25 de batrani, cu varste peste 65 de ani, insotiti fiecare de cate un voluntar de cruce rosie, se vor deplasa vineri, 25 iulie 2008, la Manastirea Caldarusani cu ajutorul unui autocar care va pleca la ora 09.00 din Bucuresti din statiile de metrou: Dristor si Aparatorii Patriei. Persoana de contact in cazul in care aveti nevoie de informatii suplimentare este Iuliana Ghidu (telefon: 0748.238.015), coordonatorul proiectului.
Excursia face parte dintr-un sir de actiuni organizate de Crucea Rosie Romana in cadrul proiectului „Deschideti o usa”, proiect ce are ca beneficiari 150 de batrani, cu venituri reduse, care locuiesc singuri.
Voluntarii Crucii Rosii Romane le „deschid usa” celor 150 de beneficiari, cel putin o data pe saptamana, asigurandu-le servicii precum: insotirea la plimbare in parc, la medic, la cumparaturi, terapie ocupationala prin implicarea acestora in realizarea unor produse din impletit, cusut, crosetat.
„Toti batranii din program sunt persoane care locuiesc singure si din cauza starii de sanatate nu au parasit locuinta de ani de zile. Excursia la Manastirea Caldarusani este una dintre activitatile de socializare care le va oferi ocazia persoanelor in varsta din cadrul proiectului sa cunoasca si alte persoane aflate in aceeasi situatie, sa petreaca timp in compania tinerilor voluntari, a specialistilor angajati ai Crucii Rosii, precum si a altor persoane din comunitate”, a declarat Iuliana Ghidu, coordonatoarea proiectului „Deschideti o usa”.
Crucea Rosie Romana a derulat pentru prima data proiectul „Deschideti o usa!", destinat persoanele varstnice, in 2006 cu sprijinul Organizatiei United Way Romania. Rezultatele pozitive ale proiectului pilot si situatia dificila in care se gasesc persoanele varstnice din sectoarele 3 si 4 ale Capitalei a condus la continuarea acestui proiect in anul 2007 si 2008.
Manastirea Caldarusani se afla la 40 km nord - est de Bucuresti, pe o peninsula inconjurata de lacul cu acelasi nume, pe locul unde odinioara se aflau codrii Vlasiei. Manastirea Caldarusani este ctitorie a lui Matei Basarab ridicata in anii 1638-1639. Aici se afla o bogata colectie de arta medievala, carti vechi, cateva picturi din tinerete ale lui Nicolaie Grigorescu si o expozitie de icoane vechi in trapeza manastirii.