5 obiceiuri care duc la aparitia placii bacteriene

Placa bacteriana este o pelicula care se formeaza din bacterii si resturi alimentare pe suprafata dintilor. Daca nu este indepartata la timp se transforma in tartru si poate duce la aparitia cariilor si afectiunilor gingivale.
Placa bacteriana este o pelicula care se formeaza din bacterii si resturi alimentare pe suprafata dintilor. Daca nu este indepartata la timp se transforma in tartru si poate duce la aparitia cariilor si afectiunilor gingivale.  

Evitarea acumularii placii bacteriene poate fi facuta prin periaj regulat, limitarea consumului de dulciuri sau alimente lipicioase si curatarea profesionala efectuata de catre medicul stomatolog. Abaterea de la aceste reguli favorizeaza acumularea placii care, in timp se intareste si formeaza tartrul, foarte periculos pentru sanatatea orala. "Tartrul este placa pietrificata. Odata aparut, doar medicul specialist il poate indeparta. Tartrul nu poate fi indepartat printr-un simplu periaj," declara pentru publicatia britanica WebMD, dr.
Richard Price, Asociatia Americana de Stomatologie.

Potrivit specialistilor, nu este dificil sa eviti acumularea de placa bacteriana. Stabileste-ti un program de ingrijire zilnica si evita cateva obiceiuri care pot dauna danturii tale.


Uiti sa te speli pe dinti seara


Poate nimeni nu va observa ca nu te speli pe dinti de doua ori pe zi, insa dintii tai vor simti acest lucru. Nerespectarea unui program zilnic de ingrijire a dintilor poate avea efecte dezastruoase asupra danturii.

Spala-te pe dinti de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor. Important este sa nu fii agresiv in periaj si sa cureti toate suprafetele dintilor.


Nu folosesti ata dentara zilnic


Prin periaj nu poti curata suprafetele dintre dinti si din acest motiv folosirea atei dentare este foarte importanta. Folosita zilnic, aceasta va reusi sa indeparteze placa dintre dinti inainte ca aceasta sa poata afecta dintii sau gingiile.

"De asemenea, ata dentara poate curata si linia gingiei, lucru ce nu poate fi facut printr-un simplu periaj.
Daca nu este indepartata, placa poate provoca boli gingivale
," avertizeaza dr. Price.


Amani vizita la dentist


Chiar daca ai grija de dantura ta, este aproape imposibil sa indepartezi placa de pe toate suprafetele. Astfel vizitele regulate la stomatolog sunt foarte importante pentru o buna curatare a dintilor. Studiile arata ca persoanele care evita sa mearga la stomatolog au mai multe probleme de sanatate orale si un risc mai mare de a-si pierde din dinti. Majoritatea specialistilor recomanda efectuarea unei curatari profesionale de doua sau mai multe ori pe an.


Eviti consumul de fructe si legume


"Consumul de fructe si legume poate ajuta la curatarea dintilor," spune dr. Price. Consumate crude, fructele si legumele, pot fi de mare ajutor in pastrarea sanatatii orale, chiar daca unele contin si zahar.

Pe langa beneficiile aduse danturii, consumul de fructe si legume ajuta in prevenirea obezitatii, bolilor de inima, cancerului si a altor afectiuni.


Cedezi in mod frecvent tentatiilor dulci


Dulciurile si bauturile dulci permit zaharului sa se aseze pe suprafata dintilor si hranesc bacteriile aflate in cavitatea bucala.

"Toate dulciurile si majoritatea alimentelor de tip junk food contribuie la formarea placii.
Alimentele si bauturile bogate in zahar care sunt lipicioase, pot dauna foarte mult dintilor,
" explica dr. Price.

Evitand aceste obiceiuri, vei reusi sa-ti pastrezi dintii curati. "Nimeni nu poate pastra dintii curati complet, insa obiceiurile bune te pot ajuta sa tii placa la distanta de dintii tai si sa ai un zambet frumos," declara dr.
Price.


Placa bacteriana si pericolul asupra sanatatii


Acumularea de placa bacteriana favorizeaza aparitia cariilor si a bolilor gingivale, iar oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre bolile gingivale si afectiuni precum: boli de inima, diabet, dementa, artrita reumatoida sau nastere prematura. O posibila explicatie data de specialisti este ca bacteriile din cavitatea bucala pot intra in sange si afecta organe importante.