Vizitele la stomatolog pot afecta psihicul copiilor

Experientele dureroase sau neplacute traite de un copil la stomatolog pot avea influente negative asupra psihicului acestuia, mergand pana la dezvoltarea fobiilor, a acceselor de anxietate si chiar la atacuri de panica.

Sentimentele de frica si anxietate resimtite in copilarie pot afecta dezvoltarea armonioasa ulterioara a adultului, culminand cu fobia fata de controlul stomatologic sau cu atacuri de panica. De aceea, specialistii recomanda vizita la medicul stomatolog inainte de aparitia primelor probleme dentare si implicit a durerii.

Pentru a preveni aparitia unor astfel de afectiuni psihologice, este necesar ca primul contact cu medicul dentist sa aiba loc la o varsta cat mai frageda, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic sa se realizeze treptat, prin tehnici ludice si sub indrumarea atenta a specialistilor in psihologie infantila.



"Scoala Stomatologica Britanica recomanda ca prima vizita la dentist sa aiba loc in jurul varstei de 3 ani. Comparativ, Academia de Stomatologie Pediatrica din America recomanda ca primele vizite la dentist sa fie realizate intre 6 luni si 1 an, atentia timpurie acordata problemelor dentare putand preveni pierderea prematura a dintilor temporari afectati de carii. Desi pare o varsta foarte frageda, statisticile demonstreaza ca peste 20% dintre micuti au deja carii la varsta de un an si jumatate – asa-numita "carie de biberon", iar aceast procent este in continua crestere.
Pana la 67% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani au carii dentare, ajungandu-se pana la 78% in cazul adolescentilor. Aceasta realitate ar putea fi schimbata daca vizita la medicul stomatolog ar avea un caracter de prevenire"
, atrage atentia Oana Taban, CEO al grupului de clinici Dent Estet.

"Incurajarea unei atitudini favorabile fata de vizita stomatologica il va ajuta pe copil sau adolescent sa isi depaseasca frica si va preveni anxietatile ulterioare ale adultului. Dent Estet 4 Kids isi propune sa ii faca pe micuti sa se simta ca acasa, oferindu-le confortul psihic si increderea de care acestia au nevoie pentru ca prima lor experienta la stomatolog sa fie una placuta.
Din acest motiv, am considerat necesar ca primele vizite de acomodare, respectiv "Happy Visit" sa fie gratuite"
, a adaugat Oana Taban.