Este casa ta! A venit momentul să te stabileşti în casă nouă, în casa ta! Pentru ca tu să te bucuri de o mutare simplă şi fără griji, ne-am consultat cu un specialist care a venit cu sfaturi pe care nu-ţi permiţi să le ratezi. Mutarea în casă nouă este un pas foarte important pentru toată lumea. Pentru oricine, de la cei care pleacă pentru prima dată din casa părinţilor, până la cei care au locuit mult timp cu chirie, proaspăt căsătoriţii sau proaspăt divorţaţii, mutarea într-o locuinţa nouă poate fi un stres. Important este să vezi mutarea ca pe o evoluţie în viaţa ta şi a familiei tale.
Odată ce ai achiziţionat o locuinţă trebuie să ştii că mutarea în noua casă vine cu un proces greoi de planificare şi acomondare, iar recompensa pentru eforturile depuse nu va întârzia să apară: vei avea locuinţa visată. Şi, odată ce ai ajuns în nouă ta casă, există câteva moduri distractive şi creative de a face din aceasta un loc pe care să-l numeşti „acasă”. Iată câteva sfaturi oferite de Marius Nicola, director general al Conlux Development, dezvoltatorul ansamblului rezidenţial Premium North Lane din zona pădurii Băneasa şi al ansamblului Premium Regie, aflat în construcţie. Iată cum poţi să te stabileşti în noua ta casă cât mai repede şi mai usor:
Adresa nouă - Când te muţi într-o casă nouă, este important să anunţi pe toti cei care trebuie sa stie acest lucru. Mergi la Primărie şi la Poliţie pentru a depune formularele cu schimbarea de domiciliu. Ia cu tine mai multe copii ale contractului de vânzare-cumpărare sau închiriere şi ale cărţii de identitate. Să nu uiţi că, în baza unor legi noi, nu mai este nevoie de acte legalizate la notar. Trebuie să te duci şi la administraţia financiară de care aparţine noua locuinţă pentru a anunţa că ţi s-a schimbat domiciliul fiscal.
Faci cumpărături on-line? Actualizează-ţi adresa pe site-urile preferate. De asemenea, nu uita să faci transferul contractelor de utilităţi (sau alege noi furnizori) la nouă adresa. În plus faţă de gaz, apă, electricitate şi de telefon, nu uita să contactezi şi furnizori de internet şi televiziune prin cablu. Dacă eşti abonat la ziare şi reviste, nu uita să schimbi adresa şi acolo.
Stocarea documentelor importante - Multe lucruri se pot pierde atunci când te muţi. Fă o cutie specială în care să pui documentele importante şi, mai ales, cele care îţi vor fi necesare în prima luna după ce te-ai mutat. Nu te baza pe faptul că îţi vei aranja lucrurile în câteva zile. Cu siguranţă, abia după câteva luni o să afli exact cam pe unde-ţi sunt toate lucrurile. Prin urmare, cutia cu documente este la fel de importantă ca documentele în sine. Articole utilitare şi cărţi de vizită de meşteri şi transportatori, contracte vechi şi noi, documentele de închidere sau vânzare-cumpărare, actul ipotecar, dreptul de proprietate al casei, de toate acestea vei avea nevoie în următoarea luna cu siguranţă. In plus, vor exista mai multe aparate şi sisteme noi în casă. Păstrează toate certificatele de garanţie şi instrucţiunile de folosire pentru aceste elemente, astfel încât să ştii cum să le operezi în mod corespunzător sau să ştii ce să comunici service-ului sau magazinului de unde le-ai cumpărat, în caz de defecţiuni.
Securitate - Dacă noua casă nu este deja echipată cu un sistem de securitate, poate vrei să iei în considerare configurarea unui astfel de sistem. "Pentru mulţi oameni, o nouă casă este un mediu nou, străin şi protecţia oferită de un sistem de securitate îţi oferă un anumit confort", spune Marius Nicola, director general al Premium.De asemenea, ia în considerare schimbarea încuietorilor. Dacă te muţi într-un bloc abia construit nu este cazul să îţi faci griji, acestea fiind noi.
Verifică de două ori - Cei mai mulţi constructori efectuează o verificare finală cu puţin timp înainte ca tu să te muţi în casă nouă. Acesta este momentul în care sunt notate detaliile de ultim minut, iar cele mai multe sunt remediate imediat. Totuşi, mai fă o ultima verificare şi, dacă există elemente care nu îţi plac sau te fac să îţi pui întrebări, întreabă-l pe constructor/dezvoltator, astfel încât să nu te trezeşti că ai vreo problemă cu un bec ars, un capac de priză desfăcut sau o pată de vopsea în mijlocul livingului.
