"Un consultant financiar este un partener foarte sincer al clientului, chiar exagerat de sincer"- Dionis Bălan

Cu o experiență de 10 ani în domeniul bancar și peste 5 ani de consultanță, Dionis Bălan își dedică timpul căutarii și găsirii soluțiilor potrivite atât pentru extinderea afacerilor cât și pentru accesarea de fonduri în acest sens.

Cu ce se ocupă un consultant financiar?  

În primul rând, un consultant financiar este un partener foarte sincer al clientului, chiar exagerat de sincer. Consultantul financiar trebuie să vadă businessul din exterior și să informeze clientul prin a spune lucrurilor pe nume.Acesta poate fi de mai multe tipuri, pornind de la a avea în sarcină fie analiza contabilității, fie cum sunt eu pe partea de intermediere financiară.Căutăm fonduri de investiții, bănci pentru dezvoltare în special, care să vină în ajutorul clienților. În momentul în care un client are o idee de business, o nouă investiție și dorește să o pună în practică, recomandat este să apeleze la un consultant financiar deoarece  acel consultant îl poate ajuta foarte mult în intocmirea planului de afaceri și în întocmirea dosarului de finanțare.Pe parcurs, în funcție de relație și de business se pot dezvolta și alte lucruri. Aici intervine consultantul financiar devenind interfața clientului în discuțiile cu băncile sau cu fondul de investiții. Fiind expert în domediu, acesta este obligat să știe să prezinte acel proiect sau idee de business pe care o are clientul.

Ce reprezintă intermedierea financiară pentru client?

Intermedierea financiară reprezintă timp redus și puține bătăi de cap. Ca idee, eu am pornit din timpul în care lucram în sistemul bancar și vedeam clienți destul de mari cu cifre de afaceri de zeci de milioane de lei, venind pur și simplu cu dosarele fizice în brațe și mergând din bancă în bancă.

Practic, din start excludem această etapă. Adițional, noi preluăm un dosar, facem o analiză asupra acelui dosar, analiză de risc, o analiză de business și o analiză financiară bancară având automat partenerii cu care lucrăm din bănci.Cunoaștem foarte bine cui să ne adresăm, cărui tip de bancă, cărui tip de personal din bancă și asta contează, practic în asta constă intermedierea financiară.

Cum se prezintă antreprenorul român și care ar fi sfaturile pe care i le-ai da?


Un antreprenor cu cât crește în business cu atât din punctul meu de vedere, ar trebui să se îndrepte către un consultant financiar sau chiar și juridic. Antreprenorul român din păcate în ziua de astăzi dorește să controleze absolut totul, plecând de la angajarea unui simplu om pentru postul de portar, până a lua o decizie importantă în business pentru viitorul companiei.La modul ideal, acesta trebuie să conștientizeze faptul că nu poate să le facă pe toate. Dacă businessul este făcut din plăcere și a investit cu siguranță timp și pasiune, ar fi necesar să se ocupe doar de acest lucru.Problemele controlului asupra clientului ar trebui să dispară treptat pentru că acela este timp care din punctul meu de vedere este reprezintă timp mort. Ca și antreprenor trebuie să te poți concentra foarte bine strict asupra businessului, să-l conduci și chiar ca la un moment dat să construiești un board al acelei afaceri însă trebuie să se conștientizeze aceste lucruri. Cel mai important este ca antreprenorul român să ajungă în punctul în care să conștientizeze că nu trebuie să conducă și să controleze absolut tot. Nu are cum să facă asta. Totul pleacă până la urmă de la educația financiară dar din păcate nu mai poți să faci educație financiară de bază unui antreprenor ajuns la  30 sau 40 de ani; este necesar cumva el să conștientizeze acel lucru.
De multe ori tocmai din cauza acestui lucru se întâmplă să dea greș, pentru că el crede că nu este necesară contactarea unui consultant financiar. Însă din păcate sistemul nostru bancar este greoi construit, birocrația este stufoasă așa încât cunosc cazuri unde s-a renunțat pur și simplu la business. Tocmai de aceeea văd în piață foarte mulți antreprenori care au ajuns la un anumit nivel de saturație încât devin obosiți psihic chiar și fizic. Aici intervin eu, un avocat, o agenție de marketing sau PR care ajută prin preluarea sarcinilor. Dacă pui pe hârtie aceste costuri, pe termen lung vor însemna foarte puțin față de cât vei caștiga.

