O nouă generație de meseriași s-a format în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei!

Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei a ajuns la final, după ce a dus mai aproape de viitoarea carieră 200 de elevi din 14 școli profesionale și licee tehnologice din județul Prahova, care studiază să devină mecanici auto, operatori sondă, bucătari, frizeri și croitori. Parte din campania „România Meseriașă”, proiectul este menit să vină în completarea programei școlare și să îi ajute pe elevii claselor IX-XI să fie mai bine pregătiți pentru piața muncii.

În cele patru săptămâni petrecute în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, aspiranții la cele 5 meserii vizate de proiect au avut ocazia să aprofundeze fundamentele teoretice și practice în domeniul în care doresc să profeseze. Alături de mentorii Gabriel Onofrei, Dumitru Gherghiceanu, Cezar Munteanu, Cristi Pascu și Mirela Diaconu au aflat secretele fiecărei meserii în parte și au învățat să își evidențieze punctele forte astfel încât să devină meseriași desăvârșiți.

În prima săptămână a taberei, viitorii mecanici auto au lucrat cot la cot cu fostul pilot Gabriel Onofrei, în atelierul său auto. Ei au dezmembrat o mașină, pe care apoi au reconstruit-o pas cu pas.

Alături de mentorul lor, elevii au asamblat piesele auto, au învățat să vopsească și să facă tinichigerie. Ei au primit și o vizită surpriză din partea fostului pilot Titi Aur, care a petrecut o seară împreună cu tinerii meseriași și le-a vorbit despre cum un mecanic priceput poate contribui la performanțele unui pilot de raliu. În paralel, elevii care s-au pregătit pentru o carieră în domeniul petrolier au vizitat Institutul de Cercetări şi Proiectări Tehnologice de la Câmpina şi au făcut sesiuni de experimente alături de mentorul Dumitru Gherghiceanu, manager OMV Petrom.

A doua serie a Taberei Meseriașilor i-a găzduit pe viitorii bucătari, care au învățat de la Chef Cezar Munteanu cum să prepare mâncăruri sofisticate, dar și care sunt regulile într-o bucătărie adevărată. După ce au aprofundat timp de o săptămână trucuri în bucătărie și metode de selecție și pregătire a alimentelor, elevii și-au arătat măiestria într-un concurs culinar jurizat chiar de Chef Cezar.

„În doar câteva zile de lucru alături de elevii din tabără, le-am văzut potențialul și, mai ales, evoluția – vor ajunge mari bucătari. Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei este un pas important pentru viitorul lor.
Fiecare dintre ei pleacă de aici cu informații și o experiență care îi vor ajuta în viitor. Am identificat deja câțiva dintre elevi, cărora intenționez să le predau mai departe, după încheierea studiilor”, spune chef Cezar Munteanu, mentorul elevilor din Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei.

Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei a continuat cu săptămâna viitorilor specialiști în frizerie, coafura și hairstyling.. Coordonați de Cristi Pascu ei și-au dovedit talentul în cadrul unui eveniment inedit în curtea castelului Bran, în care cei mai buni 10 viitori meseriași au coafat zeci de turiști și localnici veniți să viziteze castelul. În urma acestei experiențe, una dintre eleve a câştigat de la Cristi Pascu un stagiu de practică în salonul lui din Bucureşti.

Seria liceenilor croitori a încheiat Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei. Îndrumați de designerul vestimentar Mirela Diaconu, viitori croitori și designeri au organizat prima prezentare de modă din viața lor. Pornind de la un concept, au desenat creațiile, au ales materialele, au tăiat șabloanele și au croit, cusut, și accesorizat rochii, tricouri și fuste, pe care le-au prezentat apoi pe podium, într-o adevărată prezentare de modă.


„Plec din Tabăra Meseriașilor cu lucruri pe care nu le știam – despre meseria mea și despre mine. Am învățat noțiuni de design vestimentar, am învățat despre istoria modei și am aflat ce înseamnă să faci o colecție de modă – de la idee, la desen, la croirea hainelor. Am organizat aici și prima prezentare de modă din viața noastră”, povestește Cristian Toader, elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Anghel Saligny din Ploiești, care a câștigat și una dintre bursele în valoare de 500 lei lunar.

Pe lângă atelierele practice dedicate fiecărei meserii, elevii au participat și la ateliere teoretice susținute de traineri specializați. Liceenii au învățat despre lucrul în echipă, comunicarea eficientă, menținerea relației cu clienții, dar și despre modalitatea corectă de a realiza un CV sau despre cum să se prezinte la un interviu de angajare. Toate acestea au fost transpuse în activități specifice, care să le arate meseriașilor drumul de la idee la practică.

„Am identificat în România o nevoie reală de meseriași bine pregătiți, pe care, din păcate, îi găsim din ce în ce mai greu. Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei ne-a arătat că avem copii talentaţi, dar care au nevoie de îndrumare personală, vocaţională şi, mai ales, de o experienţă practică reală.
De aceste lucruri are nevoie orice adolescent pentru a avea o şansă pe piaţa muncii.”, declară Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Pe lângă cei 200 de elevi, în Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei au participat și 40 de profesori din cele 14 instituții de învățământ. Ei au urmat cursuri menite să îi ajute în relaționarea și comunicarea cu elevii, echivalate cu 15 puncte de credit. În plus, cele 14 licee implicate în proiect vor fi dotate cu kit-uri multimedia, pentru a fi folosite la orele de curs.

Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei face parte din campania „România Meseriașă“, care îşi propune să aducă în atenția românilor importanța educației profesionale, potențialul pe care îl are țara noastră în această direcție şi găsirea unor soluții pentru susținerea sistemului de învățământ profesional.