Vi s-a intamplat vreodata sa va aflati intr-o convorbire in care de abia apucati sa spuneti doua cuvinte? Bineinteles, care sa fie diferite de buna ziua, la revedere, da sau ba? Fie ca este vorba despre seful de la munca, de colegii de birou, de sotie/sot sau de soacra, cu siguranta v-ati aflat cel putin o data in aceasta situatie care naste frustrare, inhiba, si mai ales este una dintre cele mai mari cauze ale dezechilibrului, respectiv conflictului in comunicare.
Unul dintre secretele fundamentale ale comunicarii il reprezinta tacerea. A tacea inteligent este o arta. Comunicarea se bazeaza 100% pe modul in care personajele angrenate in procesul comunicational stabilesc relatia si modul de raportare intre ele. Pauza de tacere este absolut necesara pentru a face conectare si schimb informational, sa existe sansa echitabila pentru fiecare participant la comunicare sa isi exprime parerea, sa isi aduca aportul sis a nu se instaureze dominatie sau abuz din partea niciunuia.
Phd. Elena Prodan, expert in comunicare si promovare ofera detalii despre trei tactici profesionale prin care putem gestiona o astfel de situatie atunci cand ne confruntam cu ea. Prodan recomanda:
1. Ruperea de ritm – in momentul in care interlocutorul vorbeste foarte mult este foarte greu sa intrerupi pentru a-ti exprima propria parerea. De aceea, cu fermitate, dar aveti grija fara agresivitate, puteti folosi o formulare de genul: “daca imi dati voie, …” dupa care continuati cu opinia dvs. Secretul este sa legati imediat opinia dvs de aceasta sintagma sis a nu aveti o pauza prea lunga intre, deoarece cealalta persoana va incepe sa vorbeasca din nou. De asemenea, mentineti fermitatea in vorbire pe tot parcursul discursului dvs pentru a nu da sansa reinceperii monologului celuilalt.
2. Reformularea – folositi o expresie de genul “cu alte cuvinte, ceea ce spuneti dvs este…” si reformulati ideile expuse de interlocutor, dupa care continuati ferm cu opnia dvs.
3. Acordul / dezacordul si completarea – nu sunt de accord sau sunt de accord cu cee ace spuneti, deoarece…si adaugati viziunea dvs.
Este important ca gesturile si mimica sa fie sigure, sa nu folositi aceste tehnici de dragul de a le folosi sau doar pentru ca v-ati simtit dominat de cealalta persoana, deoarece veti intra cu siguranta in conflict, iar conflictul in comunicare cauzeaza mari pierderi de resurse si rupture grave de relatii. Daca nu va simtiti sufficient de motivat sa gestionati aceasta situatie, este bine sa gasiti un motiv foarte bun de a parasi discutia si de a reveni atunci cand aveti rabdare sau sa gasiti un alt canal de comunicare, de preferat in scris. In scris, mesajele sunt cu mult scurtate fata de discutia directa fata in fata, sim ai ales, aveti un punct stabil la care sa va intoarceti daca aveti nevoie sa sustineti argumentatii cu privire la informatiile folosite.
Elena Prodan este fondator Communication Angels. Are o experienţă de peste 13 ani în domeniul promovării (a condus departamentul de PR si comunicare Antena 1 timp de 4 ani si alti 4 ani i-a petrecut in departamentul de PR & Promo Realitatea TV). A lucrat cu cele mai importante persoane publice din ţară şi a dezvoltat campanii de promovare de anvergură. A urmat cursurile școlii doctorale în știintele comunicării la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicarii, Universitatea Bucuresti. In prezent, dezvolta si implementeaza sisteme de comunicare si de promovare pentru antreprenorii romani si realizeaza proiecte speciale de promovare pentru brandurile internationale. Sustine sesiuni de coaching in competenta de comunicare.
© Copyright:
Trei tactici profesionale despre cum sa gestionezi un interlocutor care nu inceteaza sa vorbeasca
Pauzele mari si dese cheia marilor comunicari
Posteaza comentariu