Nămolul sapropelic extras din Lacul Ursu conține substanțe minerale (în special clorură de sodiu), respectiv organice (acizi humici, vitamine și auxine: estrogen și progesteron asemănător hormonilor umani feminini) în concentrații înalte. Este utilizat în prevenirea și tratarea afecțiunilor ginecologice, reumatice și dermatologice, precum și pentru efectul antistres.
"Auxinele sunt cheia succesului în tratamentul infertilității feminine, posttratament cu nămol obținându-se o activare de durată (cca 6 luni) a funcției ovarelor. Principalele cauze de infertilitate feminină pentru care s-a dovedit eficient tratamentul cu nămol sunt îngustarea trompelor uterine, insuficiența ovariană, sindromul de ovare polichistice, pierderile repetate de sarcină prin insuficienta dezvoltare a endometrului, la care se adaugă pregătirea uterului pentru fertilizare in vitro (crește șansa implantării embrionului) și amânarea instalării menopauzei. Alte afecțiuni ginecologice ameliorate de terapia cu nămol sunt boala inflamatorie cronică pelvină, sindromul premenstrual, dereglările de ciclu menstrual. Afecțiunile aparatului locomotor care beneficiază de tratament cu nămol sapropelic Lacul Ursu sunt artrozele cu diverse localizări inclusiv coloana vertebrală, hernii de disc, stările postoperatorii și posttraumatice, tendinite, osteoporoză, fibromialgie, deformări ale coloanei vertebrale (scolioză, lordoze, cifoze). După tratament cu nămol, timp de 6 luni - un an se menține mobilitatea articulară, capacitatea de efort crescută și nu reapar durerile musculo-articulare anterioare (efect de durată).
Bolile dermatologice ce beneficiază de terapie cu nămol sunt dermatitele atopice, eczemele cronice și psoriazisul cutanat", ne-a declarat dr.
Pretorian Suzana.
Nămolul are efect intens antiinflamator, analgezic, hidratant, scade edemele, regenerează țesuturile din profunzime (efect biotrofic), crește imunitatea locală și generală și reechilibrează sistemul neuro-endocrin (efect direct antistres, respectiv efect de stimulare a glandelor endocrine epuizate prin stres – tiroida, suprarenale, ovare).