Cunoaşte-ţi casa! Nouă ta casă poate fi un pic misterioasă pentru tine până când ajungi să o cunoşti. De aceea, majoritatea dezvoltatorilor îţi fac o verificare şi înainte şi după ce o cumperi. Acesta este momentul în care îţi vor fi prezentate camerele şi funcţionarea sistemelor şi componentelor-cheie din casa nouă. Uită-te bine pe planuri şi vei vedea unde sunt localizate întrerupătoarele electrice, robinetii de apă si gaz precum şi alte dotari ale casei. Învăţă cum să le operezi! Asigură-te că ştii unde, când şi cum se schimbă filtrele pentru cuptoare şi aerul condiţionat. Notează dimensiunile şi orice altceva ţi-ar fi de folos ulterior. Învaţă să operezi toate sistemele: de securitate, automatizare, de deschidere a uşilor de garaj, dedurizarea apei, sisteme de stropire, termostate programabile, intrarea în bloc si altele.În sfârşit, ia în considerare planurile de evacuare în cazul unui incendiu sau a altor situaţii de urgenţă. Localizarea acestor componente de bază ale casei îţi vor servi în viitor.
Asociaţia de proprietari - Poţi iubi asociaţiile de proprietari sau poţi fi sceptic. Oricum ar fi, trebuie să te înscrii şi să anunţi asociaţia că eşti noul locatar. Conform normelor, trebuie să le dai o copie de pe buletin, datele de contact – telefon, email şi să le spui câte persoane locuiesc în casă. Cu ocazia asta, află şi care este ziua de colectare a gunoiului, ce înseamnă cheltuieli comune la întreţinere, dacă se reciclează gunoiul sau alte detalii legate de parcare sau cotele comune.
Asigurarea obligatorie a locuinţei - Când ai ales casa, sigur te-ai gândit cum va arăta ea decorată, cu mobilier şi accesorii. Primele câteva luni în casă nouă sunt perfecte pentru a-ţi transformă casă visată în realitate. Decorează casa în maniera ţi-ai imaginat, astfel încât să o iubeşti, să te simţi confortabil în ea.Cu toate acestea, nu vrei ca totul să se ducă de râpă şi, în cazul unui incendiu sau dacă te inundă vecinul de deasupra, să rămâi cu pagube. Trebuie să îţi faci o asigurare a locuinţei. Vorbeşte cu brokerul tău şi asigură-ţi casa, nu doar cu poliţa obligatorie, ci şi cu una suplimentară. Nu strică să ai aşa ceva.
Prin cartier - Casa ta este parte dintr-o comunitate întreagă! Dar nu te aştepta ca vecinii să vină la tine - du-te afară şi cunoaşte-i. Vecinii îţi pot deveni unii dintre cei mai apropiaţi prieteni. Ei te pot ajuta, de exemplu, cu udarea gazonului sau a florilor atunci când eşti departe. Beneficiile sunt infinite. Noii vecini pot, de asemenea, să îţi spună la ce grădiniţă să îţi duci copilul, unde găseşti o bonă bună, unde sunt locurile de joacă sau cum să găseşti o menajeră de încredre. Cu alţii poţi împărtăşi aceleaşi interese. Mulţi poate sunt, ca şi tine, împătimiţi de film, pasionaţi de călătorii, amatori de vin şi multe altele. Este, de asemenea, important să cunoşti comunitatea din motive practice. „Vecinii ştiu adresa şi telefonul de la cel mai apropiat spital sau secţie de poliţie", sugerează Marius Nicola. Dacă ai animale de companie, este o bine să ştii unde se află cel mai apropiat cabinet veterinar sau spital pentru animale. Cu cât ştii mai multe despre cartierul tău, cu atât te vei simţi mai confortabil şi mai în siguranţă.
Petrecerea de casă nouă - Odată ce tu şi familia ta sunteţi în siguranţă, refăcuţi după mutare şi confortabil instalaţi în nouă casă, poţi să începi pregătirile de petrecere unde să îţi inviţi prietenii, rudele şi vecinii. poi ce urmează? Relaxarea, desigur! Bucură-te de casa ta cea nouă, de vecini şi de beneficiile pe care ţi le oferă comunitatea.
Posteaza comentariu