Lansat in 2011 de Asociatia Volum Art, proiectul, ajuns anul acesta la cea de-a saptea editie, a reunit artisti din Romania, Olanda, Croatia, Serbia, Bulgaria si Republica Moldova, care au raspuns invitatiei directe a curatorului Cristian Nae, critic de arta, istoric si teoretician, profesor la Universitatea Nationala de Arte “George Enescu” din Iasi.
Vernisajul a avut loc pe 12 octombrie, la MUZEUL NATIONAL DE ARTA CONTEMPORANA BUCUREȘTI, si tot acolo, pana pe 17 noiembrie, mai puteti gasi lucrarile expuse in cadrul programului SPATIU EXPANDAT 2017. Artistii implicati sunt Silvia Amancei si Bogdan Armanu - artisti vizuali care activeaza in Iasi, Radoš Antonijević - artist vizual care lucreaza ca profesor la Facultatea de Arte din Belgrade si la Academia de Arte din Banja Luka, Mihai Balko - artist vizual si din 2010 membru fondator si vicepresedinte al Asociatiei Volum Art din Bucuresti, Luchezar Boyadjiev - artist multimedia stabilit in Sofia, Bulgaria, Igor Grubić - artist multimedia care traieste in Zagreb, Ghenadie Popescu - artist vizual care traieste si lucreaza in Chisinau, si Hans van Houwelingen - artist vizual care traieste si lucreaza la Amsterdam.
Parte a programului SPATIU EXPANDAT – Cool monuments - hot heads – a fost si conferinta internationala Counter-monumentality: re-imagining critical intervention, gazduita de Institutul Balassi - Institutul Cultural Maghiar, Bucuresti, in perioada 27-28 octombrie.
Evenimentul a reunit teoreticieni, analisti politici si artisti din Romania, Bulgaria, Olanda si Ungaria, iar dintre temele abordate amintim redefinirea notiunii de spatiu public si activism, chestionarea politizarii protestului si a interventiei performative in spatiul public, relatia dintre artisti si finantatori, istoria spatiului public din Bucuresti, semnificatia reinnoita a unor spatii precum piata publica, caracterul comemorativ al monumentului si strategiile de reactivare a unor istorii potential critice.O contributie importanta in programul SPATIU EXPANDAT 2017 a avut-o si artistul vizual Ghenadie Popescu, cu un performance in serie menit sa trezeasca interesul civic si sa condamne ignoranta colectiva. Constand intr-o grebla care avea atasat de coada un element de amortizare, obiectul disfunctional si relational conceput de Ghenadie Popescu a fost folosit pentru a trezi la realitate trecatorul care calca pe capatul greblei si ridica astfel grebla, izbind-o de frunte. Lovitura s-a dorit sa incite la o reflexie asupra propriei pasivitati in raport cu actiunile socio-politice.
Seria reprezentatiilor s-a desfasurat pe parcursul a patru zile, pe Calea Victoriei 49-53 (13 octombrie), pe Str. Lipscani intersectie cu Calea Victoriei (14 octombrie), pe Bd. Ion C. Bratianu nr.40 intersectie cu str. Șepcari (15 octombrie) si pe Bd. Ion C. Bratianu nr.1 - Magazinul Unirea (16 octombrie).Programul curatorial al editiei a saptea a SPATIULUI EXPANDAT se completeaza cu o seara de proiectii si discutii pe tema Na(ra)tiuni. Retorica si fictiune, in data de 9 noiembrie, la Iasi, Galeria Aparte, Universitatea Nationala de Arte George Enescu.Filme de: Dan Acostioaei, Irina Botea, Larisa David, Igor Grubić, Hans van Houwelingen, Matej Kaminský, Public Pedestal, Veda Popovici. Proiectia de filme va fi urmata de o discutie cu Dan Acostioaei, Judit Balko, Lavinia German si Catalin Gheorghe, moderata de Cristian Nae.In conjunctie cu proliferarea nationalismului si a sentimentului religios in societatea romaneasca actuala, filmele propuse de Cristian Nae vin sa intregeasa si sa nuanteze problematicile complexe ce inconjoara concepte precum monumentalizare, memorializare, memorie colectiva, micro-istorie, utopie, identitate nationala, spatiu public si comunitate, problematici care au fost abordate din perspective diferite in cadrul conferintei “Counter-monumentality: re-imagining critical intervention” si a interventiilor artistice realizate in cadrul proiectului.