La 25 de ani de la lansarea illy Art Collection - proiect special prin care numeroși artiști internaționali au fost invitați să creeze design-ul ceștilor și cutiilor de cafea illy, o operă semnată de un tânăr artist român reprezintă cea mai recentă lucrare imprimată pe cutia de cafea illy de 250 de grame. Opera îi aparține lui Marius Iulian Stan, câștigătorul celei de-a doua ediții a concursului Design the illy can, și este imprimată pe 20.000 de cutii ce vor fi disponibile pe piața din România începând cu luna iunie 2017.
Lucrarea câștigătoare a fost prezentată în cadrul unei expoziții de artă care a avut loc ieri, la galeria Galateca. Evenimentul a reunit creațiile artiștilor consacrați, parte din illy Art Collection, precum și cele mai bune 20 de opere înscrise în competiția Design the illy can, ediția a II-a. Acestea au fost selectate dintr-un total de 328 de lucrări realizate de peste 160 de tineri pasionați de design din întreaga țară, de către un juriu format din: Carlo Bach, art & creative Director illycaffè, Mihnea Ghilduş, designer de produs și fondator Dizainăr, Eugen Erhan, asist. univ. drd. al Universității Naționale de Arte din București, Magda Sficlea, prof. univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, și Ciprian Mihnea, lector univ. dr. al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.
Marele premiu, constând în design-ul imprimat pe cutia de cafea illy și participarea la cursul Disruptive Market Innovation through Design, organizat de Royal College of Arts UK în vara anului 2017, i-a fost acordat lui Marius pentru lucrarea Magic Moment. Numele său se alătură unei liste impresionante de artiști care, într-un sfert de secol, au semnat creațiile illy Art Collection, printre care se numără: Michelangelo Pistoletto, Marina Abramovic, Anish Kapoor, James Rosenquist, William Kentridge, Yoko Ono și Gillo Dorfles. Acest proiect special a luat naștere în 1992, când Francesco Illy, fondatorul brand-ului illy, a invitat câteva personalități ale artei contemporane să își pună amprenta pe ceașca de cafea desenată de Matteo Thun.
Colaborările illycaffè în domeniul artei au luat, de-a lungul timpului, și alte forme: prin contribuții importante la crearea și expunerea artei contemporane, susținerea tinerilor artiști, implicarea în literatură, susținerea unor evenimente sau deschiderea de spații menite să aducă arta mai aproape de publicul larg. De exemplu, Galleria illy este un spațiu temporar care se redeschide în diferite colțuri ale lumii ca o sinteză a universului illy și a pasiunii pentru excelență. Galeria găzduiește nume internaționale renumite din lumea artei, literaturii, științei, design-ului și a gastronomiei și a apărut până acum în New York, Milano, Trieste, Berlin, Istanbul, Londra, Beijing etc.
În 2015, illycaffè a fost partener oficial al Expo Milano, fiind responsabil de cel mai mare pavilion al expoziției, zona de cafea. Prin intermediul proiectului illy sustainArt, compania vine în sprijinul tinerilor artiști din țări emergente, oferindu-le oportunități reale de a experimenta și de a-și dezvolta cariera prin intermediul burselor și expozițiilor. Implicarea illycaffè în artă se reflectă și în mediul digital, platforma illywords fiind un exemplu în acest sens. Blogul reunește viziunile și opiniile oamenilor de diferite naționalități, culturi și profesii, promovând talente din domenii creative.
În 2016, a luat naștere Stories of illywords, constând în mici cărți care îmbină imagini ale artiștilor cu scurte povești. Arta, mâncarea, design-ul, fotografia și ilustrațiile se întrepătrund cu ușurință în versiunea digitală și cea tipărită illywords, interconectând diferite discipline și puncte de vedere. Mai multe detalii despre illy Art Collection și cea de-a doua ediție a concursului Design the illy can, puteți afla aici: www.probrands.ro/designtheillycan. Competiția a fost organizată în perioada 21 octombrie – 11 decembrie 2016 de către Pro Brands Distribution, reprezentantul illycaffè în România. Expoziția Design the illy can va fi itinerantă, cele 20 de lucrări premiate urmând să fie expuse în mai multe universități de artă din țară.
© Copyright:
Posteaza comentariu