Care ar fi soluțiile pe care tu le oferi pentru lipsa finanțării companiilor românești?

Soluțiile sunt diverse. În funcție de companie putem accesa credite bancare; avem parteneri cu aproape toate băncile din România, 2 bănci din UE și încă o bancă din Japonia. Produsele pe care le ofer eu depind foarte mult și de cele pe care le oferă băncile. Întradevăr încercăm să contruim. Cu cât ești mai sus pe partea de corporate se poate construi un produs tailor made făcut pentru compania respectivă. Dacă însă vorbim de IMM-uri, produsele sunt standard și eu pot sa îl ajut pe client maxim pe partea de posturi și pe partea de negociere a contractului. De cealalată parte, ce pot să ofer este legatura și intermedierea cu anumite fonduri de investiții sau cu anumiți parteneri strategici. Adică momentul în care dorești o dezvoltare mult mai rapidă și ești dispus să vinzi o parte din companie, nu majoritar, sub 40%, ești dispus să accepți un partener lângă tine chiar dacă este și un silent partener. Practic oricine cumpară un anumit procent, investește în tine și în afacerea ta.
Se face un business plan, se face un review asupra businessului actual apoi se face un business plan asupra investiției viitoare, se fac niste previziuni pe mai multe segmente, o previziune pozitivă, o previziune realistă, una negativă și mai departe fiecare ia decizia finală. Sumele care se pot investi prin investitori privați sunt mult mai mari, costurile sunt mult mai mici și pe lângă asta ai un partener lângă tine care poate să îți deschidă noi piețe. Acel partener la randul lui este interesat ca businessul să meargă pentru că are bani investiți la tine. Bineințeles ca investitorul poate să îți acorde mult mai multe decât o bancă. Cam pe aceste 2 segmente ne pliem noi ca intermediere financiară și cam astea ar fi produsele. Fuziuni și achiziții. În momentul în care o companie este de vânzare, eu dețin un portofoliu de investitori din străinătate care sunt dispuși să investească în anumite companii din România, adică să le achiziționeze complet, plecând de la domeniul agriculturii, până la partea de producție mai ales în domeniul automotiv. Un alt segment ar mai fi transportul care la fel ținând cont că firmele Românești de transport sunt prezente în toată UE, există companii de afară care sunt interesate să cumpere baza logistică de aici.

Cum abordezi situația unui client aflat în insolvența sau greu finantabil?

Trăim într-o țară paradox. În 2018 am avut un număr record de firme care au cerut insolvență. Este foarte greu să lucrezi cu o firmă aflată în insolvență, deoarece băncile în momentul de față sunt foarte reticente în a acorda credite în mod normal. În primul rând trebuie să stiu punctul în care se află firma aflată în insolvență.
Un antreprenor știe și anticipează momentul în care va intra în insolvență. Antreprenorul aflat în insolvență trebuie să fie foarte sincer cu băncile, foarte sincer cu creditorii lui, cu furnizorii și cu clienții. Se poate finanța printr-un business plan foarte bine pus la punct și prin transparență, însă sunt puține cazuri care au reușit să fie finanțate în insolvență. Din păcate multe banci, în special cele mari, au anumite criterii de knock out prin care nu mai finanțează nici dacă mai deschizi o afacere. Este foarte mult de muncă și totul trebuie să fi foarte transparent.

Contractele se pot personaliza în funcție de fiecare client în parte?

Contractele se personalizează în funcție de client și de clauze. Ce nu știu majoritatea clienților este că ei primesc contractul pe masă, îl citesc și semnează. Un consultant știe foarte bine ce posibilități de negociere are la  un contract de finanțare. Este foarte important să se negocieze pentru că un client nu trebuie să rămână captiv unei banci și ca să iasă din acea relație bancară, se plătește foarte mult. Este foarte important de asemenea ca acel contract să fie foarte bine gândit. Până la urmă este un contract și trebuie să caștige ambele parți, nu doar banca.