Ela Crăciun, mamă a doi copii, una din cele mai cunoscute vedete din blogosfera de parenting din România, a povestit, din proprie experiență, despre cazurile de hărțuire fizică și emoțională din școli și grădinițe, care s-au înmulțit alarmant în ultimii ani.
„Toate trăirile noastre de acum au ca rădăcină ceea ce ni s-a întâmplat în anii de grădiniță și de școală. Totul pleacă de atunci. Tocmai de aceea părinții, educatorii și profesorii trebuie să fie foarte atenți la modul în care se comportă cei mici. La ce simt ei.
Bullying-ul înseamnă o serie de acțiuni repetate, intenționate cu scopul de a face celorlalți, poreclire, hărțuire, umilire, deposedare de bunuri, priviri tăioase, agresiuni verbale și fizice.
Am doi copii care sunt expuși fenomenului de bullying la grădiniță și la școală. Am fost, la rândul meu, un copil căruia nu i-a plăcut să meargă la grădiniță. Plângeam de fiecare dată când plecam de acasă și nu îmi amintesc cauza. Și nici părinții mei nu înțelegeau atunci și nu știau ce să îmi spună, cum să mă facă să îmi placă mai mult grădinița.
Acum că avem acces la informație și știm că, în spatele comportamentului agresiv al copiilor, se află nemulțumiri, traume sau alte agresiuni suferite.
Îmi doresc ca școala și grădinița să fie medii în care, în primul rând, copiii să se dezvolte emoțional sănătos. Tocmai de aceea am fost încântată de propunerea Nadiei Tătaru, directorul Isty Bitsy FM și Președintee Asociației Părinților Isteți, de a dezbate subiectul Bullying într-unul din seminariile mele, Supermame cu Superputeri”, declară Ela Crăciun.
În cadrul evenimentului derulat sâmbătă în Auchan Titan, Ela Crăciun a avut invitați specialiști care au dezbătut acest subiect în fața unui număr impresionant de părinți și copii, seminarul fiind transmis în direct și prin streaming pe pagina de Facebook a Elei Crăciun, adunând, ca de fiecare dată, peste 100.000 de oameni.
Nadia Tătaru, directorul Isty Bitsy FM și Președintele Asociației Părinților Isteți, a inițiat proiectul Grădinițe fără bullying și a declarat în cadrul seminarului:
„Și copiii care nu sunt victimele bullying-ului suferă. Și ei văd în jur cum se comportă. Unul din copiii mei a fost victimă și apoi a devenit agresor. Am căutat alături de colegii mei informații, ne-am documentat, am discutat cu Politia Română, cu Asociația Telefonul Copilului, Asociația Salvați Copiii, Autoritatea Națională pentru protecția copilului și adopție, psihologi, și am aflat următoarele:
România este pe primul loc în Europa când vine vorba de hărțuire în școli
Un sfert dintre profesori nu dau importanță fenomenului de bullying. Peste 50% din copii spun că adulții nu iau în serios acest fenomen, 7 din 10 elevi spun că au fost implicați într-o acțiune de bullying. Politia română spune că au crescut alarmant cazurile de bullying.
E mai mult decât hărțuirea clasică. Presupune existența unui agresor, a unei victime și a unor martori. Mulți vor ca agresorul să fie pedepsit. Părerea mea și a specialiștilor este că agresorul este, de fapt, o fostă victimă, rănită foarte tare, care a învățat să se apere agresând. Punerea la colț a agresorului înrăutățește situația.
Avem situații grave care trebuie rezolvate (pe cale legală, prin a apela la Telefonul Copilului sau la 112).
Cum prevenim însă? Prin creșterea inteligentei emoționale a copiilor, a cadrelor didactice și a părinților. Am introdus în grădinițele din sectorul 3 un emometru, un termometru al emoțiilor. Copiii și educatorii sunt întrebați cum se simt și încurajați să identifice acel sentiment punându-și fotografia în secțiunea emoției respective de pe panou. Se face astfel o radiografie a cum se simte fiecare copil. Dacă el nu e echilibrat emoțional acum, nu poate primi nimic cognitiv la nivel psihic, informațional. Copiii trebuie aduși mai întâi la echilibru emoțional si apoi să le predăm la școală”, a declarat Nadia Tătaru.
În cadrul evenimentului Elei Crăciun a existat o interacțiune puternică între speakeri și public. Părinții și copiii prezenți au povestit momentele trăite în grădinițe și școli, subiectul devenind unul extrem de interesant pentru toți cei prezenți.
A fost cea de-a cincea ediție a evenimentului Super Mame cu Super Puteri, inițiat și susținut de Ela Crăciun, la care au participat la speakeri specialiști din diverse domenii și persoane publice precum Carmen Negoiță, Giulia Anghelescu, Șerban Copoț, Andreea Bănică. Întâlnirile cu publicul au fost transmise live pe pagina de Facebook a Elei Crăciun fiind vizionate de peste 500.000 de oameni.
Prin aceste evenimente, Ela Crăciun își propune să vină în ajutorul viitorilor sau actualilor părinți oferindu-le acestora informații utile despre cum își pot crește copiii într-un mod sănătos și inteligent și cum pot conștientiza propriile puteri de a trece peste orice provocare.