Crișan, inima Deltei. De ce la Crișan, de ce în luna mai

Dacă-ți dorești să descoperi Delta liniștită, însorită blând și sălbatică, atunci ar fi bine să te gândești la luna mai.

Nu e tocmai perioada concediilor și vacanțelor, dar tocmai asta ar trebui să te bucure.
În primul rând pentru că – fiind o perioadă mai liberă - veți putea beneficia de toată atenția și grija pensiunilor și organizatorilor de excursii. Apoi, pentru că nu va fi deloc aglomerat pe lacuri și canale. În mai, păsările sunt deja acasă, cuibărind frenetic. Care mai ferite, în colonii, cum sunt cormoranii, care, mai curajoase, cum sunt lișițele, chiar pe malul canalului.


Dacă te bate gândul să ajungi în Deltă, dar nu știi unde ar fi mai bine să mergi, recomandarea noastră este să-ți alegi o cazare în mijlocul ei, de exemplu în Crișan.

În felul acesta, accesul la toate obiectivele (Pădurea Letea, Sanctuarul Păsărilor, vărsarea Dunării în Mare) va fi mai rapid și deci mai ieftin. La fel și ajunsul la pensiune și drumul înapoi către Tulcea.


Crișanul este așezat la mijlocul brațului Sulina și asta îl pune pe majoritatea rutelor importante ale Deltei. Avantajul e că beneficiați de transport regulat, atât cu vaporul, cât și cu șalupe. În medie, o șalupă face de la Tulcea până la Crișan cam o oră și tot cam atât de la Crișan la Sulina.

Călătoria până la Letea e tot pe acolo, iar cea către Paradisul Păsărilor sau la Grindul Caraorman, tot așa. Doar drumul până la Sfântu Gheoghe, traversând lacurile, e un pic mai lung, asta pentru că Sfântu e cumva lateral, puțin izolat de celelalte obiective ale Deltei.


Fondurile europene au făcut multe lucruri bune în Crișan, s-a construit cu bun gust și în tradiția locurilor. Așa că veți găsi destule soluții civilizate, pentru toate buzunarele. Dacă vreți să ajungeți cu întreaga familie și căutați un loc care să ofere condiții foarte bune și confort, ba chiar și piscină, o soluție este să mergeți la pensiunea Doi Căpitani, unde camerele sunt duplex și pot găzdui atât părinții, cât și doi copii în livingul cu canapea de la parter și în dormitorul de la etaj.

În rest, așternuturi de un alb impecabil, mâncare din pește gătită cu grijă, la foc mic și excursii cu ghid, cum îi stă bine unui loc la intersecția dintre tradiții și actual.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod