Unele alimente favorizează îngălbenirea sau colorarea dinţilor. Află de la medicul stomatolog Orania Caleşu ce alimente trebuie să eviţi şi care au proprietatea de a-ţi curăţa dinţii!
Colorarea sau îngălbenirea dinţilor este o problemă cu care se confruntă foarte multă lume. Aceasta apare odată cu trecerea anilor, însă medicul stomatolog Orania Caleşu atrage atenţia că îngălbenirea dinţilor poate să fie accentuată de obiceiurile alimentare, fumat şi administrarea unor medicamente.
Alimente care pătează dinţii
1. Cafeaua
2. Ceaiul
3. Vinul roşu
4. Băuturile carbogazoase
5. Murele
6. Zmeura
7. Afinele
8. Sosurile de roşii
9. Tutunul.
Alimente care curăţă dinţii
Dacă nu ai periuţa de dinţi la îndemână poţi să optezi pentru câteva alimente pe care dr. Orania Caleşu le recomandă, datorită proprietăţii de a-ţi curăţa dinţii:
- morcovii
- merele
- gutuile
- ţelina
- guliile.
Sfatul specialistului
Dr. Orania Caleşu, medic dentist generalist la Clinica stomatologică Royal Dental
"Odată cu trecerea anilor, dar şi din cauza obiceiurilor alimentare, tutunului sau medicamentelor, dinţii se pătează şi îşi schimbă culoarea. Pentru a preveni îngălbenirea dinţilor recomand:
- limitarea consumului de băuturi care pătează dinţii
- spălarea dinţilor după fiecare masă, mai ales după ce ai consumat alimente care pot să păteze dantura
- introducerea în alimentaţia zilnică a alimentelor care necesită un timp îndelungat de mestecare, deoarece sunt abrazive şi ajută la curăţarea plăcii bacteriene
- respectarea igienei orale zilnic, de cel puţin 2 ori pe zi, realizată corect prin folosirea aţei dentare şi a apei de gură
- folosirea gumei de mestecat care menţine dinţii curaţi".
Pasta de dinţi cu efect de albire sensibilizează dinţii
Nu te baza pe pasta de dinţi cu efect de albire, deoarece nu vei obţine rezultatele pe care le aştepţi, avertizează dr. Orania Caleşu.