Marți, 19 septembrie, Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM) a aniversat 21 de ani de la înființare, ocazie cu care a avut loc conferința de presă privind rezultatele financiare ale asociației, precum și proiectele și provocările legislative cu care organismul de gestiune colectivă se confruntă în prezent.
"La 21 de ani, CREDIDAM sărbătorește vârsta maturității unei asociații care și-a asumat să construiască fără a se uita prea des în urmă și care reușește să fie, în continuare, prezentă pe piața românească și internațională, cu reușite privind creșterea constantă a numărului membrilor și sumelor colectate de la utilizatori, repartizate mai departe către artiștii interpreți și executanți. Astăzi, având experiența celor 21 de ani, am ajuns să dezvoltăm un sistem informatic care ne face printre cei mai performanți din lume, fapt confirmat de către colegii noștri de la Consiliul Societăților pentru Gestiunea Colectivă a Drepturilor Interpreților (SCAPR) prin proiectul VRDB2, o metabază de date comună a celor peste 80 de organisme de gestiune colectivă din lume, care permite identificarea cu rapiditate a locului unde are loc radiodifuzarea și a organismului de gestiune colectivă (OGC) mandatat să colecteze pentru respectiva prestație artistică”, a declarat Ștefan Gheorghiu, directorul general al CREDIDAM.
67 milioane euro, suma plătită artiștilor interpreți și executanți de-a lungul timpului
În cadrul conferinței de presă, Ștefan Gheorghiu a făcut o scurtă trecere în revistă asupra rezultatelor financiare obținute de asociație, de la înființare și până în prezent: “Doresc să evidențiez rezultatele eforturilor noastre constante și să fac cunoscut faptul că, din 1996 și până în 2017, CREDIDAM a plătit artiștilor români și străini, în total, o sumă de aproximativ 67 milioane euro și a achitat impozite și taxe către stat de circa 29 milioane euro.
Noile modificări legislative din domeniu riscă să îi lase pe artiști fără dreptul la remunerație
Pe lângă suma reușitelor asociației, Ștefan Gheorghiu le-a prezentat invitaților și provocările legislative cu care asociația se confruntă. In contextul modificării Legii dreptului de autor și a drepturilor conexe nr. 8/1996, proiect aflat în acest moment la Senat, directorul general al CREDIDAM a atras atenția asupra faptului că există posibilitatea ca artiștii să fie deposedați de dreptul la remunerație și să ajungă să fie obligați la cesionarea drepturilor patrimoniale: “Este un pas extrem de periculos, deoarece sistemul de gestiune colectivă a fost făcut pentru sprijinirea creativității, iar creativitatea o are doar autorul și interpretul. În momentul în care dispare sintagma << artist interpret >> oricine care intră în posesia acestor drepturi devine titular de drepturi.
Și atunci, pe termen mediu - lung se va ajunge la desființarea drepturilor de proprietate intelectuală”, a adăugat Ștefan Gheorghiu.Pe lângă aspectele menționate mai sus, o altă problemă a actualului proiect de lege este înființarea entităților independente, care pot colecta remunerații pentru artiști, însă nu au obligația de a informa artiștii cu privire la colectarea și repartizarea remunerațiilor cuvenite acestora. Practic, aceste entități nu pot fi controlate de către artiști și nici de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).
“Proiectul de modificare a legii a îmbrăcat o formă deosebit de agresivă și nocivă, la adresa sistemului de gestiune colectivă din România. Aceste << entități independente >>, cum au fost prevăzute în proiectul de modificare a legii, nu pot fi controlate de nimeni, nici de către artiștii care îi mandatează, nici de către o autoritate publică. Vorbim astfel, atât despre un tratament discriminatoriu la adresa organismelor de gestiune colectivă, în favoarea << entităților independente>>, cât și despre afectarea drepturilor artiștilor. Astfel, utilizatorii se vor confrunta cu o situație incertă din cauza numărului mare de entități care vor solicita să li se plătească remunerațiile cuvenite artiștilor, entități care nu pot fi controlate și cărora li se adaugă OGC-urile reprezentative, cu un număr mare de mandate, la care utilizatorii trebuie, de asemenea, să plătească. Așadar, se creează premizele unui haos pe piața de Proprietate Intelectuală”, a explicat Ștefan Gheorghiu.
Președintele CREDIDAM, Mihai Cernea, a adus lămuriri cu privire la nivelul maxim de protecție pe care asociația îl oferă artiștilor: “Din punct de vedere legal, aceștia au în prezent drepturi destul de clare, precum dreptul la o remunerație care nu poate fi îndepărtată și care face obiectul gestiunii colective obligatorii.
De asemenea, reprezentanții CREDIDAM și-au exprimat îngrijorarea cu privire la prelungirea soluționării confuziei create de decizia ICCJ nr.48/2017, în contextul în care activitățile de colectare și de repartiție a remunerațiilor pe care CREDIDAM le desfășoară, nu reprezintă operațiune impozabilă din punct de vedere al TVA, conform Legii nr.8/1996.
“Dacă lăsăm lucrurile în situația aceasta de provizorat, ne vom adânci într-un context extrem de periculos.CREDIDAM va emite facturi cu TVA, pentru că suntem în continuare pe vector de plătitor de TVA conform ANAF, iar utilizatorii, care au cunoștință de această decizie, nu vor plăti TVA. Mai mult, instanțele de judecată în pronunțările date, după publicarea deciziei ICCJ, nu mai acordă remunerații cu TVA. De aceea, sunt imperios necesare modificarea codului fiscal și găsirea soluției tehnice care să reglementeze situația actuală.”, a afirmat Ștefan Gheorghiu.
La finalul conferinței, reprezentanții CREDIDAM au comunicat presei statusul campaniei FAIR INTERNET (campanie inițiată de organizațiile artiștilor din Europa prin intermediul AEPO-ARTIS (www.aepo-artis.org), cu scopul de a schimba legislația europeană, astfel încât artiștii interpreți sau executanți să fie plătiți pentru muzica vizualizată sau ascultată pe internet) aflată acum spre analiză la Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European.
În prezent, petiția dedicată campaniei a strâns peste 33.000 de semnături, dar este nevoie de peste 50.000 de voturi pentru ca petiția să producă efecte majore. Petiția poate fi semnată de orice cetățean european, pe site-ul campaniei www.fair-internet.eu sau prin intermediul site-ului www.credidam.ro.
Posteaza comentariu