Ela Crăciun dezbate acest subiect important pe blogul ei, subliniind importanța somnului suficient în primele luni de viață ale copiilor și explicând, pe baza informațiilor primite de la specialiști, cum influențează acest lucru sănătatea celor mici.
"Băiețelul meu, Nicholas, are 4 luni jumătate și aproape 8 kilograme; e un grăsunel drăgălaș și e din ce în ce mai jucăuș. Peste noapte nu plânge dacă se trezește; sunt sigură că inconștient are momente în care se trezește puțin, dar pentru că în jurul lui nu vede luminițe, jucării deasupra patului sau alte obiecte care să-l stimuleze, adoarme la loc fără probleme. Când se trezește peste zi mai devreme de ora până la care ar trebui să doarmă, dacă plânge aștept două minute înainte să intru la el și de cele mai multe ori se oprește singur din plâns și fie adoarme la loc, fie se joacă singurel în pătuț până merg să-i dau să mănânce.
După naștere, bebelușii au nevoie de somn profund și odihnitor pentru a crește sănătoși.
Atunci când nu dorm suficient:
copiii sunt mai irascibili
creșterea poate fi afectată
repararea celulară este afectată
crește inflamația ca răspuns la stres
scade bariera pielii care o ajută să rămână hidratată
Pentru bebeluși somnul este extrem de important și de asta încerc să mă asigur că doarme în fiecare zi suficient. E treaz 8 ore pe zi, în intervalul în care trebuie să mănânce și atunci avem timp și de joacă și de iubire și să ne alintăm. Restul de timp e destinat somnului, moment în care bebelușii cresc și își dezvoltă creierul.
Una dintre cele mai mari greșeli pe care o fac mămicile este că asociază plânsul cu foame. Și imediat ce bebelușul plânge îi dau fie sân, fie biberonul. Dacă bebelușul plânge și nu poate să adoarmă primul lucru pe care îl facem este să identificăm corect problema și să încercăm să-i găsim rezolvarea.
E hrănit corect și suficient?
E schimbat?
E îmbrăcat corespunzător temperaturii din cameră?
Pielea lui prezintă iritații?
Nicholas este un copil fericit și liniștit. Nu are colici, doarme liniștit toată noaptea, se trezește cu zâmbetul pe buze, este drăgăstos și fericit. Un mare merit îl are faptul că am respectat ad-literam sfaturile unei bune prietene de-a mea, Adriana Bachmann, newborn specialist. Nouă ne-a schimbat pur și simplu viața.
Am ascultat-o pe Adriana cuvânt cu cuvânt. La două luni Nicholas și-a dublat greutatea, lucru pe care alți copii îl fac de obicei la 4 luni. Când a venit în România să îl cunoască, a găsit un copil fericit, sănătos din punct de vedere fizic și psihic.
Știu cu câte probleme se confruntă părinții în creșterea celor mici. Tocmai de aceea am decis să o aduc pe Adriana Bachmann în România în luna martie pentru a ajuta și alti părinți să aibă o viață liniștită alături de bebelușii lor. Să afle punctual ce anume fac greșit în modul în care îi cresc, cum îi hrănesc, și să le ofere soluția pentru ca cei mici să poată crește sănătos și armonios.
Adriana va fi prezentă în țară pe 19, 20 și 21 martie când vom organiza zilnic workshop-uri pentru mămici și viitoare mămici. Am scris pe blog detalii despre ce anume vom discuta în cadrul evenimentului și cum ne dorim să le schimbăm viața în bine părinților care se confruntă cu astfel de probleme", spune Ela Crăciun.
Adriana Bachmann este new born specialist, născută în România, dar care locuiește de 27 de ani în Statele Unite Ale Americii. Acolo a reușit să schimbe în bine viețile a sute de familii cu copii prin reorganizarea programului lor în relația cu cei mici. Adriana implementează pentru fiecare un program riguros, timp de 8 săptămâni, reușind să redea liniștea și somnul întregii familii.
Bebelușii asistați de Adriana cresc armonios, au obiceiuri de masă sănătoase și sunt echilibrați psihic.
Înscrierile la seminariile din București se pot face accesând direct https://curs.elacraciun.ro
Cât de important este somnul în primele luni ale bebelușului?
După naștere, bebelușii au nevoie de somn profund și odihnitor pentru a crește sănătoși. În primele luni de viață somnul contribuie cu 60% în procesul de creștere, mesele cu 40%. În timpul somnului profund se eliberează hormonul de creștere și are loc regenerarea/repararea celulelor. Un somn bun îi ajută să fie odihniți așa cum trebuie și creierul este „curățat" pentru somnul de a doua zi.