5 lucruri pe care ar fi bine să le faci pentru copilul tău înainte să înceapă școala

Începerea școlii e un eveniment important pentru întreaga familie și aproape că nu există copil pe care să nu-l fi întrebat cineva „Gata cu copilăria, începe școala?”. Copilăria nu e gata când începe școala, iar școala nu trebuie prezentată ca o corvoadă, ci drept unul dintre cele mai importante locuri în care poți să descoperi o mulțime de lucruri.

Așadar, ce poți tu să faci pentru copilul tău înainte să înceapă școala:


1.    Pregătește terenul. Vorbește-i despre școală cu bucurie, entuziasm, creează nerăbdare. Nu îl minți, însă. Poți să îi spui că va cunoaște copiii mulți, cu unii se va înțelege, cu alții nu. Că va avea teme – unele vor fi mai ușoare, altele mai grele. Că tu o să îl ajuți, dar nu o să faci temele în locul lui.


Alegeți împreună ghiozdanul și rechizitele. Ghiozdanul trebuie să fie ergonomic (să aibă suport lombar, curele ajustabile), să fie pe mărimea lui (partea de sus a ghiozdanului să ajungă la umeri, partea de jos – la șolduri, lățimea să nu fie mai mare decât spatele copilului).

Oricât de tentant ar fi, nu alege un rucsac! Ghiozdanul are întărituri pe trei laturi și cadru solid. În România, singurele ghiozdane recomandate de Societatea Română de Pediatrie sunt cele de la Herlitz, produse în Germania și dezvoltate împreună cu medici ortopezi. Alegerea stiloului este la fel de importantă. Să-i placă stiloul cu care va învăța să scrie este esențial pentru că, atașându-se de instrumentul de scris, se va atașa mult mai ușor chiar de scris. Alegerea celorlalte rechizite este la fel de importană. Penarul, pensulele pentru pictură, acuarelele, caietul de desen, creioanele grafit și colorate, guma de șters, foarfeca sunt tot atâtea motive de bucurie pentru copil.
Alegeți rechizite vesele și colorate, atrăgătoare, pe care să le îndrăgească, alegeți rechizite fericite și-l vei face pe copil fericit. Scoala nu este o corvoada.


“Un ghiozdan bun ține spatele drept. De aceea este important ca ghiozdanul să aibă maxim 1 kg, să existe întăritură la partea din spate a ghiozdanului, să alegi un ghiozdan nu un rucsac, să aibă bureți speciali pe partea care se lipește de spatele copilului și să aibă bretele reglabile, late și (de preferat) cu bureți care să protejeze mușchii dintre umăr și gât” spune Marius Dincă, terapeut postural la Active Life Therapy.

2.    Pregătește-i echipamentul de sport.

O să aibă nevoie de costum de training și pantofi de sport, de schimb, pentru sala de sport. De ce să alergi după ele după ce începe școala, când ai toată vara la dispoziție?


3.    Adaptează-i camera pentru învățat. Poate luați împreună un birou nou, poate faceți împreună curățenie la jucării (mai dați din ele, faceți loc în dulap pentru manuale și caiete), luați un scaun care să îi asigure o poziție corectă la birou.


4.    Gândiți-vă împreună la activitățile extrașcolare pe care le va face copilul. Puteți să începeți printr-o joacă, imaginându-vă cursuri amuzante, de pildă Cum să îți faci curățenie în cameră cu puterea minții sau Cum să îți convingi părinții să facă ce vrei tu, urmând ca apoi să vorbiți despre engleză / germană / dicție / tenis / înot sau ce mai vreți voi cu adevărat.