"Pentru ca viata profesionala sa nu iti acapareze tot timpul, ai nevoie de 3 lucruri: prioritizare, time management si delegare" - Ruxandra Pirojoc - Head of Communications Bayer Romania & Bulgaria

Ruxandra Pirojoc este Head of Communications Bayer Romania & Bulgaria si ne vorbeste in cadrul unui interviu acordat in exclusivitate pentru eva.ro, despre ce presupune job-ul de comunicare intr-o companie multinationala, care sunt provocarile acestuia si ce atuuri trebuie sa ai pentru a ocupa un astfel de job.

Ce presupune responsabilitatea unui director regional de comunicare pentru o companie multinationala?

Responsabilitatea principala a unui director de comunicare este gandirea si implementarea strategiei de comunicare interna si externa a companiei. Iar cand te ocupi de o regiune, de un grup de tari, acest lucru presupune adaptarea strategiei si a planurilor de comunicare in functie de nevoile si contextul  local.

Acum iesind din zona teoretica, cred ca prima provocare atunci cand gandesti o strategie de comunicare si vrei sa o aplici intr acel grup de tari, este sa te asiguri ca ai o intelegere in profunzime a culturii locale, a nevoilor consumatorilor locali si a contextului, astfel incat sa poti sa vii cu actiuni concrete, relevante si de impact.

Cea de-a doua provocare a acestui rol este cea de legatura intre comunicarea catre grupul “tau” de tari si strategia globala a companiei mutinationale. Modul in care alegi ceea ce se potriveste regiunii geografice de care esti responsabil, modul in care comunici acest lucru intern, schimbul de experienta cu colegii care au contexte similare, toate acestea fac parte dintr-un mecanism care odata pornit corect, se invarte cu precizie in directia corecta.

Si stii care este cea mai mare satisfactie? Atunci cand un proiect mic, generat local, devine un exemplu la nivel global si este preluat de colegii din alte tari, asa cum s-a intamplat cu BayLab – Laboratorul de Stiinte Bayer.
 

Ti-ai propus de la inceputul carierei sa ajungi aici? Cum au decurs lucrurile in ce priveste drumul tau pana la punctul la care te afli acum?

Daca ma uit in urma de unde am plecat, cu siguranta nu! Am fost printre medicii care la momentul finalizarii facultatii nu s-a regasit in sistemul medical romanesc, insa nu am renuntat la ideea ca imi pot folosi expertiza si altfel, tot spre binele celorlalti.

De acolo, drumul meu profesional pana unde am ajuns azi a fost o combinatie intre context si intuitie. In viata, de foarte mute ori, ajungi la rascruce de drumuri, esti pus in postura sa alegi in ce directie o iei. Pot spune ca alegerile care mi-au schimbat major cursul carierei au fost facute instinctiv, catre ceea ce mi se potriveste si catre o cariera pe care acum o fac din pasiune.

De ce comunicare?

Cred ca este ceea ce mi se potriveste cel mai bine. Am fost copilul acela “prea vorbaret” care in timp a transformat acest “defect” intr-un avantaj, invatand sa argumentez, sa pozitionez, sa imi creez propriile mesaje cheie (bineinteles, pentru a-mi atinge scopurile, mai ales in adolescenta). Iar cand drumul in cariera m-a dus catre comunicare, am simtit ca acolo este locul meu cu adevarat.

Care este cea mai mare provocare a responsabilitatii tale actuale, din punctul de vedere al managementului timpului si ce solutii ai gasit in acest sens?

Din punctul meu de vedere, managementul timpului este un instrument obligatoriu in orice cariera ai avea. Cred ca provocarea in acest sens apare doar daca nu folosesti corect acest instrument. Da, poate parea mai greu atunci cand ai o echipa care nu este in orasul sau tara in care esti tu, insa cu toata dezvoltarea tehnologica din jurul nostru, distanta nu este un obstacol. Cred ca in echipele regionale se da un sens pozitiv expresiei “relatie la distanta”, iar noi cei care coordonam sau colaboram cu echipe din zone geografice diferite, devenim e-Manageri.

