Social Media, mai mult decât o strategie, un real canal media - tema ediţiei a 8a la ‚Marketing în Direct’

Joi, 29 septembrie a.c., la Clubul Diplomatic București, a avut loc cea de-a 8a ediție a Conferinței „Marketing în Direct” (MID). Cca 220 de participanţi au avut ocazia de a afla direct de la cei 11 specialiști în domeniu cum, pentru a fi cu un pas înaintea concurenței, Social Media trebuie privită nu doar ca o strategie, ci drept un real canal media.

Conferința MID a debutat cu prelegerea lui Zoe Cairns, expertul numărul 1 în UK în Social Media & Online Marketing. Cairns a lansat întrebarea referitoare la necesitatea influențatorilor în procesul de marketare și și-a prezentat propria strategie de reprezentare brand prin intermediul acestora, precum şi un model de planificare conţinut în social media.

Stela Toderașcu, Senior Manager Commercial Marketing Avon pentru România și Moldova, a pus accentul pe importanța creării unui conținut puternic în comunicarea brandului către consumatori. Potrivit viziunii ei, majoritatea acestora preferă să-și obțină informațiile din articole având conținut relevant, extras din întâmplări reale ale membrilor comunității Avon.

Mai departe, Alex Dona, specialist în media cross-platform și Managing Partner al TimesNewRoman.ro, a pus accentul pe conținutul care provoacă convenționalul și pe mesajul pe care acesta îl transmite prin provocarea unor zone „interzise” de subiecte.

El este de părere că asumarea unor riscuri în comunicarea mesajului, cunoscând necesitățile clientului, poate suplini prioritizarea alocării unui buget în acest sens.

Alexandru Negrea, unul dintre cei mai cunoscuți consultanți în social media din România, a prezentat cele 10 modalități proprii pentru creșterea vânzărilor prin mediul de socializare online. Făcând trecerea prin platformele cele mai utilizate, el a pus accentul pe canalele pe care acestea le pun la îndemâna utilizatorilor săi.

Co-fondatorul F64, Marian Alecsiu, a subliniat importanța întemeierii „triburilor”, o formă de organizare a membrilor unei comunități, bazată pe pasiuni comune. Având la bază nevoia de educație în domeniul de interes, prin sfaturi și recomandări venite din partea celor cu o mare experiență, el este de părere că se poate transmite un răspuns rapid solicitărilor, în general, și astfel se poate crea un bun context de comunicare pentru cei care împărtășesc un țel comun.

A doua jumătate a seriei de prelegeri a fost deschisă de către Mihaela Tatu, speaker bine-cunoscut al Conferințelor MID, fiind la a treia participare consecutivă.
Aceasta a preferat să vorbească invitaților din suflet, prin prisma propriei sale transformări, raportate la noul val de comunicare în online. Exprimandu-și nevoia personală de a fi în pas cu cele mai noi modalități de socializare, a încurajat audiența să iasă din zona de confort și să-și descopere modalitatea unică de dezvoltare și ascensiune în domeniu.

Rareș Bănescu, fondatorul aplicației Retargeting, prin care ajută firmele online să-și crească rata de conversie cu pana la 10%, prin comunicarea personalizată și automatizarea activităților de marketing, este un om al cifrelor. El a prezentat un studiu aprofundat al statisticilor dinamice din social media și a exemplificat o modalitate de achiziție a produselor dintr-o aplicație facilă, pusă la îndemană de una dintre cele mai populare rețele de socializare.

De cealaltă parte, Mirela Bucovicean, cea care a creat prima platformă de promovare și vânzare a creaţiilor tinerilor designeri români, Molecule F, fiind și un exemplu de succes în antreprenoriatul creativ, a susținut importanța influențatorilor în procesul de marketare, punând accentul pe relația construită între consumator și acesta, având la bază încrederea și nevoia de model.

Despre crearea unui brand al personalității a vorbit Daniela Tudor, specialist în comunicare și co-fondator al site-ului de dezvoltare personală Chic-Elite.ro.
În funcție de platforma folosită, necesitatea reprezentării personale, într-o formulă optimă, devine crucială pentru ieșirea din anonimat.

Oana Sav, Chartered Marketer și fondatorul Institutului de Marketing, a susținut conceptul îmbunătățirii rezultatelor prin definirea mai bună a obiectivelor. Înțelegerea rețelelor de socializare în scopuri de marketare, a posibilității de deschidere a unui dialog multidirecțional și de dezvoltare în urma unui feedback rapid, sunt doar câteva dintre avantajele creării unei relații autentice cu consumatorul dar și de întreținere a acesteia.

În încheiere, Denis Todirică a prezentat mimetismul comportamental sau modalitatea în care dorințele noastre sunt influențate de mediul cu care interacționăm. După experiența lansării aplicatiei STATUS, o nouă experiență de socializare prin care poți cunoaște oameni interesanți din jurul tău, el a subliniat nevoia unei platforme care să valorifice influencerii și prin care aceștia să beneficieze și de venituri prin ustensile dedicate.

Evenimentul a fost moderat de efervescenta Laura Dragomir, expert în Comunicare & Public Speaking.

Prezentarile speakerilor pot fi descarcate de pe site-ul Conferinței.