5000 de cărți vor ajunge în luna august în bagajul de plajă al turiștilor din Vama Veche care aleg să-și petreacă timpul alocat relaxării citind. Libris.ro lansează campania #CărțiCuSPF prin care își continuă misiunea de încurajare a lecturii, prin oferirea unui titlu cadou, oricărui turist care citește pe plajă. Cei care vor fi surprinși cu o carte în mână vor fi invitați la cortul Libris.ro de pe plaja YoLo pentru a-și alege titlul preferat, alături de care să-și continue concediul.
Vara aceasta Libris.ro recomandă cărțile ca factor de protecție. Pentru un efect îndelungat, propunem aplicarea zilnică a unui strat generos de pagini citite. Așadar, Libris.ro a pregătit 5.000 de cărți pentru a le oferi cadou turiștilor care citesc pe plaja din Vama Veche în perioada 8-11 august. „Vamaioții” care vor fi surprinși cu un volum în mână vor fi invitați să se ferească de razele soarelui cu încă o carte, oferită cadou de către Libris.ro.
Aceștia își pot alege titlul dorit și își pot face refill de #CărțiCuSPF la cortul librăriei, aflat pe plaja YoLo. Volumele vor fi oferite gratuit, pe baza unui semn de carte oferit de către echipa Libris.ro, care va „scana” plaja în această perioadă.În 2019 am decis să continuăm campania Libris de promovare a lecturii prin intermediul #CărțiCuSPF. Ne propunem să-i premiem pe cei care citesc în vacanță și astfel să încurajăm manifestarea respectului față de propria persoană prin acordarea unui timp îndelungat cititului. De data aceasta mergem pe plajă, în Vama Veche, un loc unde lectura, relaxarea și distracția merg mână în mână, a declarat Laura Țeposu, director de dezvoltare Libris.ro.
Cărțile care se vor afla pe rafturile de pe plajă sunt din categoriile cele mai populare de pe Libris.ro - Beletristică și Dezvoltare Personală - și includ titluri aflate în top precum Povestea Mea (Michelle Obama), Sapiens –Scurtă Istorie a Omenirii (Yuval Noah Harari), Hoțul de Cărți (Markus Zusak) sau Tatuatorul de la Auschwitz (Heather Morris), dar și noutăți editoriale precum Ceva în apă (Catherine Steadman), Orașul fetelor (Elizabeth Gilbert) sau Pacienta tăcută (Alex Michaelides).
Copiii își pot alege și ei dintre sutele de titluri dedicate micilor cititori, iar pentru cei care preferă lectura în limba engleză, Libris.ro a pregătit câteva titluri precum Factfulness (Hans, Ola & Anna Rosling), Eat, pray, love (Elizabeth Gilbert) sau The interpretation of dreams (Freud).
Potrivit celor mai recente date oferite de Barometrul Cultural Românesc, realizat în această primăvară de INSCOP, doar 44,3% dintre românii cu vârsta peste 18 ani au citit o carte în ultimele 12 luni. Prin campaniile Libris.ro de promovare a lecturii ne-am propus să demonstrăm că în comunitățile în care există implicare și acțiuni concrete, numărul de cărți citite la nivelul publicului vizat creste semnificativ. Vacanțele de vară aduc cu ele mai mult timp pentru citit, iar biblioteca Libris.ro din Vama Veche îi încurajează pe turiști să petreacă timp de calitate în compania cărților, oferind totodată și inspirația necesară pentru cei care își pregătesc lista de lecturi pentru toamnă, a mai precizat Laura Țeposu.
Campania #CărțiCuSPF este realizată cu sprijinul Radio Rock FM și al editurilor: Humanitas, Polirom, RAO, Nemira, Corint, Didactica Publishing House, Niculescu, Curtea Veche, Epica, Herg Benet, Bestseller, Grupul Editorial ALL, Ascendent, Trei, Mix, Vellant, Philobia, Tritonic, Act și Politon, Herald, Gama, Grup Editorial ART, Black Button, Baroque, Libris Editorial.
Campania este o continuare a proiectului manifest #RespectYourself - Oferă-ți timp pentru lectură!, lansat în anul 2018. Prin intermediul acestui proiect, Libris.ro încurajează acordarea unui timp mai îndelungat lecturii și dorește să atragă atenția asupra faptului că aceasta este o formă a respectului față de propria persoană.
Primele etape ale proiectului s-au desfășurat la nivelul a două școli, una în orașul Brașov și una într-o zonă rurală a județului Brașov. Prin campania derulată pe durata unui întreg an școlar (reîmprospătarea fondului de carte a bibliotecilor școlare, concursuri de creație, de lectură și multe altele), în aceste două unități de învățământ s-a triplat numărul de cărți citite de copii, cadre didactice și părinți față de perioadele anterioare.
Cea mai recentă acțiune este deschiderea Sălii de Lectură Libris.ro în care angajații își pot aloca lunar 4 ore din programul de lucru pentru a citi, alegând din stocul librăriei cartea pe care își doresc să o parcurgă.
#CărțiCuSPF încheie vara, însă proiectul-manifest continuă în această toamnă cu noi acțiuni de promovare a lecturii.