Noile programe școlare de gimnaziu și schimbările din educație

De curând, Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a aprobat noile programe pentru gimnaziu și a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă elementele de noutate. În perioada în care aceste programe s-au aflat în consultarea specialiștilor și a practicienilor, Didactic.ro-un produs Intuitext a realizat un sondaj în rândul profesorilor pentru a afla ce cred despre aceste proiecte.

Crearea unor premise pentru o concepţie curriculară unitară şi coerentă la nivelul întregului învățământ preuniversitar, structurarea din perspectiva modului în care fiecare disciplină de studiu poate contribui la realizarea profilului de formare al absolventului de gimnaziu sau accentul pus pe dobândirea de competenţe – iată doar câteva dintre noutățile pe care Ministrul Educației Naționale susține că le propune noua programă pentru ciclul gimnazial.

În perioada în care aceste proograme s-au aflat în consultarea specialiștilor și a practicienilor, Didactic.ro-un produs Intuitext a realizat un sondaj în rândul profesorilor pentru a afla ce opinie au despre aceste proiecte.

Astfel, în urma acestui chestionar au fost obținute următoarele informații despre programele școlare aflate în consultare la momentul respectiv:

•    54,3% - Sunt la fel de încărcate ca și cele dinainte, nu sunt practice.


•    14,5% - Sunt bune, dar mai necesită revizuiri.
•    13,7% - Nu sunt bune și ar trebui schimbate radical.
•    9% - Sunt foarte bune și reflectă o schimbare reală.
•    8,6% - Păstrez rezerve. Nu mă pronunț deocamdata.

În acest context, au revenit în discuție metodele actuale de predare și modul în care școala ar putea încuraja o atitudine pozitivă a elevilor în raport cu educația. Astfel, așa cum copiii se schimbă e important ca și profesorii să se adapteze și să le ofere un cadru de învățare potrivit.

În ultimii ani, sistemul de educație din România a permis pătrunderea unor metode noi studiu, create în acord cu profilul noilor generații de elevi ai erei digitale. Manuale digitale dinamice și interactive, platforme online de învățare sau CD-uri educaționale ce stârnesc curiozitatea sunt doar câteva dintre instrumentele pe care le folosesc tot mai mulți elevi și profesori, descoperind astfel o nouă față a educației.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod