Ziua Internationala a bolii Parkinson: Mii de lalele rosii vor fi impartite romanilor

Mâine, de Ziua Internațională a bolii Parkinson, 72.000 de lalele roșii vor fi oferite românilor din toată țara, în semn de solidaritate cu cei diagnosticați cu această afecțiune.

Cele 72.000 de lalele roșii vor fi împărțite cu ocazia acestei Zile, simbolizând numărul pacienților diagnosticați oficial cu boală Parkinson în România. Laleaua roșie reprezintă simbolul acestei afecțiuni, a cărei Zi Internațională este marcată anual pe 11 aprilie.

Conform estimărilor actuale, până în anul 2030, numărul pacienților afectați de boala Parkinson se va dubla, ajungând la 8,7 milioane de persoane afectate la nivel mondial.

În fiecare an, prevalența bolii Parkinson crește cu 2%4 la nivel mondial. În 5-10% din cazuri, boala începe să se manifeste chiar înainte de vârsta de 40 de ani.

Potrivit datelor epidemiologice, riscul de apariţie al bolii este semnificativ crescut în rândul persoanelor care trăiesc în mediul rural, a agricultorilor,  și a persoanelor expuse la substanțe chimice agricole, precum pesticide, ierbicide, insecticide și anumiți solvenți organici. Un alt factor de risc este reprezentat şi de traumatismele cranio-cerebrale. Cauzele propriu-zise ale acestei boli rămân încă necunoscute.

București, 10 aprilie 2014 – Cu ocazia Zilei Internaționale a bolii Parkinson, mii de lalele roșii, simbol al acestei afecțiuni, vor fi împărțite românilor, în semn de solidaritate cu pacienții diagnosticați în ţara noastră cu boala Parkinson.



Acțiunea este organizată de către Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România, având ca partener Societatea de Neurologie din România, pentru a marca Ziua Internațională a bolii Parkinson și urmărește informarea și sensibilizarea populației față de realitățile dramatice generate de această afecţiune de care suferă peste 72.000 de români.

Lalelele roșii simbolizează pacienții diagnosticați cu boala Parkinson în România și vor fi împărțite trecătorilor în trei dintre principalele orașe din țară - București, Iași și Timișoara.

În acest context, Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România subliniază că în țara noastră nu există încă un Registru Național al acestei afecțiuni - instrument esențial în procesul de evaluare a dinamicii bolii - dar că în ultima perioadă, Societatea de Neurologie din România a făcut paşi importanţi în această direcţie. Această platformă electronică există deja ca instrument esenţial de lucru, urmând a fi folosită de toţi medicii specialişti neurologi ce tratează bolnavi suferinzi de boala Parkinson. Numărul celor care suferă de această boală în România este în realitate mai mare decât cel menţionat anterior. O altă problemă este diagnosticarea întârziată. Acest fapt se datorează şi lipsei de informare a populaţiei care nu cunoaşte sau ignoră primele simptome, boala fiind confirmată uneori în stadii avansate, scăzând astfel calitatea şi speranţa de viaţă a celor diagnosticați.

Datele la nivel mondial arată că 1 din 500 de oameni suferă de boala Parkinson.2 În același timp, specialiștii trag un semnal de alarmă: până în anul 2030, numărul pacienților afectați de boala Parkinson, cu vârsta de peste 50 de ani, cel puțin se va dubla, ajungând la peste 8,7 milioane de cazuri diagnosticate.
Acest context este favorizat  de creșterea incidenței bolilor neurologice în general, dar și de îmbătrânirea populației la nivel mondial, această boală fiind mai frecventă la vârste de peste 65 de ani.

“Pentru fiecare pacient diagnosticat cu boală Parkinson în România, un alt român va primi o lalea roșie, simbol al acestei boli. Acest gest este încărcat de o deosebită emoție, simbolizând atât boala, cât și recunoștința celor 72.000 de pacienți față de cei din jur, având în vedere că în stadii avansate de boală, aceștia devin din ce în ce mai mult dependenți de ajutorul și susținerea lor. Cu cât se cunosc mai multe despre această afecțiune, cu atât mai mult poate fi îmbunătățită calitatea vieții pacientului. Acțiunile de informare sunt imperative, în contextul în care Parkinson va fi din ce în ce mai răspândită”, declară domnul Dan Răican, Președintele Asociației de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România.

Boala afectează atât pacientul, cât și familia lui, fiind una dintre afecțiunile cu implicații pe absolut toate nivelurile: fizic, psihic și emoțional, dar și social și economic. Pe plan european, cheltuielile de ordin medical și social generate de această suferinţă sunt estimate la 13,9 miliarde euro.6

“Este important ca pacientul să recunoască primele simptome și să se adreseze rapid medicului, în vederea stabilirii precoce a diagnosticului. Acest lucru duce la instituirea unui tratament individualizat care la rândul lui poate prelungi controlul simptomelor şi eventual chiar încetinirii evoluţiei acestei boli neurodegenerative.
În ciuda cercetărilor continue, acestă suferinţă are încă multe necunoscute. Pe lângă tratamentul specific, un rol important în controlul simptomelor pe termen lung îl are modul de viaţă al pacientului care trebuie să fie echilibrat, dominat de un context psihologic pozitiv, optimist. Situaţiile stresante pot deteriora rapid starea pacientului”, declară Prof. dr. Dafin Fior Mureşanu, Preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

Se estimează că, la nivel mondial, 6,3 milioane de persoane suferă de Parkinson, iar incidența este în creștere de la an la an. Deși maladia Parkinson este mai adesea întâlnită la persoane vârstnice, primele simptome pot apărea chiar și mai devreme de 40 de ani. În general, boala este de aproape de 2 ori mai răspândită în rândul bărbaților.  

Despre Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România

Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România cuprinde peste 550 de membri, fiind singura organizaţie de acest fel din România. Aceasta sprijină și apără interesele a peste 72.000 de bolnavi de Parkinson. Asociația colaborează cu Societatea de Neurologie din România, medici şi farmacişti, în vederea găsirii celei mai bune soluţii pentru pacienţii afectaţi de această maladie. Asociaţia este acum membră a Parkinson's Disease Foundation şi a European Parkinson's Disease Asociation.
Ziua Internațională a Bolii Parkinson
Aceasta este sărbătorită în fiecare an pe 11 aprilie, ziua de naștere a medicului londonez dr.

James Parkinson, care a descris prima dată simptomele acestei afecțiuni în 1817, denumind-o „paralizie agitată“. În această zi sunt organizate acţiuni de informare cu privire la boala Parkinson. În acest contex sunt lansate noi iniţiative de cercetare.

Laleaua Roșie reprezintă simbolul internațional al bolii Parkinson. Povestea acestei asocieri a început în 1980, în Țările de Jos, atunci când J.W.S. Van der Wereld, un horticultor olandez care suferea de Parkinson a creat un soi nou de lalea roșie-albă, pe care a numit-o ulterior laleaua „Doctor James Parkinson“, pentru a-l onora pe cel care a descris pentru prima data afecțiunea, dar și pentru a marca Anul Internațional al Persoanelor cu Handicap.

Personalități care au suferit de boala Parkinson:

Papa Ioan Paul II (1920-2005), primele simptome apărute în 1991
Salvador Dali (1904–1989), pictor suprarealist spaniol
politicianul Yasser Arafat
dictatorul Adolf Hitler

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod