Un cercetător atrage atenția că paracetamolul nu este eficient pentru toată lumea

Dacă paracetamolul își face efectul când îl folosești, ai noroc. Acest analgezic nu este la fel de eficient pentru toată lumea, avertizează un cercetător.

Unul dintre cele mai cunoscute nume din gama analgezicelor, paracetamolul este folosit de peste 50 de ani. Este sigur și chiar recomandat pentru calmarea durerilor - cel puțin aceasta e percepția comună asupra medicamentului. Dar această percepție ar putea fi greșită, se arată într-un articol publicat de SBS.

Cantități uriașe de paracetamol sunt folosite pentru calmarea durerilor, iar acestea sunt măsurate în tone. Numai în Marea Britanie, de exemplu, cantitatea de paracetamol vândută se ridică la puțin sub 6.300 de tone pe an.

Întrebarea pe care o ridică site-ul citat este:

Chiar funcționează?


Studiile arată că probabil paracetamolul nu este atât de eficient pentru toate durerile cronice. Un studiu independent realizat de Cochrane Library relevă că paracetamolul nu s-a dovedit mai bun decât placebo în tratarea durerilor cronice de spate sau pentru artrită, deși a fost folosit în doza maximă de trei pastile pe zi, timp de trei luni.

Paracetamolul poate reduce intensitatea durerilor acute de cap sau produse de o operație, dar acestea dispar după un tim, iar medicamentul are efect doar în cazul unor persoane.

La durerile postoperatorii, a avut efect doar pentru una din patru persoane, iar la durerile de cap - doar la una din zece persoane.

Pe de altă parte, un studiu publicat în 2016 de revista medicală The Lancet arată că deși este prescris pe scară largă persoanelor cu osteoartrită, paracetamolul nu permite calmarea eficientă a durerilor sau îmbunătățirea capacităților fizice. Cel mai eficient medicament împotriva durerii asociate osteoartritei s-a dovedit a fi diclofenacul antiinflamator ('Voltarene' comercializat de Novartis și medicamentele generice cu această formulă) într-o doză de 150 mg/zi, față de alte medicamente antiinflamatoare cum ar fi ibuprofen, naproxen sau celecoxib.
Aceste antiinflamatoare nonsteroidiene nu pot fi totuși prescrise pe termen lung din cauza efectelor lor secundare semnificative (tulburări digestive, cutanate sau cardiace).

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.