Ce aduce in plus Marketing Automation si care sunt miturile din jurul acestui proces

Stii de ce tot mai multi marketeri aleg sa aplice solutia de automatizare de marketing in businessurile lor? Pentru ca nu vorbim doar despre un soft inteligent cu ajutorul caruia poti trimite campanii de email sau colecta date despre useri, ci despre o solutie inovatoare care poate sa masoare actiunile de marketing / fluxul de lucru si sa automatizeze tot procesul unui intreg departament, ceea ce duce la optimizarea si eficientizarea proceselor de marketing - de la campanii de email marketing pana la continut dinamic pe website. Totul printr-un soft inteligent, customizat pe nevoile companiei.
Care sunt ”responsabilitatile” unui soft de marketing automation?

Pornind de la personalizarea continutului de site si terminand cu cresterea ratei de conversie, un soft de marketing automation aduce numai beneficii companiei care il achizitioneaza. Sa o luam cu inceputul. Softurile de marketing automation pot fi conectate cu CRM-urile existente (sau nu). Nu este un musto do, este o optiune care poate fi implementata. Mai departe, de la campaniile de marketing online, segmentarea bazei de date,  optimizarea procesului de vanzare, automatizarea proceselor de marketing si pana la analiza comportamentala a potentialilor clienti, totul poate fi obtinut cu ajutorul marketing automation.

Ce spun marketerii din Romania?

In Romania solutiile de marketing automation sunt abia la inceput! Exista cativa mari provideri internationali si cateva proiecte dezvoltate pe piata autohtona. Totusi, automatizarea de marketing in Romania este inca un concept nou, despre care toti vorbesc, dar foarte putini au pareri avizate. Marile companii, care folosesc deja softuri de marketing automation, sustin ca este un produs intuitiv si inteligent, mai mult decat necesar oricarui departament de marketing.

Marketing automation functioneaza doar in cazul companiilor mari?

Cu siguranta nu. Orice companie, mica sau mijlocie, care isi doreste o optimizare a costurilor si o eficientizare a proceselor de marketing, ar putea conta pe marketing automation. Daca intr-o companie mare resursele umane sunt generoase, intr-o companie mica timpul alocat de fiecare angajat unui proiect ar trebui sa poata fi cuantificat (de preferat pe plus).
Ei bine, cu ajutorul softurilor de marketing automation se pot crea procese automate pentru fiecare pas, fiecare actiune de marketing, campanie, analiza de site, etc. Altfel spus, cu ajutorul acestui soft economisesti resurse si primesti solutii adiacente unui customer relationship.

3 mituri despre procesele de automatizare din marketing

Acum ti-e clar: cu ajutorul marketing automation poti genera noi lead-uri folosindu-te de Social Media, de website-ul companiei sau de emailurile trimise catre clienti si potentiali clienti. Practic toate procesele de marketing se automatizeaza si urmeaza un sir de actiuni programate in functie target, de mediul in care sunt abordate contactele din baza de date sau de obiectivul campaniei. Evident, este nevoie de un proces de implementare pentru ca totul sa mearga ca pe roate. Totusi, pentru a evita ca pe viitor sa cazi in capcana miturilor legate de marketing automation, citeste mai jos care sunt cele mai des intalnite confuzii pe care companiile le fac atunci cand vorbesc despre marketing automation:

O data si gata?
Unul dintre cele mai populare mituri este acela ca solutiile de marketing automation ar fi utile pentru o campanie/o situatie si...cam atat. La fel cum nu ne cumparam abonamente de transport in comun pentru o singura calatorie, nu putem achizitiona un soft de marketing automation pentru o singura campanie.

Pana si campaniile de testare A/B au nevoie de timp pentru a putea fi implementate, pentru a se corela in intregime cu targetul si pentru a putea colecta rezultate demne de o analiza.
La fel si cu soft-urile de marketing automation. Nu se intampla totul peste noapte, cu siguranta, dar nici nu vorbim despre soft-uri de unica folosinta.