Cel mai important este sa cresti si sa sudezi echipa, astfel incat distanta sa nu mai conteze.

Care sunt directiile tale de dezvoltare personala si profesionala din ultima perioada si ce detalii ne poti oferi despre ele?

Asa cum spuneam mai devreme, in viata de multe ori te intalnesti cu ocazii, situatii care pot sa iti schimbe sau sa iti imbunatateasca parcursul individual si profesional. Anul 2016 a fost unul din acele momente, in care felul meu de a fi, curiozitatea, deschiderea catre nou si poate curajul m-au impins catre o noua directie de dezvoltare, cumva in mod natural. Mi s-a propus sa fac parte din echipa de Innovation Coaches si am acceptat. Innovation coaching este de fapt, un instrument de facilitare a generarii de idei in cadrul unei echipe, iar cursul in sine este menit sa te faca sa intelegi inovatia ca pe un concept accesibil, usor de folosit si iti da toate instrumentele pentru a facilita generarea de idei in cadrul organizatiei sau echipei din care faci parte. Metodologia SIT (Systematic Inventive Thinking) este esentiala pentru a structura activitatea de inovatie intr-un mod in care sa poti vedea rezultate imediate.

Ce i-ai recomanda unei tinere care isi doreste sa detina in viitor o pozitie de management in comunicare, intr-o companie renumita?

In primul rand sa nu plece de la obiectivul mentionat in intrebare. Este foarte important sa iti urmezi cariera pas cu pas, sa inveti mult, sa cresti profesional si sa iti setezi asteptari realiste. Eu am invatat in timp, ca este bine sa ai obiective pe termen scurt (6 luni), mediu (1-3 ani) si lung (5 ani).

Daca aceste obiective pe care ti le impui presupun crestere in cariera, pentru ca ele sa fie fezabile, au nevoie si de un plan de dezvoltare (ce trebuie sa fac/invat pentru a ajunge acolo?). Abia dupa ce urmezi acesti pasi “rationali”, poti sa incepi sa “scanezi” in jurul tau oportunitatile. Iar cand vezi o oportunitate, daca te simti pregatita si intuitia iti spune ca e directia corecta, trebuie sa ai curajul sa profiti de ea. Pe scurt? E nevoie de organizare, rabdare si curaj! Si mai am un sfat personal, pentru orice femeie care citeste acest interviu, indiferent de cariera urmata, un citat care pentru mine este un mod de viata: “Be yourself, everyone else is already taken!” (Oscar Wilde).

Cum reusesti sa mentii un echilibru intre viata profesionala si cea personala?

Inca nu stiu daca am ajuns la un echilibru intra viata profesionala si cea personala. Cred ca este un exercitiu continuu, care presupune multa disciplina si dorinta de a-l face. Pentru ca viata profesionala sa nu iti acapareze tot timpul, ai nevoie de 3 lucruri: prioritizare, time management si delegare. Eu de exemplu imi incep dimineata prin organizarea zilei de lucru: verific ce intalniri am, ce timp imi ramane, care sunt prioritatile/urgentele in ziua respectiva, ce anume pot da echipei mele sa faca. Este un exercitiu zilnic, care ma ajuta sa fiu mai eficienta. Si folosesc la maxim un instrument esential: calendarul! Imi pun in calendar nu doar intalnirile, dar si proiectele care sunt prioritare in ziua respectiva si de multe ori, actiunile personale (de exemplu celebra “sedinta cu parintii”).

Echilibrul insa nu consta doar in a-ti segmenta ziua in “timp de lucru” si “timp personal”.
Este foarte important din punctul meu de vedere ca aceste doua haine pe care le port, cea de “Director de Comunicare” si cea de “Ruxandra” sa le port cat mai rar impreuna. O regula de aur in cazul meu este ca odata ce am intrat in casa, nu discut despre munca, nu iau cu mine griji sau ganduri de peste zi. Am destul de putin timp pe zi pentru a fi femeie, sotie si mama, astfel incat incerc sa il folosesc cat de bine pot.
 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod