Pe 09 Iunie, la Palatul Parlamentului, în Foaierul Sălii de plen a Senatului, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătoarelor celei de-a șaptea ediții a programului de Burse Naționale L’Oréal-UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţă".
Sorina DINESCU (Universitatea din București, Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară) și Monica Olivia FOCȘAN (Universitatea Babeş-Bolyai, Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe al Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca) au fost desemnate câștigătoarele celor doua burse pentru cercetare în domeniul Științelor Vieții, respectiv Științelor Fizice, fiecare în valoare de 42.000 lei.
Sorina DINESCU, 28 de ani, câștigatoarea secțiunii Științele Vieții, este asistent universitar și asistent cercetare în cadrul Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară al Universitatea din București, totdată și post-doctorand în cadrul Institutul de Cercetări, Universitatea din București (ICUB). Proiectul său câștigător vizează “ Investigarea instabilității genomice a celulelor stem izolate din țesutul adipos, ca măsură de siguranță în utilizarea acestora pentru terapii medicale regenerative”.
„Celulele stem izolate din țesutul adipos (hASC) reprezintă o sursă de celule stem adulte cu o largă utilizare în medicina regenerativă și în special în ingineria țestutului adipos, ingineria cartilajului și ingineria țesutului osos, datorită disponibilității și izolării relativ ușoare față de alte surse de celule stem.
În cadrul aplicațiilor de inginerie tisulară și regenerative, hASC sunt utilizate în prezent pentru regenerarea țesuturilor lezate în urma arsurilor sau a rezecțiilor de tumori, în augumentări mamare sau reconstrucții mamare post-rezecții tumorale, în reconstrucția cartilajului și în regenerarea osului. În acest context, stabilitatea genetică a acestor celule stem este extrem de importanta pentru siguranța utilizării acestora în practica medicală și mai ales în scop regenerativ. Proiectul meu își propune să elucideze potențialul de transformare al celulelor stem din țesut adipos și măsura în care acestea pot fi utilizate în medicina regenerativă, fiind primul studiu de acest fel din România. Rezultatele acestui studiu pot contribui semnificativ la introducerea în practica medicală din România a celulelor stem din țesut adipos”, a declarat Sorina DINESCU.Monica Olivia FOCȘAN, 31 de ani, câștigatoarea secțiunii Științele Fizice, este cercetător științific grad I în cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe al Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Proiectul său câștigător a vizat “Platforme Biosenzoristice Sensibile și Eficiente pe bază de Hârtie pentru Aplicații de Diagnosticare”.
„În momentul de faţă, majoritatea metodelor de diagnostic clinic se bazează pe identificarea şi cuantificarea biomarkerilor specifici bolilor.
Un număr însemnat de biomarkeri specifici bolilor sunt proteinele iar detecția acestora în lichidele biologice este considerată un indicator al prezenței maladiilor vizate, de exemplu diabetul, cancerul etc. Mai mult, majoritatea procedurilor existente de diagnosticare sunt procese complexe şi invazive ce necesită un timp îndelungat de realizare, implicând efectuarea unor teste sofisticate. În acest context, o prioritate de cercetare importantă a zilelor noastre în domeniul diagnosticării biomedicale o reprezintă dezvoltarea de noi biosenzori cu un cost scăzut care să permită diagnosticarea timpurie, care s-a demonstrat că poate schimba dramatic dezvoltarea unei boli şi implicit poate mări rata generală de supravieţuire. Acest aspect este extrem de important, în special în ţările din lumea a treia, unde tehnologia avansată şi costisitoare este momentan inaccesibilă. Din acest motiv, devine extrem de importantă dezvoltarea de noi biosenzori care îndeplinesc următoarele cerinţe: cost redus, sensitivitate, specificificitate, rapiditate şi robusteţe precum şi accesibilitate pentru pacient. Acest proiect îşi propune să contribuie la dezvoltarea unui nou concept de nanobiosenzor senzitiv, simplu şi cu un cost extrem de redus pentru o biodetecţie rapidă, sensibilă, viabilă şi în timp real a unor biomarkeri specifici unor boli." a declarat Monica Olivia FOCȘAN.Programul de Burse Naționale L’Oréal UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţă” se adreseaza cercetătoarelor din România cu vârstă de maxim 35 ani, care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituții de învățământ din țară, iar bursele vor finanța două proiecte de cercetare derulate pe parcursul a zece luni în cadrul unei instituții de cercetare din România.
„Acest program care la nivel internațional a sărbătorit 18 ani de existență a ajuns si în România la cea de-a șaptea ediţie. Având în vedere importanța acestui proiect și interesul în creștere pe care îl are în România, începând cu următoarea ediție a programului "Pentru Femei în știință", vom dubla numarul de burse oferite pentru cercetătoarele românce. Acest lucru înseamnă că vom avea, începând cu ediția următoare: două burse pentru categoria Științelor Vieții (în loc de una astăzi); două burse pentru categoria științelor Fizice (în loc de una astăzi). Dorim astfel să încurajăm cât mai multe tinere să se concentreze asupra activității de cercetare și să sprijinim în mod real cercetarea științifică locală”, a declarat Gilles ANTOINE, Country Managing Director L’Oréal România.
„La ora actuală, la nivel internațional femeile reprezintă doar 30% dintre cercetători, o cifră incorect de mică față de femei, cât mai ales față de știință în principal. Avem nevoie să schimbăm această cifră, iar dublarea numarului de burse oferite sunt convinsă că vă contribui la acest deziderat. Avem nevoie să ducem mai departe poveștile de succes ale cercetătoarelor valoroase pe care România le are, avem nevoie să spunem povestea marilor realizări din domeniul cercetării științifice care se întâmplă în țara noastră”, afirmă Mirela NEMŢANU, Corporate Communications & Public Affairs Manager, L’Oréal România.
Perioada de aplicare pentru cea de a șaptea ediţie a programului de burse naționale UNESCO – L’Oréal „Pentru Femeile din Știință” a durat din noiembrie 2015 până la finalul lunii februarie 2016. Anul acesta au fost înregistrate 87 de aplicaţii, cu o creștere de 55% față de ediția anterioară, care au fost analizate de juriul format din personalități marcante ale comunității științifice locale. Aplicantele provin din mai multe centre universitare ale ţării, printre care Bucureşti, Cluj-Napoca, Galați, Iaşi, Măgurele, Mureş, Timişoara, Suceava.