Conferința WIAD 2018 – chatbots, tehnologie, studii de caz și inspirație

După o ediție desfăsurată la Iași, WIAD a revenit în acest weekend în București, redevenind capitala arhitecturii informaționale din România. Conferința organizată pe plan local de Grapefruit, aflată la a șasea ediție în România, s-a desfășurat în acest an simultan în 56 de locații. 25 de țări. 5 continente.
Evenimentul a stat sub umbrela temei „Information Architecture for Good”, atingând subiecte extrem de actuale, de la chatbots, inteligență artificială, advanced analytics până la storytelling și gândire outside-the-box. Prezentărilor li s-au adăugat și un studiu de caz, cu subiectul “O analiză detaliată a formularelor conversaționale”, realizat de reprezentanții Grapefruit: Alecsandru Grigoriu, Victor Keller, Andrei Bălănică.

 

Această ediție de WIAD a fost marcată de un subiect central. Fără a ne coordona înainte, mai mulți speakeri, inclusiv colegii de la Grapefruit, au abordat același subiect: chatbots. Este clar că interesul pentru această tehnologie este în creștere, iar arhitectura informațională stă la bază oricărei viitoare „conversatii digitale”,” a declarat Georgiana Dragomir, Managing Director Grapefruit.
 
Speakerii evenimentului din acest an au fost: Cosmin Nastasă-Managing Director Edge2Performant, Cătălin Stanciu-Lead UX Architect Deutsche Bank, Horia Velicu-Head of Innovation Lab BRD, Dragoș Manac-Capitalist Entrepreneur si Vlad Tăușance, Strategist Argo.

 
Dacă o parte din prezentări au fost axate exclusiv pe arhitectură informațională, menite să ofere insigh-uri valoroase, Dragoș Manac și-a axat prezentarea pe ceea ce definește binele și cum se poate el translata în tehnologia actuală. Vlad Tausance a încheiat evenimentul cu o prezentare despre limbajul folosit de chatbots, punând accentul pe importanța unui text scris bine și natural, care ar trebui să fie creat de specialiști lingvistici și de tineri cu calități creative și abilități dezvoltate special în zona scrierii unui mesaj special, diferit, cu cuvinte atent alese și bine folosite.
Un manifest pro scrierea, vorbirea și adresarea într-o limbă frumoasă, nemecanică.  
 
WIAD 2018 s-a desfășurat simultan în locații precum Johannesbourg (Africa de Sud), Bengaloru (India), Singapore, Hong Kong, Tokyo (Japonia) și în Europa în orașe precum: Barcelona (Spania); Bristol și Manchester (Marea Britanie); Kiev (Ucraina); Ljubljiana (Slovenia); Toulouse (Franța); Bari, Genova, Palermo, Roma și Trento (Italia); Saint Petersburg (Rusia), Berlin și Munchen (Germania) și Zurich (Elveția).

Bazat foarte mult pe ideea învățării ce trebuie împărtășită cu cei din jur, ceea ce va duce ușor și simplu la creșterea și dezvoltarea generală a întregii industrii, evenimentul este considerat o celebrare a procesului de învățare, realizat creativ și aducând valoare adăugată întregii comunități, dar și notorietate practicii arhitecturii informaționale.