Un român generează anual 272 de kilograme de deşeuri și, din păcate, peste 85% dintre acestea ajung la groapa de gunoi. La nivel global aruncăm aproape 22 de milioane de tone de mâncare anual. Dacă am face compost din ele, asta ar echivala cu scoaterea a două milioane de mașini din trafic.
Aluminiul e reciclabil 100%. Asta înseamnă că dozele de aluminiu se pot recicla iar și iar. În plus, dintr-o singură doză reciclată se generează suficientă energie încât să asculți un întreg album pe iPod.
Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci. Dacă am recicla toate ziarele din lume, am salva peste 250 de milioane de arbori în fiecare an.
Pentru fabricarea unui singur kilogram de material PET (plastic) se folosesc aproape 2 kg de petrol și importante cantități de energie.
Sticla este 100% reciclabilă, poate fi reciclată la infinit, doar că ea trebuie sortată pe culori. În natură, sticla se descompune în peste un milion de ani. Echipamentele de iluminat arse trebuie și ele reciclate. Becurile și neoanele conțin gaze rare și metale grele - cum ar fi mercurul - periculoase pentru mediu și sănătate. De asemenea, aceste echipamente conțin sticlă, plastic și componente electronice care pot fi refolosite.Un bec are 2 mg de mercur. Un termometru de tip vechi avea 1 gram de mercur. Dacă mâncăm pește, ingerăm aproximativ 0,2 mg/kg mercur, dar limita maximă admisă este de 1 mg/ kg.
Atenție, însă, au fost înregistrate depășiri la specii de ton și somon! Gravidelor le este recomandat să evite complet consumul de pește, mercurul putând afecta grav fătul.În România se vând anual aproximativ 10.000.000 lămpi ce conțin mercur, dar sunt reciclate doar 15% din acestea. Restul, ajung la gropile de gunoi, unde se sparg, iar mercurul se scurge și poluează solul și pânza freatică. Orice magazin din România, unde se vând becuri sau neoane, este obligat să preia becul ars, atunci când cumperi unul nou. Iar magazinele cu spații de vânzare mai mari de 400 mp, sunt obligate să preia deșeuri de echipamente de iluminat, indiferent dacă vizitatorul achiziționează sau nu un produs nou.
În cazul intoxicării cu mercur, rinichii și sistemul central nervos sunt afectate.
În 2004, o companie din Japonia a fost obligată să plătească despăgubiri de 86 milioane de dolari după ce timp de ani de zile a poluat cu mercur zona în care avea o uzină chimică în Minamata Bay. Mai întâi au fost afectaţi peştii, apoi, animalele - până la punctul în care pisicile "dansau" pe stradă, nemaiavînd control asupra propiului sistem nervos. Ulterior, efectele s-au făcut simţite şi asupra oamenilor.Simptomele otrăvirii cu mercur constau în: mișcări necontrolate ale membrelor, diminuarea funcțiilor motorii, vorbire îngreunată, tulburarea vederii și auzului și erau urmate de comă și apoi deces.
Oficial, 10.000 de oameni au fost afectați, iar 1.784 au murit de ceea ce avea să fie denumit "boala Minamata", într-una din cele mai mari situații de poluare din Japonia.