Ela Crăciun explică cele 7 întrebări care chinuie orice mămică

Ela Crăciun se află la a treia experiență ca proaspătă mămică, însp recunoaște că nici acum nu a scăptat de anumite temeri pe care le au, de cele mai multe ori, mămicile care au născut prima dată.

Vedeta a realizat un sondaj pe grupul său de parenting de pe Facebook și a întocmit lista cu cele 7 întrebări care le chinuie pe mămici, în primele luni după ce au adus pe lume copiii. “Pentru o proaspătă mămică, primele zile alături de bebeluși sunt o listă lungă de „de ce-uri” și emoții. Pentru că primesc foarte des întrebări care reflectă aceste nedumeriri, am făcut o listă cu întrebările pe care le primesc cel mai des și răspunsurile la ele:

1. De ce strănută bebelușii?


În primele zile, vei observa că bebelușul strănută ocazional, dar nu trebuie să te îngrijorezi. Asta nu înseamnă că este răcit, ci că organismul lui încearcă să se adapteze la noul mediu.
Bebelușii strănută pentru a elimina particule care au ajuns în nări, din cauza luminii puternice, la care încă nu sunt adaptați, sau pentru a îndepărta lichidul amniotic rămas cavitatea nazală. Dacă bebelușul tău nu prezintă și alte simptome de răceală sau nu are o respirație îngreunată, nu trebuie să îți faci probleme.

2. De ce sughiță bebelușii?


Sughițul e provocat de obicei de dilatarea stomacului sau din cauză că stomăcelul este plin cu aer sau lapte, caz în care diafragma se stimulează și se contractează repetitiv. Pentru bebeluș nu e deloc deranjant sau dureros.

3. De ce au bebelușii mânuțele reci?


După naștere, copilașul nu este complet dezvoltat, iar sistemul său circulator nu furnizează sângele în întregime în corp. În prima perioadă, sângele este transmis către organele vitale (inimă, plămâni, sistem digestiv și urinar).
De aceea sângele ajunge mai puțin către piciorușe și mâini, fluxul sanguin redus ducând la răcirea membrelor. Acesta este și motivul pentru care degețelele de la mâini și picioare sunt palide și reci. Durează aproximativ 3 luni până când sistemul circulator se reglează, iar pe măsură ce bebelușul devine mai activ, circulația sângelui se îmbunătățește.

4. Care e temperatura normală a bebelușului?


Cel mai sigur mod de a măsura temperatura copilului este termometrul rectal. Temperatura normală a bebelușului este de 37.8 grade. Dacă temperatura e mai mică de 36.4 grade celsius, mai adăugați un strat de hăinuțe.

5. Bebelușii au nevoie de apă?


Bebelușii nu au nevoie de apă, pentru că prin alăptare primesc toată hidratarea de care au nevoie, indiferent dacă e vorba de alăptare la sân sau prin formulă. Stomăcelul lor este micuț, apa umple stomacul și astfel el nu mai mănâncă atât cât are nevoie.
Totodată, rinichii lui nu sunt complet dezvoltați și vor fi suprasolicitați. După 6 luni se pot introduce 30-60 de ml între mese, dar numai apă plată.

6. Ce temperatură ar trebui să fie în camera bebelușului?


Pentru sugari, temperatura perfectă în cameră este cuprinsă între 21 – 21 grade Celsius. Găsiți aici detalii despre cum trebuie îmbrăcat bebelușul în funcție de temperatura din cameră.

7. Care e temperatura la care facem băița?


Chiar dacă nouă ni se pare frig, temperatura ideală pentru băița bebelușului este de 36-37 grade”, a scris vedeta pe blogul ei, www.elacraciun.ro.