Cinci criterii de selectie ale saltelei potrivite

Alegerea saltelei potrivite pentru tine si familia ta nu este un lucru facil. Diversitatea materialelor din care acestea sunt realizate si caracteristicile acestora ingreuneaza procesul de selectie, iar timpul alocat acestei activitati creste pe masura ce noi tehnologii sunt introduse de catre producatori.
Insa, specialistii magazinului www.saltele-online.ro evidentiaza 5 criterii esentiale pentru o alegere cat mai usoara si mai corecta a saltelei:

1.    Gradul de presiune ale saltelei – Acest indicator este foarte important in alegerea unei saltele, numarul cat mai mare al punctelor de presiune conferind o sustinere cat mai corecta a coloanei vertebrale, asigurand astfel relaxarea totala a corpului. Pe o scara de la 1 la 10, valorile inferioare ale gradului de presiune se regasesc la saltelele ce utilizeaza plasa din miez elastic, iar valorile superioare se regasesc la saltelele din latex, spuma de memorie sau gel. Bineinteles, cele mai potrivite sunt saltelele cu un grad de presiune cat mai mare.

2.
   Gradul de circulatie al aerului - Gradul de circulatie al aerului prin interiorul saltelei are ca efect racorirea a pielii si/sau absorbtia si disiparea umezelii aparute la nivelul pielii. Astfel, trebuie sa alegem acele saltele care utilizeaza materiale naturale (imbracamintea saltelei cu grad de bumbac sau cu matase naturala cat mai mare), materiale gen latex (care permit evaporarea umiditatii in lantul de celule ce corespund una cu alta) sau materiale poliuretanice speciale ce permit aerisirea saltelei. Pe o scara de la 1 la 10, gradul cel mai inalt este atribuit saltelelor care lasa pielea sa respire, nu absorb mirosurile, inlatura umezeala, sunt antialergice si antibacteriere, permit un somn de calitate, odihnitor.

3.
   Gradul de elasticitate – Acest indicator este dat de modul de constructie si de rigiditatea elementelor din care este compusa salteaua, ce au drept consecinta reactia la greutatea persoanelor ce le folosesc. Aceasta reactie este foarte vizibila in timp prin gradul de deformare al saltelei. Cu cat o saltea este mai elastica, aceasta este mai moale si mai putin "inchegata". Saltelele mai fragile au un grad de elasticitate mai mare. Acest grad de elasticitate recomanda si greutatea persoanei ce poate utiliza fiecare tip de saltea. De exemplu, specialistii magazinului de saltele www.saltele-online.ro recomanda, pentru o persoana cu greutatea intre 70-75 kg, o saltea cu grad de elasticitate 3 din 10.

4.    Gradul de confort - Gradul de confort este dat de senzatia de relaxare resimtita la utilizarea saltelei.
Aceasta senzatie difera de la o persoana la alta in functie de obisnuinta fiecareia de a dormi pe un suport mai moale sau mai dur.  Unele persoane se simt cel mai bine pe o saltea "de puf", iar altele pe o saltea "de scandura". Cu cat materialele folosite sunt de mai buna calitate si/sau in cantitate mai mare cu atat gradul de confort va creste. Sa nu uitam ca salteaua este o alegere subiectiva, de aceea specialistii in saltele recomanda sa testati inainte de a cumpara.

5.    Comportamentul la miscare – Acesta se refera la caracteristica saltelei de a absorbi miscarile unuia din parteneri pentru a nu deranja somnul celuilalt. Acest efect se simte cu preponderenta la saltelele clasice, pe plasa de miez elastic, deoarece acestea au arcurile interconectate intre ele.
La saltelele realizate din materiale nonmetalice sau cu arcuri incasetate separat, efectul este mult diminuat sau dispare cu desavarsire.
Saltelele cu spuma de memorie si latex sunt cele mai potrivite pentru a diminua efectul de val si pentru a asigura, atat noua personal, dar si partenerului, un somn linistit.

Daca tii cont de aceste sfaturi si ceri sfatul unui specialist, vei reusi sa alegi cea mai potrivita saltea pentru tine si familia ta intr-un timp mult mai scurt.