Biotina sau vitamina H are rolul
de a normaliza metabolismul lipidic si glucidic. Biotina se sintetizeaza
din flora intestinala si se ingereaza cu produsele alimentare, precum drojdia
de bere si cea alimentara, galbenusul de ou, ficatul, arahidele si legumele
proaspete - varza, ciupercile, mazarea, morcovii, rosiile, spanacul.
In fapt, vitamina H ajuta organismul sa preia din alimente necesarul
de energie. Totodata, ea este importanta pentru cresterea parului, sanatatea
pielii si pentru tratarea acneei.
Carenta de biotina este foarte rar intalnita, insa, atunci cand ea exista, persoana afectata are pielea uscata (uneori are si eczeme), pofta de mancare scade, slabeste si se simte obosita. Toate acestea pot duce la dereglari ale metabolismului, anorexie sau alopecie (caderea accentuata a parului). De asemenea, nivelul scazut al vitaminei H in organism cauzeaza o slabiciune generala a corpului, dar si somnolenta, insomnie si chiar depresie. Persoanele care obisnuiesc sa consume albusul de ou crud sunt predispuse la pierderea biotinei, pentru ca albusul contine avidina, substanta care distruge biotina. Astfel, albusul de ou se comporta ca o antivitamina H.