Sanatatea copilului poate fi „construita” inca din timpul sarcinii, spun specialistii americani de la Centers for Disease Control and Prevention. Evitarea fumatului si controalele medicale facute de viitoarea mama sunt doar doua dintre metodele esentiale care va pot ajuta sa aveti copii sanatosi. La fel de importanta este insa si ingrijirea copilului inca din primii ani.
Ingrijiti-va sa aveti o sarcina sanatoasa. Femeile ar trebui sa consume acid folic inca inainte de a ramane insarcinate si sa evite alcoolul atunci cand sunt gravide, daca vor sa previna defectele congenitale, sfatuiesc expertii americani. Ar trebui sa cunoasteti si istoria medicala a dumneavoastra si a familiei. Asa veti putea sti daca exista riscul ca bebelusul sa aiba anumite boli.
Faceti frecvent controale medicale si imunizati-l la timp.
Examenele de rutina si screeningurile va ajuta pe dumneavoastra si pe copil sa preveniti, sa identificati si sa tratati problemele de sanatate. Vaccinurile va ajuta sa tineti departe bolile infectioase.Hraniti-l sanatos. O alimentatie corecta ii va asigura nutrientii necesari pentru a avea energie, pentru a-si dezvolta sanatos sistemul osos si pentru a-si intari imunitatea. Fiti atenti la ce anume mananca micutul si in ce cantitati, avertizeaza specialistii de la Centers for Disease Control and Prevention. „Produsele de la fast-food nu sunt recomandate copiilor. Dati-le in schimb mancare gatita si aveti grija sa aiba mai multe mese pe zi, decat putine si foarte consistente. La adolescenti, este bine ca ultima masa sa fie inainte cu trei ore de culcare”, completeaza Alexis-Virgil Cochino, medic rezident pediatrie la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” din Bucuresti.
Dati-le zilnic fructe copiilor, cel putin doua pe zi, din feluri diferite.Protejati-va copilul. Cat sunt mici, copiii sunt curiosi si nu sunt atenti la pericole. Asigurati-va ca totul este in ordine acasa, in spatiile de joaca, la scoala sau in alte locuri unde are acces. Supravegheati-va copilul si atrageti-i atentia asupra substantelor sau situatiilor periculoase.
Mentineti-l activ. Activitatea fizica regulata din copilarie si adolescenta il vor ajuta sa-si intareasca muschii si oasele, sa aiba o greutate normala, sa reduca anxietatea si stresul si sa-si dezvolte increderea in sine. Totodata, sportul imbunatateste presiunea sangelui si nivelul colesterolului. „Sportul practicat din copilarie este o metoda buna de a preveni obezitatea si diabetul. Inotul este unul dintre sporturile cele mai recomandate, insa la fel de bun este si schiatul”, mai spune pediatrul Alexis Cochino.
Nu fumati.
Fumatul pasiv este la fel de periculos ca si cel activ. Femeile ar trebui sa renunte la tigari in timpul sarcinii, pentru a preveni nasterea prematura si alte probleme de sanatate. Stati departe de tutun daca vreti sa reduceti riscul de moarte subita, bronsita, astm si pneumonie la copilul dumneavoastra.Monitorizati-le activitatile. Copiii preiau exemple de la familie, prieteni, televizor, jocuri video sau de pe internet. Acesti factori le influenteaza viziunea asupra lumii si-i invata sa interactioneze. Fiti atenti la ce muzica asculta sau la ce emisiuni se uita, la cat timp acorda unei activitati si daca acestea sunt potrivite pentru varsta lor.
Invatati-i obiceiuri sanatoase. Spalatul pe dinti si pe maini sunt doar doua dintre lucrurile pe care trebuie sa-i invatati pe copii.
Vorbiti cu micutii si ascultati ce au de spus.
Fiti iubitor si sprijiniti-i. Copiii au nevoie de iubirea si sprijinul familiei. Perioadele de stres pot afecta sanatatea si psihicul copiilor. Vedeti daca stresul de la scoala, modificarile din organism, sentimentele, moartea unei persoane dragi sau schimbarile in general nu le cauzeaza probleme. Invatati-i pe copii sa faca conexiuni si sa fie echilibrati in viata.