditivi alimentari, rolul lor fiind de a le face mai gustoase și cât mai aproape de gustul original. Este de evitat consumul de produse care au calorii goale pentru că ele stau la baza bolilor omului modern: diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer. Dacă vă gândiți să reduceți și consumul de zahăr (principalul vinovat pentru cele mai grave boli cu care ne confruntăm în zilele noastre), atunci trebuie să stați departe de aceste produse pentru că unul dintre ingrediente este zahărul și rudele sale: siropul de fructoză/glucoză, amidonul modificat, gluten, îndulcitorii de sinteză cum sunt aspartamul și zaharina. Sfatul meu este să citiți eticheta și nu cumpărați produsele care conțin următoarele E-uri pentru că vă pun în pericol sănătatea: E102, E104, E110, E122, E123, E124, E127, E129, E132, E133, E142, E143, E151, E155, E160b, E200, E201, E202, E203, E210-219, E220-228, E280-283, E310-312, E620-625, E627, E631, E635. Și acest îndemn este valabil nu doar pentru cei care postesc, ci pentru noi toți cei care cumpărăm mâncarea din supermarketuri, nu mai avem siguranța că sunt pregătite ca pe vremea și după rețetele bunicii. Vremurile s-au schimbat, la fel și obiceiurile și poftele, gusturile noastre”, a scris specialistul pe blogul www.elacraciun.ro