Cum ajută yoga pacienții cu cancer să doarmă mai bine?
Pacienții cu cancer la sân care au participat la studiu și au făcut yoga de două ori pe săptămână au raportat o calitate a somnului mai bună de-a lungul timpului, în comparație cu cei care practicau yoga mai rar sau deloc.
Noua cercetare este o altă dovadă conform căreia includerea unei practici mintale în cadrul terapiei convenționale de cancer poate ajuta la diminuarea efectelor secundare pentru pacienți. Alte studii au sugerat, de asemenea, că yoga reduce tulburările de somn și oboseala în cazul pacienților cu cancer, dar majoritatea nu au inclus grupuri de control sau perioade de urmărire pe termen lung. Acest nou studiu a făcut ambele.
În cadrul studiului, 227 de femei supuse chimioterapiei pentru cancerul la sân au fost împărțite în trei grupe. Un grup a participat la patru sesiuni de yoga tibetane, care se concentrează asupra respirației, vizualizării, meditației și posturilor, pentru o perioadă de 12 săptămâni. Un alt grup a participat la un program care a implicat simple întinderi, iar ultimul grup nu a primit niciun fel de îngrijire suplimentară.
Sesiunile de yoga și întinderi au durat între 75 și 90 de minute, iar femeile au fost instruite să practice ceea ce au învățat și în fiecare zi acasă.
Înainte de a începe aceste sesiuni, participanții la studiu au completat chestionare și le-a fost monitorizat somnul timp de o săptămână. La o săptămână după, au fost retestați și din nou după trei, șase și 12 luni.
Atunci când cercetătorii au analizat fiecare grup ca un întreg, nu au descoperit îmbunătățiri semnificative în niciun grup. Însă a existat o îmbunătățire pe termen scurt a grupului care a făcut yoga. La o săptămână după ultima ședință, femeile care au făcut yoga au raportat mai puține tulburări în timpul zilei, precum lipsa entuziasmului de a face diferite lucruri.
Beneficiile pe termen lung pentru somn au fost, de asemenea, evidente pentru femeile care au declarat că au făcut yoga de cel puțin două ori pe săptămână acasă, în plus față de cele patru sesiuni susținute de instructori. Beneficiile au fost modeste, dar încurajatoare. Și alte practici de mindfulness, precum tai chi și qi gong, s-au dovedit a fi benefice.
Posteaza comentariu