Ai grijă de inima patrupedului tău!

Știm că inima ta și a cea a patrupedului tău bat la unison într-o relație de prietenie perfectă, iar tu trebuie să știi că, din punct de vedere medical, este important să ai grijă de cea a micuțului tău camarad.

Am stat de vorbă cu Dr. Simona Iliescu, medic specialist în cardiologie la Clinica Veterinară Marco Vet, care ne-a vorbit despre posibilele afecțiuni sau boli cardiologice și predispunerea raselor la acestea. De asemenea, ne învață ce anume trebuie să urmărim în comportamentul animalului și ce măsuri trebuie să luăm în cazul în care intervine o boală cardiacă. 

1. Care sunt semnele unei afecțiuni cardiologice la animale?

 
În cele mai multe situații pacienții acuză dificultăți în respirație, oboseală la efort (fie el unul minor), refuzul deplasării, amețeală, dezechilibrări locomotorii sau tuse înnecăcioasă. Pe lângă aceste simptome frecvente, un element recurent pot fi și descărcările nazale cauzate de apariția edemului pulmonar cardiogen.

Acestea sunt principalele simptome pe care stăpânii de patrupezi ar trebui să le urmărească la animalele lor de companie.
 
Este foarte important să menționăm și să reținem faptul că anumite rase canine sunt predispuse la afecțiuni cardiologice congenitale. Câteva exemple de rase cu o sensibilitate înnăscută pentru bolile cardiologice sunt Doberman, Boxer sau Bulldog-ul Francez. Îi luăm pe rând. Dobermanul este cunoscut pentru predispunerea la cardiomiopatia dilatativă, o boală care slăbește mușchiul cardiac al inimii împiedicând pomparea corectă a sângelui în întreg organismul. Boxerul este o rasă afectată congenital de boala aritmogenă ventriculară în care țesuturile inimii sunt înlocuite treptate de țesul gras și fibros.
Bulldogul francez este o rasă predispusă frecvent la stenoză de valva pulmonară sau prezența formațiunilor tumorale cu localizare la nivelul bazei cordului.
 
2. Ce măsuri luăm?
 
În primul rând, vizita la medicul veterinar cardiolog nu trebuie amânată. Cu fiecare zi ce trece, situația se poate înrăutăți, moartea subită fiind o amenințare reală. Nu trebuie urmate recomandările „doctorului Google” sau cele ale diferitelor cunoștințe care sar în ajutor. Această informare eronată și mai ales aplicarea tratamentului după ureche pot agrava starea micuțului
 
3. Ce putem face pentru a preveni apariția acestor boli?

 
Orice patruped, indiferent de rasă, vârstă sau sex, poate avea o afecțiune cardiacă ocultă manifestând semnele clinice când se află într-un stadiu foarte avansat evolutiv.
Cele mai importante măsuri sunt consulturile preventive semestriale sau anuale la medicul veterinar specialist. În cadrul unui consult cardiologic complet se examinează tensiunea arterială, se efectuează o electrocardiogramă și o ecografie cardiacă corelate cu examene paraclinice. În momentul în care există suspiciunea unei probleme cardiace se instituie un plan de vizite regulate pentru monitorizare.
 
4. Cât durează tratamentul?
                       
Din păcate, de cele mai multe ori, medicația cardiacă este administrată a la longue, devenind parte din viața patrupedului, însă cheia succesului în gestionarea afecțiunilor cardiologice o reprezintă controlul regulat.


Monitorizarea periodică de către medic este importantă! Dozele trebuie ajustate periodic în funcție de starea clinică. În anumite situații este necesar ca tratamentul actual să fie schimbat cu alte produse medicamentoase. Este important ca toată perioada de medicație să se desfășoare sub atenta observație a medicului veterinar pentru a putea îmbunătăți tratamentul și, automat, nivelul de trai al patrupedului.