Ediția din 2019 a proiectului continuă în mediul digital și va reuni în offline 500 de creatori de conținut ce vor descoperi istoria celor mai valoroase locuri din România;
Lumina cade anul acesta pe tema patrimoniului construit: de ce îl conservăm, cum îl restaurăm, care sunt beneficiile protejării sale și care sunt pârghiile prin care fiecare dintre noi se poate implica.
Cronicari Digitali, cel mai amplu proiect de promovare al patrimoniului cultural în rândul tinerilor din România își continuă demersul anul acesta, prin activități care constau în descoperirea și împărtășirea valorilor culturale naționale. În cadrul ediției 2019 a proiectului, lansată luna aceasta, comunitatea construită în mediul online, care are deja sute de participanți activi zilnic și în offline, va ajunge și depăși obiectivul de patrimoniu cu numărul 100.
După cele 60 de obiective de patrimoniu vizitate anul trecut în cadru organizat, alături de specialiști în patrimoniu, și care au generat conținut digital vizionat de un milion de tineri, proiectul Cronicari Digitali a parafat ceea ce înseamnă supraviețuirea identității culturale a României în vremea digitală.
„Am pornit la drum în acest proiect cu dorința de a provoca un interes cât mai larg pentru patrimoniul cultural din România, atât pentru valoarea sa, cât și pentru problemele cu care se confruntă. Dintr-un interes sporit se naște aprecierea, de care depind protejarea și transmiterea mai departe, adică exact esența noțiunii de patrimoniu. În 2018 am reușit să transmitem mesajul patrimoniului cultural către un public numeros, iar în 2019 dorim să introducem în discuție, prin acest nou canal de comunicare generat de proiectul Cronicari Digitali, teme importante ale protejării patrimoniului construit: de ce îl conservăm, cum îl restaurăm, care sunt beneficiile protejării sale, care sunt pârghiile prin care fiecare dintre noi ne putem implica“, declară Ștefan Balici, director al Institutului Național al Patrimoniului, instituție parteneră în desfășurarea proiectului.
De la debutul proiectului și până acum, au apărut în online, sub umbrela #cronicaridigitali – hashtagul oficial al campaniei – peste 5.000 de fotografii, conținut video și live-uri cu tot ce avem mai valoros în România din punct de vedere istoric și al arhitecturii.
“Anul acesta va fi despre ce pot face împreună societatea civilă, companiile și autoritățile”
“Noi știam că moștenirea culturală poate fi transmisă generațiilor următoare doar după ce o cunoaștem, însă succesul pe care l-am avut anul trecut în rândul tinerilor millennials dornici să descopere poveștile din spatele obiectivelor de patrimoniu din orașele lor sau din țară ne-au făcut să înțelegem potențialul pe care îl are acest întreg sector. 2019 nu este doar despre a măsura cât de multe imagini cu obiective de patrimoniu vom reuși să generăm în online. Am pregătit o serie de Heritage Instameet-uri în București și în țară, alături de Heritage Trips, gândite sub formă de circuite ce au plecarea și sosirea București, o destinație - sursă principală pentru explorarea unui număr mare de obiective importante de patrimoniu. Anul acesta va mai fi despre ce pot face împreună societatea civilă, companiile, asociațiile și autoritățile pentru a putea măsura altfel și salva patrimoniul din România”, declară Silvia Teodorescu, Managing Partner Zaga Brand, inițiator al proiectului.
Acțiunile offline Cronicari Digitali de anul acesta vor cuprinde în următoarele luni trei Heritage Trip-uri, șase Heritage Instameet-uri (Constanța, București, Timișoara și alte orașe surpriză) precum și un eveniment-gală de închidere a proiectului, în cadrul căruia vor fi premiați cei mai talentați și mai activi creatori de conținut din România care sprijină promovarea patrimoniului cultural pe propriile canale de social media, respectiv calitatea și creativitatea în exprimarea vizuală și scrisă a moștenirii culturale.
Toate aceste evenimente vor aduna oameni consacrați din online-ul românesc, jurnaliști și micro-influenceri, în total peste 500 de pasionați ai mediului digital, creatori de conținut. Toți vor avea ocazia să se întâlnească și să afle informații autentice de la specialiști ai Institutului Național al Patrimoniului.
Campania Cronicari Digitali a demarat în iulie 2018, când, pentru prima dată, reprezentanți ai generațiilor X, Y și Z și-au unit forțele pentru a demonstra că patrimoniul nu e altceva decât oglinda prezentului.
Partenerii principali ai campaniei Cronicari Digitali în 2019 sunt Telekom, Samsung, cora România și Raiffeisen Bank, la care s-au alăturat în calitate de parteneri secundari Canon România, Hyundai România, MOL România, Aqua Carpatica și Domeniile Samburești.
Proiectul Cronicari Digitali a fost premiat anul trecut cu Best Digital PR Campaign la IAB MIXX Awards 2018 și a primit trei distincții la PR Awards 2018: Golden Award for Excellence la categoria „Cultură și Artă”, Silver Award for Excellence la categoria „Social Media”și Silver Award for Excellence la categoria „Comunicare în domeniul public”.