"Navigatorul de pacienți" inclus pe lista ocupațiilor din România

La initiativa Victoriei Asanache, primul navigator practicant de pacienti din Romania si Presedintele Asociatiei Amazonia – pentru preventia si lupta impotriva cancerului.

“Navigatorul de pacienti” a fost inclus pe lista ocupatiilor din Romania in urma aprobarii primite pe 8 decembrie 2016 din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin direcția Politici de Ocupare, Competențe și Mobilitate Profesională.  

Noua ocupație de navigator de pacienți va avea codul 226922 și va fi introdusă în cadrul Grupei de bază: specialiști în domeniul sănătății. Proiectul a fost inițiatiat de Victoria Asanache, președintele Asociației "AMAZONIA pentru prevenția și lupta împotriva cancerului", care a pornit acest demers cu aproape un an în urmă, elaborând dosarul de omologare cu sprijinul oferit prin programul "Voluntar de profesie", al Fundației Vodafone.

Este o izbanda uriasa in primul rand pentru pacientii din Romania care odata pusi in fata unui diagnostic grav nu stiu incotro sa o apuce, cu cine sa vorbeasca, ce reprezinta exact diagnosticul lor si cu ce sa inceapa in abordarea drumului catre tratament si vindecare.

In mai bine de 14 ani de cand practic activitatea de navigator pe care am studiat-o in America, acolo unde ea are deja o istorie lunga, am fost alaturi de peste 3000 de pacienti oncologici din Romania, am simtit ca este necesar sa o fac, ca este cumva misiunea mea. Odata ce intri, fie ca vrei sau nu, in acest sistem, realizezi cata nevoie este de o astfel de profesie in Romania pentru pacienti, pentru relatia pacientului cu medicii, cu diagnosticul, cu familia sau cu viitorul. Incepand din 8 decembrie 2016, iata ca se va scrie si in Romania istoria meseriei de navigator, o meserie care are la baza empatia, insa si ratiunea, strategia, dar si sufletul, cunoasterea sistemului medical, dar si a felului in care relationeaza departamentele in cadrul lui, psihologia umana, insa si inteligenta emotionala, toate sunt extrem de importante in gestionarea relatiei pe care pacientii o au cu starea sanatatii lor care este pusa la grea incercare in momentul primirii unui diagnostic dur.”, declara Victoria Asanache, primul si singurul navigator practicant de pacienti din Romania care a reusit sa puna bazele unei noi meserii in Romania.   

Navigatorul de pacienți este o ocupație prezentă în țările cu sisteme sanitare performante de mai bine de trei decenii, acest specialist fiind o interfață necesară în relația dintre pacient și medic.

În cazul bolilor grave, care pun în pericol viața pacientului, intervenția navigatorului este esențială, el facilitând accesul la informație, la o a doua sau a treia opinie, la studii și cercetări de ultim moment. Navigatorul preia și manageriază impactului psihologic pe care diagnosticele grave le au asupra bolnavului, echilibrul emoțional fiind vital pentru ca pacientul să aibă un răspuns optim la tratament și medicație.
Ca urmare a obținerii avizului favorabil al Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din data de 8 decembrie 2016, de includere a ocupației de navigator de pacienți în COR (Clasificare Ocupațiilor din România), vor putea fi organizate cursuri de formare a unui personal specializat în ajutarea pacienților cronici sau oncologici, în ghidarea și înțelegerea diagnosticului acestora, precum și a parcursului terapeutic.

În cadrul Asociatiei Amazonia activează singurul navigator practicant din România, Victoria Asanache, specialist care își desfășoară de 14 ani activitatea în cadrul Institutul Oncologic Prof dr.

"Alexandru Trestioreanu" din București. Victoria Asanache este absolventă a "Harold P. Freeman Patient Navigation Institute USA", promoția 2008, și a îndrumat până acum peste 3000 de pacienți. Asociația Amazonia a împlinit în 2016 un deceniu de existență, iar activitatea organizației s-a bazat în special pe îndrumarea și susținerea pacienților diagnosticați cu neoplasm, aflați în "Programul Navigator", singurul program de acest tip din România.

Detalii despre activitatea Victoriei Asanache, a Asociatiei Amazonia, precum si informatii despre viitoarele cursuri de formare a navigatorilor de pacienti se pot vedea pe site-ul www.prevenirecancer.ro si pe pagina oficiala de Facebook a Asociatiei pentru preventia si lupta impotriva cancerului Amazonia.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod