Miercuri, 14 noiembrie 2018, a avut loc cea de-a noua ediție a Galei de încheiere a programului de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință. Dezvoltarea unui nas electronic pentru detecția drogurilor, studierea disfuncționalităților valvei aortice la persoanele diabetice, analiza rolului funcțional al ARN-ului în cazurile de cancer asociate cu infecțiile HPV și utilizarea grafenei ca detector de gaze sunt temele proiectelor de cercetare desemnate câștigătoare în cadrul programului de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință.
Patru cercetătoare din România au fost premiate cu câte 42.000 lei fiecare la cea de-a noua ediție a Galei L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, care a avut loc miercuri, 14 noiembrie, în București și a reunit comunitatea oamenilor de știință din România și reprezentanți ai mediului academic românesc.
„Cercetarea și știința se numără printre pilonii pe care s-a construit grupul L’Oréal, fondat de un cercetător, în urmă cu mai mult de 100 de ani. Astfel, este în ADN-ul nostru să susținem inovația, cercetarea și pe cei care construiesc un viitor mai bun, mai sigur, prin știință.
Programul de burse private Pentru Femeile din Știință, derulat în parteneriat cu UNESCO, este modalitatea prin care ne arătăm aprecierea și susținerea față de tinerele cercetătoare românce care, prin eforturile lor, contribuie la progres. Credem cu tărie că femeile din știință au puterea să schimbe lumea, astfel, în ultimii nouă ani, efortul nostru s-a concentrat pe a sprijini femeile să exceleze în cercetare, pentru a beneficia cât mai puternic de rezultatele muncii lor”, a declarat Javier Labarta, Director General Interimar L’Oréal România.„Susținerea și promovarea cercetării fundamentale și aplicative pentru acțiunile de responsabilitate socială ale mediului privat devin, din ce în ce mai mult, și o realitate în România. În acest context, parteneriatul cu L’Oréal conferă UNESCO argumentul major pentru dezvoltare și sustenabilitate a cercetării”, a declarat Ani Matei, Secretar General CNR UNESCO. Aflat la cea de-a noua ediție, programul premiază tinere cercetătoare cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie au obținut titlul de doctor, fie sunt doctorande și derulează proiecte de cercetare în domeniile Științe Fizice și Științele Vieții, pe teritoriul României.
Câștigătoarele secțiunii Științe Fizice
Nicoleta Apostol – cercetător științific de gradul II cu specializare în domeniul chimiei – are 33 de ani, lucrează în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), iar proiectul pentru care a primit finanțare în cadrul competiției Pentru Femeile din Știință are ca temă utilizarea grafenei ca detector de gaze.
Alexandra Palla-Papavlu – cercetător științific de gradul III cu specializare în domeniul fizicii – lucrează în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, în grupul de cercetare „Prelucrarea Fotonică a Materialelor Avansate”.
Câștigătoarele secțiunii Științele Vieții
Monica Tucureanu – cercetător științific de gradul III cu specializare în științele biologice – lucrează în cadrul Institutului de Biologie și Patologie Celulară Nicolae Simionescu, unde activează în domeniul biologiei celulare și moleculare a sistemului cardiovascular. Proiectul pentru care i s-a oferit bursa L’Oréal – UNESCO studiază disfuncționalitățile valvei aortice la persoanele diabetice.
Alexandra-Iulia Irimie este Conferențiar la Catedra de Propedeutică și Estetică Dentară în cadrul Facultății de Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca și totodată Specialist în ortodonție și ortopedie dentofacială la Centrul Ortodontic Cluj. Proiectul de cercetare pentru care a obținut bursa studiază rolul funcțional al ARN-ului în cazurile de cancer asociate cu infecțiile HPV.
Studiu: Cum arată viitorul femeilor de știință din România
Preocupată de numărul mic de femei în profesiile tehnice și științifice din România, L’Oréal România a investigat perspectivele de viitor ale domeniului, prin intermediul unui studiu care relevă ce aspirații au tinerele românce atunci când vine vorba despre carieră și în ce măsură sunt acestea interesate de o carieră în știință sau chiar în cercetarea științifică.
Potrivit studiului realizat de L’Oréal România împreună cu Reveal Marketing Research, două din zece respondente iau în considerare posibilitatea de a urma o carieră în știință, însă doar 1,5% sunt interesate de o carieră în cercetare științifică. S-ar îndrepta către acest domeniu din dorința de a contribui la dezvoltare și progres, din pornirea de a descoperi lucruri interesante, dar și pentru satisfacția obținută din cunoaștere sau pentru viitorul stabil pe care acest domeniu îl poate oferi femeilor din știință. Pe de altă parte, nu s-ar orienta către știință deoarece se tem de volumul mare de muncă pe care îl implică și de nevoia continuă de studiu și pregătire.
Întrebate cu ce asociază cuvântul știință, jumătate dintre tinerele incluse în studiu au menționat în mod spontan cuvântul inteligență. Mai multe detalii despre studiu sunt disponibile pe site-ul L’Oréal România.