Prin urmare, România ocupă locul 3 în Europa la capitolul relații sexuale neprotejate pe parcursul unui an, cu o medie de 38 de astfel de contacte anual, conform cercetării Emergency Contraception Study*. România este și în top 3 în rândul statelor UE în ceea ce privește mortalitatea maternă, cu 14,4 decese înregistrate în rândul mamelor la 100.000 de născuți vii în anul 2015, conform unui studiu recent**. Mai mult, 1 din 10 mame din România este minoră, însumând 90.000 de adolescente care au născut în perioada 2009-2012.
În acest context, cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepției, specialiștii campaniei Planifică Neprevăzutul revin cu mesajul că orice contact sexual neprotejat poate duce la o sarcină nedorită.
Metode de contracepție preferate de românce
Potrivit studiului, 22% dintre românce optează pentru metoda calendarului și a retragerii ca măsuri de protecție, deși acestea sunt cele mai riscante, cu o rată de eșec de 1 la 4 cazuri. 43% dintre femei aleg aceste măsuri de contracepție pentru că nu presupun costuri, pe când 47% le preferă pentru că nu necesită vizita la medic. Pentru aceste cazuri există, desigur, și influența partenerului, 12% dintre femei spunând că aleg aceste metode tocmai pentru că așa preferă partenerul lor de viață.
Deși metoda de contracepție preferată a româncelor este prezervativul, cu un rezultat de 31% femei care preferă această metodă, tot el este și unul dintre principalele motive pentru care femeile au apelat la pilula de a doua zi.
Contracepția = viață sexuală sănătoasă și frumoasă
”Rezultatele din Emergency Contraception Study au arătat că pentru 96% dintre femeile din România, viața sexuală satisfăcătoare este importantă. De aceea, am vrut să vă reamintim următorul lucru: contracepția trebuie să fie o prioritate nu doar de Ziua Mondială a Contracepției, ci în fiecare zi. Asta pentru că sexul protejat înseamnă o mai mare relaxare în cuplu și încredere pentru parteneri, ceea ce asigură o viață sexuală sănătoasă și frumoasă”, susține specialistul campaniei Planifică Neprevăzutul, dr. Mirela Popa.
*'Emergency Contraception Study', studiu efectuat de compania globală de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter Plc., a inclus și un eșantion de peste 500 de românce cu vârsta cuprinsă între 16-49 ani, care au răspuns întrebărilor pe tema obiceiurilor de utilizare și a atitudinilor cu privire atât la metodele contraceptive în general, cât și la contracepția de urgență. Intervalul de confidență 95% — marja de eroare 5%.
** studiu efectuat de Fundația World Vision Romania în 2016