Se potrivesc doar campaniilor de email marketing?
Complet neadevarat. Marketing automation poate fi integrat pe aproape toate canalele de comunicare online. Vorbim aici despre social media, landing pages, campanii de lead-generation, activitati de management activities si multe altele. Este adevarat ca rezultatele campaniilor de email ar putea aduce cele mai relevante date pentru analiza si ca performanta unui soft de marketing automation poate fi masurata mai bine intr-o campanie de email marketing, insa aceasta este doar o completare, nicidecum un maxim de potential.

Automatizarea inseamna robotizare?
Cand auzim de procese automate, mintea ne zboara spre roboti si excludem partea umana. Acest mit a speriat marketerii la inceputurile conceptului de marketing automation. Totusi, ce se omite este faptul ca un soft de marketing automation pune lucrurile in miscare doar atunci cand o minte umana da comenzile. Marketing automation nu are ca obiectiv inlocuirea departamentelor de marketing, ci completarea solutiilor de eficientizare a tuturor proceselor care sprijina dezvoltarea unui business.

Alex Rada (Consultant Automatizare Marketing&Product Manager InboxTarget): "Marketing Automation este un fel de revolutie industriala din secolul 19 in acest domeniu. Doar ca are loc mult mai rapid si permite celor care il utilizeaza primii sa castige teren in fata competitiei!"

Adrian Niculescu (Copywriter, Business Coach, Trainer, Speaker, Online&Real-Estate Entrepreneur): "In 2017 marketingul inseamna foarte multa persuasiune si tehnologie.
Daca emotiile si triggerele care fac un consumator sa achizitioneze un produs sau un serviciu au ramas neschimbate, tehnologia a evoluat cu viteza luminii. Niciodata nu a fost mai usor sa automatizezi activitatile de generare de lead-uri, follow-up si transformarea lead-urilor in clienti, insa necesita de cele mai multe ori nu neaparat resurse financiare suplimentare, cat un nou mod de a gandi".

Mikey Has (Vloggerul nr 1 din Romania & Antreprenor): „Nu multe domenii se pot lăuda cu o creștere atât de rapidă ca cel al coținutului video online. Trăim vremuri interesante în care obiceiul de consum al oamenilor se muta pe internet, iar dacă ești pregătit să îl întâmpini, câștigurile pot fi considerabile. Asta facem noi la Viral Studios. Cu 500mp de studio, peste 10 influenceri în portofoliu si diverse proiecte de acaparare a nișelor, satisfacem nevoia de consum a românilor și nu numai. Și când te gândești că totul a pornit dintr-o joacă J”.

Teoria e usoara, practica ne omoara

Implementarea unei solutii de marketing automation difera de la un domeniu la altul. Poti afla pe larg tot ce presupune un proces de marketing automation si cum poate fi implementat cu succes venind la cea de-a 9a editie a Conferintei „Marketing in Direct”, care va avea loc pe 26 Septembrie 2017 la Clubul Diplomatic Bucuresti.

Conferinta cu tema “Seductia Influentatorilor versus Marketingul automatizat” te asteapta cu recomandarile unor Influenceri & Strategi consacrati: Mikey Haș (Vloggerul nr 1 din Romania & Antreprenor), Radu Moraru (Nasul.tv & Antreprenor), Serban Huidu (owner Cronica Carcotasilor & Co-owner cronicipebune.ro), Marius Calugaru Blogatu.Ro (Blogger, YouTuber, pasionat de tehnologie-online-marketing), Adrian Niculescu (Copywriter, Business Coach, Trainer, Speaker, Online&Real-Estate Entrepreneur), Alex Rada (Consultant Automatizare Marketing & Product Manager InboxTarget), Adina Necula (Beauty Specialist & Founder LadyLike), Dana Sota (Beauty & Wellness Consultant), Geanina Staicu-Avram (The best Food blogger JamilaCuisine.ro) si Mihaela Tatu (Trainer Tehnica si Arta Comunicarii).
Moderatorul editiei va fi Laura Dragomir (Speaker si Trainer Managementul Comunicarii & Public Speaking).