Asociația SAMAS vrea să dea fiecărui copil român șansa la o viață sănătoasă și sigură în propriul său pătuț, precum și la o nutriție bazată pe laptele matern.
Astfel, de Ziua Internațională a Copilului primesc CUTIA Bebelușului mamele în situații dificile de viață, care nasc pe 1 iunie. Odată cu CUTIA Bebelușului mama va beneficia din partea Educatorului Perinatal SAMAS de un curs de îngrijire a bebelușului și de o consultație în alăptare.
Programul se desfășoară în 24 de maternități partenere ale Asociației SAMAS, din 21 de orașe: Timișoara, Bacău, Pitești, Ploiești, Medgidia, Galați, Șimleul Silvaniei, Drobeta Turnu Severin, Hârșova, Moinești, Roșiori de Vede, Iași, Bistrița, Zalău, Piatra Neamț, Botoșani, Cluj Napoca, Buftea, Focșani, București, Baia Mare.
Sănătate și în realitate!
În România, dreptul la sănătate al fiecărui copil este doar o declarație, nu o realitate!
Rata mortalității infantile este 7,3‰ (un bebeluș mai mic de un an moare la fiecare 6 ore!), 41,7% dintre copii se nasc și trăiesc în sărăcie, 1 din 10 mame este minoră. Conform raportului UNICEF din 2016, 80% dintre decesele nou-născuților ar putea fi prevenite prin educație.
Mii de nou-născuți din România pleacă de la maternitate pentru a ajunge în paturi insalubre, pe care de multe ori le împart cu părinții și chiar cu frați mai mari.Despre CUTIA Bebelușului
În Finlanda, în 1938, CUTIA Bebelușului a fost creată pentru familiile cu statut economic deficitar, din dorința de a reduce mortalitatea infantilă ridicată, iar 11 ani mai târziu cutia a început să fie acordată tuturor nou-născuților. Asociația SAMAS are ca obiectiv reducerea mortalității infantile și creșterea sănătoasă a copiilor, CUTIA Bebelușului reprezentând un ajutor material acordat familiilor din medii defavorizate. Beneficiile cutiei sunt recunoscute la nivel international, aceasta trecând granița Finlandei, programul desfășurându-se în mai multe țări de pe glob: Australia, Japonia, Statele Unite ale Americii.
În România, CUTIA Bebelușului este realizată de Asociația SAMAS în parteneriat cu Rossmann România – producătorul acestei cutii și este dotată cu:
- Saltea, cearșafuri, pilotă, pătură de la Mondo Carp
- Produse de îngrijire pentru copii de la sebamed
- Produse de îngrijire și de igienă pentru mamă și copil de la Trussa
- Scutece și jucării de la NORIEL Bebe
- Produse de îmbracăminte bebeluș 1-3 luni de la Kara Baby
- Produse de igienă de la Abi Solution
- Produse de igienă și îngrijire pentru mamă și copil de la BARZA
- Lanolină pură și tampoane pentru sâni de la Next Step
Cursurile de îngrijire bebeluș și consilierile în alăptare sunt susținute și de Wood Class și de Grădinița „Albă ca Zăpada” din București.
CUTIA Bebelușului este realizată din carton, are dimensiunile de 70 x 42 x 27 cm și va fi folosită ca pat pentru bebeluș în primele trei luni de viață.
CUTIA Bebelușului va ajunge în maternități cu sprijinul FAN COURIER.Asociația SAMAS a fost inițiată și a dezvoltat programul de educatie perinatală la nivel național cu ajutorul Fundației Crucea Albă, Organizației Crucea Roșie Sector 6, Fundației Nutricia și Danone Ecosystem.
Până la finalul anului 2019 Asociația SAMAS dorește să echipeze și să distribuie 2000 de astfel de cutii. Pe site-ul https://www.programsamas.ro/cutia-bebelusului/ găsiți detalii despre modalitatea în care puteți face donații și în care puteți contribui la dezvoltarea programului.
Partenerii media ai programului sunt:
Baby Expo, Itsy Bitsy, Femeia.ro, Revista Ioana, Parents, 9vremparinti.ro, 24life.ro, mami.ro, eva.ro, bebelu.ro, Cărticica Practică – carticica.ro.
Despre Asociația SAMAS
Asociația SAMAS este organizația nonprofit care a dezvoltat prima rețea națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Obiectivele asociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.
Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și sprijin pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult.
Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare. În paralel, Asociația SAMAS și-a propus extinderea Rețelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenți medicali și moașe), care, în urma cursurilor intensive și a perioadei de practică, devin Educatori Perinatali Certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).
Rezultatele Asociației SAMAS în perioada 2013 – 2018:
• 6 Centre Regionale SAMAS: în București, Pitești, Iași, Bistrița, Timișoara, Cluj
• 7 Școala Mamei SAMAS, parteneriate cu maternități publice în: Bacău, Medgidia, Drobeta Turnu Severin, Roșiorii de Vede, Iasi, Pitești, Șimleul Silvaniei, Botoșani
• 800 Educatori Perinatali au făcut cursurile SAMAS
• Peste 20 de orașe din țară sunt cuprinse în Rețeaua SAMAS
• 18704 mame au participat la cursurile SAMAS în peste 20 de orașe
• Asociația SAMAS a oferit educație și sprijin perinatal unui număr de 5636 de gravide și mame din medii defavorizate în 8 orașe la nivel național.
Asociația a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului SAMAS, inițiat de Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie - Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.